Interviews,  Studies

Viënne zit in het laatste jaar van de master geneeskunde: “Ik heb veel gezien en ook mogen doen, maar het artsenvak gaat pas écht goed in je vingers zitten als je het, dag in dag uit, in de praktijk gaat uitoefenen”

Viënne zit in haar laatste jaar van de master geneeskunde. Daarnaast is ze bedenker van ‘Academy for health’, waar ze haar kennis deelt over plantaardige voeding.


Je zit inmiddels alweer in je laatste jaar van de master geneeskunde, wat betekent dat het er bijna op zit! Hoe kijk je tot nu toe terug op de afgelopen jaren?
Ik kijk terug met grote verbazing. Ik heb ontzettend veel mogen zien. Alles wat in het spectrum valt tussen leven en dood. Geen enkele dag heb ik het tijdens mijn studie saai gevonden. De ene dag heb je met tientallen medestudenten een college van een chirurg, de andere dag oefenen je het lichamelijk onderzoek op elkaar en weer een andere dag ben je bezig met het bestuderen en schrijven van een wetenschappelijk onderzoek. Ik denk dat geneeskunde de meest diverse studie is die er bestaat. Nu dat ik in mijn laatste jaar zit, besef ik dat het behalen van de artsenbul eigenlijk vergelijkbaar is met het behalen van je rijbewijs. Het écht rijden leer je pas als je met je eigen auto de weg op gaat. Zo is dat ook met geneeskunde. Ik heb veel gezien en ook mogen doen, maar het artsenvak gaat pas écht goed in je vingers zitten als je het, dag in dag uit, in de praktijk gaat uitoefenen.

Nu weet ik, dat je je vooral zelf moet ontwikkelen tot de beste doktersversie van jezelf

Wat waren je hoogte- en dieptepunten?
Ik heb ontelbaar veel hoogtepunten mogen beleven, waaronder natuurlijk het behalen van tentamens. Maar wat voor mij hét hoogtepunt was, was het moment waarop een patiënt tegen mij zei dat ik een goede, liefdevolle dokter in wording ben.

Ik ervoer veel dieptepunten tijdens de coschappen in de winter. In het donker en met de kou het huis uit en in donker weer thuis, na een lange dag in het ziekenhuis waarin je onderkoeld in een OK-pak of doktersjas hebt gelopen. Maar ook een moment waarop ik door een artsassistent als ‘agressief’ werd gezien, omdat ik veel (kritische) vragen stelde. Dit was tijdens mijn eerste coschap interne geneeskunde. Dit heeft mij diep geraakt, omdat ik alles behalve agressief ben. Nu weet ik, dat je je vooral zelf moet ontwikkelen tot de beste doktersversie van jezelf en iedere ontmoeting op die weg daar naar toe (die overigens nooit eindigt) een waardevolle bijdrage kan zijn.

Nu al weer vier jaar verder, heb ik een heleboel kennis opgedaan over het plantaardig dieet

In 2019 ben je ‘Academy for health begonnen’, met als doel mensen te leren hoe ze volwaardig en gezond plantaardig kunnen eten. Hoe ben je op dit idee gekomen?
Ja, dat klopt. Dat idee is ontstaan vanuit mijn eigen ervaring. Toen ik begon met plantaardig eten, kreeg ik te maken met veel kritische opmerkingen, onder andere van mijn oma. Toen ik ook nog eens een ijzertekort en B12 tekort ontwikkelde, kreeg ik van mijn huisarts te horen dat het toch niet zo verstandig is om plantaardig te eten. Ik had gewild dat ik van mijn omgeving en huisarts meer steun ervaarde. Ik miste een stukje kennis dat mij sterker in m’n schoenen liet staan. Ik begon ook te twijfelen en was benieuwd hoe ik alle voedingstoffen via een plantaardig dieet binnen kon krijgen. Ik was toen al gestart met geneeskunde en leerde over hoe wetenschappelijke kennis nu eigenlijk tot stand komt. Nu al weer vier jaar verder, heb ik een heleboel kennis opgedaan over het plantaardig dieet door lezingen bij te wonen, boeken te lezen, de primaire wetenschappelijke literatuur er op na te slaan en door zelf onderzoek te doen naar het plantaardig dieet bij kinderen.

Waarom en wanneer heb je zelf de keuze gemaakt om plantaardig te gaan eten?

Is een plantaardig dieet gezonder dan wanneer je ook dierlijk producten eet?
Nee, het is nooit bewezen dat een 100% plantaardig dieet gezonder is dan een dieet dat bestaat uit 75%, 80% of wel 90% plantaardige producten. De laatste paar procent zijn puur een individuele ethische overweging.

Wat zijn dingen waar mensen rekening mee moeten houden bij een plantaardig dieet?
Jazeker, er zijn een aantal kritische voedingsstoffen die in acht genomen moeten worden. Dat zijn vitamine B12 en vitamine D (voor iedereen in de winter trouwens), maar ook vitamine B2, calcium, ijzer, zink, selenium, jodium, choline en omega-3 vetzuren.

Hoe zorg je dat je alle voedingsstoffen binnen krijgt?

Zou je na het afronden van je studie ook meer hier mee willen doen? Zoals leefstijlarts worden bijvoorbeeld.
Nee, Ik zou geen leefstijlarts willen worden, omdat ik dan het dokteren te veel zou missen. Ik denk er aan om de huisartsenopleiding te gaan doen. Ik vind dermatologie ook ontzettend interessant. Na mijn afstuderen in de zomer 2023 geef ik mezelf eerst een jaar om ervaring in de praktijk op te doen, voordat ik een specialisme ga kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *