Beroepen,  Interviews

Loran is AIOS ouderengeneeskunde: “Je bent betrokken bij een kwetsbare groep die vaak meerdere aandoeningen tegelijk heeft en daarbij een complexe zorgvraag”


Na zijn afstuderen werkte Loran een jaar lang als arts niet in opleiding tot specialist (ANIOS), ook wel basisarts, op de afdeling cardiologie. Na een jaar verliet hij het ziekenhuis en is hij gaan werken binnen de verpleeghuiszorg (ouderen). Inmiddels is hij in opleiding tot specialist (AIOS) ouderengeneeskunde. Waarom koos hij voor dit werkveld? Wat zijn de verschillen tussen de tijd in het ziekenhuis en nu in de verpleeghuiszorg/ ouderenzorg?


Na het afronden van geneeskunde ben je als ANIOS gaan werken op cardiologie. Waarom juist deze afdeling? En hoe is dit bevallen?
Gedurende mijn studie heb ik altijd veel interesse gehad in hart- en vaatziekten, daarom heb ik ook het laatste jaar van mijn studie geneeskunde stage (coschappen) gelopen bij onder andere cardiologie en cardiothoracale chirurgie. Ik wist op dat moment nog niet zeker welke specialisatie of vervolgopleiding ik wilde gaan doen. Eerst maar eens werkervaring gaan opdoen. Omdat je eerste baan als échte arts toch wel een beetje spannend is, kwam de extra kennis en praktijkervaring in de cardiologie goed van pas. Ik heb dan ook een fijne en leerzame tijd gehad als ANIOS cardiologie. Je leert hoe je de meest acuut zieke patiënten kunt beoordelen en helpen, samenwerken en omgaan met werk- en tijdsdruk. 

Ik merkte dat het werken in het ziekenhuis niet helemaal was wat ik zocht

Na een jaar gewerkt te hebben op de cardiologie, besloot je een hele andere kant op te gaan. Je maakte de overstap naar de verpleeghuiszorg. Hoe is die switch tot stand gekomen?
Ik merkte dat het werken in het ziekenhuis niet helemaal was wat ik zocht. Ik werkte veel avond-, nacht-, en weekenddiensten.

Veel patiënten zag ik maar heel kort, terwijl ik behoefte had om patiënten langer op te kunnen volgen en breder te kijken dan alleen naar de diagnose en behandeling voor de acute klacht waarmee de patiënt zich presenteerde. Het werk als arts binnen het verpleeghuis biedt hier een mooie gelegenheid voor.   

De opleiding tot specialist ouderengeneeskunde duurt drie jaar

Je begon hier ook als ANIOS, maar inmiddels ben je gestart met de specialisatie en ben je AIOS ouderengeneeskunde. Hoe ziet deze specialisatie eruit?
De opleiding tot specialist ouderengeneeskunde duurt drie jaar en je hebt de mogelijkheid om in maart of september te starten. Gedurende deze drie jaar doe je op verschillende plekken werkervaring op: verpleeghuis, GGZ-instelling, ziekenhuis en er is een keuzestage. Eén dag in de week volg je onderwijs, de overige dagen werk en leer je in de praktijk. Ik volg de opleiding in Nijmegen, verder heb je ook een opleidingsinstituut in Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Maastricht.   

Hoe ziet een (gemiddelde) werkdag er voor jou uit?
De zorg gaat 24 uur per dag door, in het ziekenhuis begint de dag dan ook voor velen met een overdracht. In mijn geval, in het verpleeghuis, lees ik in de ochtend de berichten van de dienstdoende arts en beoordeel ik welke bewoners er in ieder geval gezien moeten worden. Verder loop ik artsvisites op PG en somatiek afdelingen, hierin bespreek ik samen met de verzorging/ verpleging de hulpvragen en ga je langs bij de bewoners. De middagen zijn vaak gevuld met familiegesprekken, multidisciplinair overleg, onderwijs of casuïstiekbespreking.  

Je bent betrokken bij een kwetsbare groep die vaak meerdere aandoeningen tegelijk heeft en daarbij een complexe zorgvraag

De ouderenzorg is een werkveld dat, helaas, niet vaak gekozen wordt. De meeste zorgverleners werken in het ziekenhuis en vaak wordt er niet gekozen voor de ouderenzorg. Waarom viel jouw keuze juist wel op de ouderengeneeskunde?
Leuk dat je dit vraagt, en ik herken het beeld heel goed dat velen denken dat de meeste zorgverleners in het ziekenhuis werken. Dit is echter niet het geval, de VVT (verpleging, verzorging en thuiszorg) is veruit de grootste branche binnen ‘Zorg en welzijn’ en is ruim anderhalf keer zo groot als de branche ziekenhuizen en overige medisch specialistische zorg. 

Ik heb gekozen voor deze richting, omdat het vak van specialist ouderengeneeskunde veel te bieden heeft. Je bent betrokken bij een kwetsbare groep die vaak meerdere aandoeningen tegelijk heeft en daarbij een complexe zorgvraag. Hierin ben je écht de specialist en probeer je maatwerk te leveren. Je kijkt verder dan alleen diagnose en behandeling, maar vooral naar de persoon en kwaliteit van leven. Daarnaast ben je ook generalist: je bouwt een behoorlijke basiskennis op van de veelvoorkomende aandoeningen en je hebt veel eigen regie in behandeling hiervan. 

Als specialist ouderengeneeskunde kan je op verschillende plekken werken. Kun je hier iets meer over vertellen? 
Je hebt inderdaad veel verschillende plekken waar de inzet van een specialist ouderengeneeskunde nodig is. Zo heb je de chronische zorgafdelingen in het verpleeghuis, met zowel somatische of psychogeriatrische zorg, geriatrische revalidatie of hospice. Verder wordt er ook veel samengewerkt met de huisarts. Er is dus nog genoeg te kiezen en het vak is nog volop in ontwikkeling. 

Naast de functie van specialist ouderengeneeskunde, is er ook de functie geriater. Wat is hier het verschil tussen?
We werken min of meer met dezelfde doelgroep, echter het verschil is dat de geriater binnen het ziekenhuis werkt en de specialist ouderengeneeskunde daarbuiten.

Kwaliteit van leven en het functioneren van mensen staat voorop

De bevolking is aan het vergrijzen; er zijn steeds meer ouderen ten opzichte van jongeren. Dit betekent dat er dus steeds meer mensen (ouderen) zorg nodig hebben. Hoe zie jij dit voor je?
De druk op de zorg wordt hierdoor steeds groter. Niet alles wat kan, hoeft. Juist de specialist ouderengeneeskunde kijkt naar de meest passende zorg. Kwaliteit van leven en het functioneren van mensen staat voorop. Ik denk dat deze visie in de toekomst steeds belangrijker wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *