Interviews,  Studies

3e jaars verloskunde studente Donna: “Deze studie en de keus om de studie te doen, heeft mij veel meer gegeven dan waar ik op hoopte”

Donna zit alweer in haar 3e jaar van de studie hbo verloskunde. Ze was paraveterinair dierenartsassistente, maar dat bleek toch niet te zijn wat haar echt gelukkig maakte. Hoe is ze bij verloskunde gekomen? En wat heeft ze allemaal meegemaakt tijdens haar stages?


Je hebt hiervoor de studie mbo paraveterinair dierenartsassistente gedaan. Waarom heb je gekozen om daarna nog hbo verloskunde te doen?
Na mijn studie was ik 19 jaar en wilde ik nog niet fulltime gaan werken. Ook merkte ik dat het niet het vak is wat ik ambieer. Mijn oom (huisarts) heeft een tijd lang gewerkt voor verloskunde academie Rotterdam, als begeleider bij bevallingen met studenten, en heeft altijd gezegd dat hij dat ook iets voor mij vond. Ik besloot om naar de open dag te gaan en daar bleek dat het vak alles had wat ik zocht.

Heb je altijd al in de zorg willen werken?
Ik heb nooit in de zorg willen werken. Ik wilde vroeger altijd dierenarts worden, maar nadat ik heb gewerkt bij verschillende dierenklinieken ben ik erachter gekomen dat ik het absoluut niet wil worden.


Deze studie en de keus om de studie te doen, heeft mij veel meer gegeven dan waar ik op hoopte

Hoe bevalt de studie? En is het wat je verwachtte en hoopte?
De studie bevalt me erg goed, al is het wel heel zwaar. Je moet sterk in je schoenen staan en veel leren. Ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten van de studie. Ik dacht van te voren dat ik voornamelijk het gehele proces van de zwangerschap en bevalling zou gaan leren en dat ik de studie maar net zou gaan redden omdat ik van het mbo kom en het een HBO+ studie is. Mijn hoop was voornamelijk dat dit het vak zou zijn dat bij mij paste en waar ik mijzelf voor het grootste gedeelte van mijn leven in zag werken. Deze studie en de keus om de studie te doen, heeft mij veel meer gegeven dan waar ik op hoopte. Ik ben enorm gegroeid als mens. Ondanks dat je als student veel onzeker bent over je kennis en kunde (zeker in dit vak) voel ik mij zekerder en slimmer, en heb ik ontzettend veel nieuwe vrienden gemaakt door de keus om in Rotterdam te gaan wonen en op een studentenvereniging te gaan. Ik merk dat ik anders in het leven sta en voel dat ik het vak heb gekozen dat erg goed bij mij past.

Heb je al stages gelopen? Zo ja, waar, wanneer en hoe lang?
Voor de opleiding moet je elk jaar stage lopen, de duur verschilt per jaar (meestal rond de 7-12 weken en in het vierde jaar bijna het gehele jaar). Ik heb in verschillende verloskundigenpraktijken in Rotterdam en Almere stage gelopen. Ook heb ik stage gelopen bij een groot ziekenhuis in Rotterdam.

En hoe zijn die stages bevallen?
Ik heb leuke stages gehad, maar ook minder goede ervaringen gehad met stagebegeleiders. Dat was wel jammer omdat dat heel veel invloed kan hebben op hoe je naar het vak kijkt. Gelukkig wist ik me daar goed voor af te sluiten.

Wat zijn dingen die je hebt meegemaakt of gezien tijdens je stages, die je niet zomaar meer vergeet?
Sowieso de eerste bevalling natuurlijk. Maar ook de complimenten die ik kreeg van clienten voor mijn begeleiding bij hun bevalling. En heftige bevallingen, bijvoorbeeld dat het kind vastzat, dat 1 verloskundige op de buik moest duwen en de gynaecoloog met een vacuümpomp het kind er uit probeerde te krijgen.En een kind die aan de beademing moest met een vader die getraumatiseerd was.

En wat vond je leuker? Verloskunde praktijk of in het ziekenhuis?
Ik vind werken in de eerstelijn ( praktijk) leuker dan in de tweedelijn (ziekenhuis) omdat je dan veel meer betrokken bent bij de gehele zwangerschap. Het is ook veel persoonlijker!


Wanneer ik het gevoel heb dat ik voldoende ervaring op heb gedaan in andere praktijken, wil ik mijzelf inkopen in een maatschap of een eigen praktijk starten

Heb je al een idee wat je hierna zou willen doen?
Na de opleiding wil ik gaan beginnen als waarneemster in verschillende praktijken. Ik zou ook nog graag in het buitenland een jaartje willen werken. Verder zou ik nog een extra echo opleiding willen volgen, zodat ik zelf echo’s kan gaan maken. Wanneer ik het gevoel heb dat ik voldoende ervaring op heb gedaan in andere praktijken, wil ik mijzelf inkopen in een maatschap of een eigen praktijk starten met, waarschijnlijk twee, andere verloskundigen.


Super gaaf dat je dat wil! Hoe ben je op dat idee gekomen?
Heel veel verloskundigen hebben zich ingekocht in een maatschap. Een eigen praktijk is veel werk en kostbaar. Als waarneemster heb je niet echt een vaste plek en als je in loondienst bent heb je geen zeggenschap over de praktijk. Het lijkt me daarom leuk om mijzelf in te kopen in een maatschap die dezelfde missie en visie deelt, waardoor we met z’n allen aan onze praktijk werken en je ook zeggenschap hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *