Naast haar studie hbo pedagodiek werkt Romy (onder andere) als huisartsenchauffeur. Iets wat voor velen onbekend is. Ze vertelt wat haar taken en verantwoordelijkheden zijn!
“Wat doe je eigenlijk in je dagelijkse leven?” Dat is een vaak gestelde vraag wanneer je iemand leert kennen. Mijn antwoord is vaak best uitgebreid, want nu dat ik het schrijf besef ik dat ik eigenlijk best veel doe. Eigenlijk ben ik een 20-jarige hbo pedagogiek studente, maar daarnaast ben ik ook vrijwillige brandweervrouw en werkzaam als huisartsenchauffeur. Daar komt dan ook nog een sociaal leven bij en de avonden als jeugdleider bij het Young Fire & Rescue Team. Oh ja en ook af en toe nog bijverdienen als oppas en in een frietwagen. Dat is best veel, maar ik vind het leuk en het werk als huisartsenchauffeur is goed te combineren. De meeste mensen slaan aan op het woord huisartsenchauffeur, want “Wat is dat?”, “Wat moet je dan doen?” en “Kan die huisarts zelf niet rijden dan?” zijn de vragen en opmerkingen die voorbij komen.
Laat ik eens beginnen met wat het werk als huisartsenchauffeur inhoudt. De primaire taak van een huisartsenchauffeur is het veilig vervoeren van de huisarts naar een patiënt die niet zelf naar de huisartsenpost kan komen maar wél gezien moet worden door een huisarts. Hier worden wij in de basis ook voor opgeleid door middel van verschillende rijtrainingen, waaronder een OGS-training (rijden met optische en geluidssignalen). Waarom rijden wij de huisarts? Alles voor de efficiëntie! Wij kunnen en mogen eventueel met spoed rijden en doordat wij rijden kan de huisarts onder het rijden de visites verwerken in het systeem en eventuele recepten schrijven.
Maar wij zijn er niet alleen voor het rijden, wij zijn ook medisch opgeleid en assisteren de huisarts ook. Wij controleren bijvoorbeeld de parameters (zoals saturatie, temperatuur en bloedsuiker), maken de medicatie klaar, geven een patiënt zuurstof, helpen bij het plaatsen van een katheter of pakken de materialen die de huisarts nodig heeft om te hechten. Daarnaast komen wij geregeld bij psychiatrische patiënten, hierbij komt ook de belangrijke taak om samen met de huisarts de veiligheid te waarborgen en in geval van nood hiernaar te handelen. Wij staan in contact met de meldkamer via een portofoon en kunnen ten alle tijden een noodknop indrukken. Kortom, tijdens de visites zijn wij de rechterhand van de huisarts.
Als huisartsenchauffeur maak je veel mee en kan je veel leren. Van verdrietige momenten tot hele mooie momenten. Verdrietige momenten zijn vooral de mensen, die (veel te jong) zijn overleden. Het verhaal of de situatie van deze mensen is soms schrijnend en dan kan het je soms best raken. Het is dan fijn dat je samen bent met een arts en hier altijd nog goed over na kan praten. Dit alles laat je dan weer beseffen hoe mooi het leven is en dat het belangrijk is om te koesteren wat je hebt. Het mooie en dankbare aan dit werk vind ik dat je bij patiënten thuiskomt op hun kwetsbaarste momenten en dan samen met de huisarts probeert om de situatie minder vervelend te maken en de patiënten te helpen. De dankbaarheid die je dan van hen krijgt, omdat je toch in de nachtelijke-, weekend- of avonduren de situatie samen met de huisarts tóch weer iets beter hebt kunnen maken of tenminste je best hiervoor hebt gedaan. Maar ook op de post beleef je veel, dan kan je weer even lachen, omdat naast al het heftige er mensen zijn die hun ingegroeide teennagel spoed vinden wat niet kan wachten tot de eigen huisarts weer beschikbaar is.
Geen dienst is hetzelfde en dit alles maakt dat ik na een dienst vaak tevreden en met een goed gevoel weer in mijn auto stap om naar huis te gaan, maar ook met een goed gevoel weer instap om naar mijn diensten te gaan! Want belangrijk vind ik wel dat je je werk leuk moet vinden!
Ben jij nou geïnteresseerd geworden en benieuwd naar een baan als huisartsenchauffeur? Neem dan snel een kijkje op mijn Instagram account of stuur een DM bij vragen!
Je kan Romy en haar verhalen als huisartsenchauffeur volgen op haar Instagram!