Gastblogs

Ai Lien: “Ik red misschien niet direct levens, maar draag vaak wel bij aan een betere kwaliteit van leven”


Ai Lien Oei (33) is inmiddels 8 jaar tandarts en sinds juli 2019 trotse eigenaar van haar eigen praktijk ‘De Amsterdamse Tandarts’.


Als je vertelt dat je tandarts bent, krijg je vaak dezelfde reacties. ‘Gatver iedere dag die vieze monden!’ of ‘Ik heb dus laatst mijn verstandkies verwijderd en het was vreselijk…’ en ‘Die geur moet toch echt vreselijk zijn’. Je merkt het al, men is niet al te positief over mijn beroep. Iedereen weet wel wat een tandarts ongeveer doet, maar misschien niet dat het veel veelzijdiger is dan je je kunt bedenken. Ik neem jullie graag mee om te laten zien waarom ik me geen beter beroep kan wensen.

Als puber moest ik nadenken over mijn vakkenpakket en al vroeg wist ik het: Ik word tandarts

Als puber moest ik nadenken over mijn vakkenpakket en al vroeg wist ik het: Ik word tandarts. Het leek me fantastisch om lekker te fröbelen, mooie dingen te creëren maar tevens op academisch niveau beslissingen te moeten nemen. En daarbij ook nog mensen blij te maken, dat klinkt toch fantastisch?

Naast het bekende handwerk ben ik ook altijd bezig met het ontwikkelen en onderzoeken van nieuwe technieken

Met je handen werken en van niets iets maken, vind ik heerlijk. Modernisering is ook in de tandheelkunde een constante factor, dus naast het bekende handwerk ben ik ook altijd bezig met het ontwikkelen en onderzoeken van nieuwe technieken. Zo heb ik sinds begin dit jaar een mondscanner die de vervelende afdrukjes vervangt. Met een ‘toverstaf’ verschijnt er zo op magische wijze een kopie van je gebit in kleur op het beeldscherm. Zo maken we kronen, beugels, mondbeschermers en nog veel meer. Scannen is veel fijner voor de patiënt en ook voor mij, de behandelaar. Het is daarbij ook nog eens nauwkeuriger, beter voor het milieu, maar ook supertof omdat je zo heel goed gebitsverandering kan monitoren of goed kunt zien hoe de drukverdeling is in een gebit.

Net als bij allerlei andere medische beroepen zie je als tandarts heel veel verschillende mensen

Net als bij allerlei andere medische beroepen zie je als tandarts heel veel verschillende mensen. Sommigen zijn jong anderen oud, anderen hebben het financieel lastig of hebben veel gezondheidsproblemen. Er zijn ook heel veel angstige mensen en mensen die niet goed voor hun gebit zorgen. Je komt ze echt allemaal tegen en de manier waarop vind ik erg bijzonder. Als tandarts zie je je patiënten als het goed is minimaal twee keer per jaar en als er iets aan de hand is nog wel vaker. Doordat je iemand zo frequent ziet bouw je al snel een persoonlijke band op.

De mond is een spiegel van de gezondheid en door een goed beeld te hebben van wat iemand doet in het dagelijks leven, kun je soms gebitsproblematiek verklaren of zelfs voor zijn

Als ik een nieuwe patiënt zie probeer ik altijd veel vragen te stellen zodat ik kan achterhalen wie ik voor me heb en wat zijn of haar leefstijl is. We vragen natuurlijk naar medicatie en poetsgewoontes, maar ook of iemand werkt of hobby’s heeft. De mond is een spiegel van de gezondheid en door een goed beeld te hebben van wat iemand doet in het dagelijks leven, kun je soms gebitsproblematiek verklaren of zelfs voor zijn. Wist je dat een bakker bijvoorbeeld een hogere kans heeft op gaatjes, niet omdat hij zoveel snoept, maar vooral door al het bloem dat door de lucht zweeft? Of dat een kleermaker wellicht een gat ontwikkelt tussen de voortanden door iedere dag een naald tussen de tanden te nemen? Maar ook stress of veel reizen kunnen hun weerslag op de tanden hebben.

Mijn doel is altijd om iemand dusdanig op zijn gemak te stellen dat hij echt zijn wensen en problemen kenbaar maakt

Bijkomend voordeel bij de persoonlijke aanpak is dat iemand zich sneller op zijn gemak voelt. En dat opent dan weer het gesprek waardoor je gedragsverandering zoals dagelijks stokeren of stoppen met roken sneller voor elkaar krijgt. Mijn doel is altijd om iemand dusdanig op zijn gemak te stellen dat hij echt zijn wensen en problemen kenbaar maakt. Het hoofddoel is iemand gezond te maken met een mooie lach. En wat dat doel is en hoe je dat bereikt, is voor iedereen heel anders.

De uitdaging zit hem in op een creatieve manier een oplossing te verzinnen die past bij de persoon, het budget en de wensen

Er zijn zat mensen die alleen op controle komen en af en toe een gaatje hebben om te vullen, maar er zijn ook veel mensen die een volledige gebitsrehabilitatie nodig hebben. Met misschien wel een beugel, implantaten en een wortelkanaalbehandeling. Die controles zijn fijn voor de afwisseling en een leuke manier waarop je patiënten beter te leren kennen, maar de uitdaging zit hem in op een creatieve manier een oplossing te verzinnen die past bij de persoon, het budget en de wensen.

Ik red misschien niet direct levens, maar draag vaak wel bij aan een betere kwaliteit van leven.

Afgelopen zomer zat ik bijna drie maanden thuis, omdat ik mijn enkel gebroken had tijdens een obstacle run. Ik miste mijn patiënten enorm en vond het hartverwarmend toen ik meerdere kaarten en berichtjes ontving met beterschapswensen. Toen ik weer op de praktijk aan de slag kon, waren ook toen de reacties hartverwarmend. Ik red misschien niet direct levens, maar draag vaak wel bij aan een betere kwaliteit van leven. Het gevoel dat je mensen echt kan helpen en dat ze ook nog dankbaar zijn, is misschien wel het meeste bijzondere van mijn vak.


Je kan Ai Lien en haar tandartspraktijk volgen op haar Instagram!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *