Beroepen,  Studies

Yael was mbo verpleegkundige en is nu hbo verpleegkundige: “Ik wilde graag meer diepgang en verder specialiseren”

Yael behaalde in 2017 haar mbo verpleegkunde diploma. Na een jaar werken als mbo verpleegkundige besloot ze hbo verpleegkunde te doen. Waarom heeft ze de keuze gemaakt om verder te studeren? En wat zijn in de praktijk nou echt de verschillen tussen een mbo verpleegkundige en een hbo verpleegkundige?


Na het behalen van je mbo verpleegkunde diploma heb je eerst een jaar gewerkt. Wat heb je toen gedaan?
In 2017 behaalde ik mijn mbo diploma, ik had al stage gelopen in het Beatrixziekenhuis op de dagbehandeling en op de interne geneeskunde, ik vond het Beatrixziekenhuis een fijn ziekenhuis; kleinschalig en gemoedelijk, goede samenwerking tussen artsen en verpleegkundigen. Ik heb toen de keuze gemaakt om een half jaar in de flexpool te werken en zo te ervaren welk specialisme nu het beste bij mij past. Ik kwam er achter dat ik géén snijdende verpleegkundige ben, maar toch echt wel een beschouwende verpleegkundige. In de flexpool heb ik mijzelf ontplooid als verpleegkundige, ik kreeg de verantwoordelijkheid wat best eng was als je iedere dag op een andere afdeling staat. Hierdoor leer je wel echt samen te werken en te durven vragen. Na een half jaar miste ik toch wel een team en ik wilde mij eigenlijk wel graag gaan verdiepen in één soort specialisme. Ik heb toen gesolliciteerd op de afdeling neurologie, terwijl ik hierin eigenlijk 0 ervaring had, het sprak mij aan; de collega’s, de artsen en toch ook wel het specialisme. Hier ben ik dan ook blijven hangen en ik wil nu echt niet anders; ik ben een echte neuro-pleeg. In januari 2019 kreeg ik de kans om te starten met de hbo verpleegkunde opleiding. Ik heb toen ook nog 20 weken stage mogen lopen in de geriatrische revalidatie op de neuro unit binnen Rivas. Hier heb ik ook weer veel geleerd, waaronder transfertechnieken bij neurologie patiënten. Daarna ben ik weer terug naar mijn vertrouwde afdeling en heb ik de opleiding verder afgemaakt. 

Ik wilde graag meer diepgang en verder specialiseren


Na een jaar gewerkt te hebben als mbo verpleegkundige heb je toch de keuze gemaakt om hbo verpleegkunde te doen. Waarom?
Ik wilde graag meer diepgang en verder specialiseren; hbo verpleegkunde biedt dan meer mogelijkheden om verder te stromen binnen de verpleegkunde. 

Wat is het verschil in doorgroei mogelijkheden?
Je hebt meer mogelijkheden op vacatures. Tegenwoordig heb je bijna altijd hbo V nodig voor een specialisatie of de ambitie om nog HBO-V te gaan doen, zoals dus voor de functie van regieverpleegkundige, oncologieverpleegkundige, Praktijkondersteuner, als je nog VS of PA wil gaan doen. Het is ook gewoon ‘makkelijker’ om dan een specialisatie te doen met je HBO v omdat je al kennis hebt van zoeken van literatuur via pubmed en diepgang in klinisch redeneren. MBO is toch meer praktijk gericht, wat prettig is natuurlijk, omdat dat stap 1 is voor je basis. Ik adviseer dus ook om eerst zoveel mogelijk praktijk te doen, daarna pas de diepgang te zoeken.

Ik ben op dit moment bezig met de MS opleiding om gespecialiseerd MS verpleegkundige te worden

Waar zou jij je in willen specialiseren? Neurologie? Aangezien je daar nu werkt. Of weet je dat nog niet?
Ik ben op dit moment bezig met de MS opleiding om gespecialiseerd MS verpleegkundige te worden. Dus inderdaad vooral neurologie nu, maar zeg nooit dat ik geen VS of PA wil gaan doen.

Heb je gekozen voor hbo voltijd, deeltijd of duaal?
Duaal; ik was al gewend te werken en ik heb een huis dus inkomen nodig. Daarom was de keuze makkelijk voor mij om lekker te blijven werken en te leren. Ik ben van mijzelf altijd wel bezig met het werk, kan het moeilijk loslaten dus in mijn vrije tijd vermaak ik mij ook nog gewoon met artikelen. Ik zag er dus niet echt tegenop om naast mijn baan nog te moeten leren. 

En hoe zag je opleiding eruit?
Ik ging één dag in de week naar school. Ik moest eigenlijk alles wel weer leren; van de cellen tot aan bevallingen. Dat was wel weer even pittig, omdat ik mij in de neurologie vooral focus op het neurologische vlak. 

Wat vond je het verschil tussen de opleiding mbo verpleegkunde en de opleiding hbo verpleegkunde?
Meer diepgang in bijvoorbeeld AFPF en klinisch redeneren en je krijgt te maken met evidence based practice. Ik heb ook de minor gedaan in leiderschap, dat is ook wel een belangrijk verschil. 

Ik werk nu 16 uur op de afdeling neurologie en ik werk 16 uur op de polikliniek neurologie.

Sinds 2021 ben je hbo verpleegkundige. Je hoort vaak dat er op de werkvloer niet echt een verschil is tussen de taken van een hbo en mbo verpleegkundige. Jij kan het nu goed vergelijken. Welke verschillen merk jij?
Het ligt er aan waar je ambities liggen, als je de keuze maakt om verpleegkundige te blijven op de werkvloer dan zit er geen verschil in met een mbo verpleegkundige. Bij het begeleiden van hbo verpleegkunde studenten is het wel fijn om zelf ook hbo verpleegkunde te hebben gedaan. Ik weet wat alles inhoudt en kan ze hierin ook begeleiding geven. Als hbo verpleegkundige heb je vooral kennis over dingen als evidence based practice, ook leer je wel op een andere manier klinisch redeneren wat je dus ook kan toepassen in de praktijk door bijvoorbeeld klinische lessen te geven, artikelen, zorgpaden of protocollen te schrijven. 

Bij ons werd in juni 2021 toen ik net klaar was de regieverpleegkundige ingezet. Hiervoor was de voorkeur een hbo verpleegkunde diploma of ambitie om door te studeren. Ik heb hierop gesolliciteerd; ik paste eigenlijk perfect in het plaatje en ik zag het ook helemaal voor me. Ik werd dus aangenomen. Eigenlijk al in de eerste maand kwam ik erachter dat ik niet gelukkig werd in deze rol. Ik merkte dat ik gelukkiger werd aan bed, maar ik had wel meer uitdaging nodig. Gelukkig kwam er een andere uitdagende vacature voorbij en ook hier ben ik aangenomen en zit ik gelukkig helemaal op mijn plek; ik werk nu 16 uur op de afdeling neurologie en ik werk 16 uur op de polikliniek neurologie. Op de polikliniek geef ik begeleiding aan mensen met onder andere CVA en MS. 

Het maakt dus niet uit of je mbo of hbo verpleegkundige bent, als je maar gelukkig bent en energie van iets krijgt. Wel vind ik het belangrijk om altijd uitdagingen aan te gaan, te blijven leren en jezelf te blijven voeden met nieuwe informatie. Mijn docent op school gaf ons de volgende quote mee (geschreven door Florence Nightingale): ‘Let us never consider ourselves finisched nurses… We must be learning all of our lives’. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *