Aandoeningen,  Interviews

Samantha kreeg in juli de diagnose borstkanker: “In juni ontdekte ik een zwelling onder mijn linkeroksel”

Samantha kreeg 5 juli 2021 te horen dat ze borstkanker heeft. Wat begon met een zwelling in haar oksel, bleek borstkanker te zijn. Ze zit nu middenin haar behandeling. Hoe gaat het met haar? Hoe kreeg ze te horen dat ze borstkanker heeft? En welke behandelingen moet ze ondergaan?


Je zit middenin je behandeling nu. Je hebt nu 4 van de 18 chemo’s gehad. Hoe gaat het met je?
Het gaat goed! Soms zit ik in een dip, maar ik ben heel positief! In de dagen dat het goed gaat, ga ik lekker weg, lunchen met vriendinnen enzo! Genieten als het kan!

Hoe vallen de chemokuren?
Ik heb nu 2 volledige kuren gehad, waarbij 1 kuur uit 2 delen bestaat. In totaal krijg ik 9 volledige kuren. De kuren vallen over het algemeen goed. Na de eerste kuur ben ik elke keer wel een paar dagen ziek. Dan ben ik extreem moe, duizelig, heb ik hoofdpijn en heb ik gewoon een raar gevoel in mijn lichaam. Die dagen slaap ik heel veel. Tegen de 2e kuur knap ik dan weer op. De 2e is ook minder zwaar dus daar heb ik eigenlijk nooit zoveel last van. Al merk ik wel dat ik langer nodig heb om te herstellen dan bij de eerste kuur. Gelukkig heb ik tussendoor een rustweek, dan kan ik weer even sporten of werken. Verder heb ik wat last van haaruitval. Ik maak gebruik van de coldcap om mijn haar te behouden, maar 100% behoud gaat niet, dus ik verlies nu wat meer haar dan normaal. Ook heb ik veel last van puistjes in mijn gezicht.

Na de chemo krijg ik een operatie. Na de operatie krijg ik ook nog bestralingen.

Moet je naast de chemo’s nog andere behandelingen ondergaan?
Na de chemo krijg ik een operatie. Hopelijk wordt dit een borstbesparende operatie. Maar het zou zomaar kunnen dat de oncoloog adviseert voor een volledige amputatie. Liever niet natuurlijk, maar als dat mijn leven redt en het betekent dat ik niet nog een keer kanker krijg, dan gaan ze er natuurlijk af! Na de operatie krijg ik ook nog bestralingen. Hoeveel weet ik nog niet.

In juni ontdekte ik een zwelling onder mijn linkeroksel

Wat waren de klachten waar je last van had en wanneer besloot je naar de huisarts te gaan?
In juni ontdekte ik een zwelling onder mijn linkeroksel. Geen knobbeltje maar echt een zwelling. Ik dacht eigenlijk dat mijn spieren overbelast waren van het sporten, ik ging toen namelijk zes keer in de week naar de sportschool. Ik besloot het een week aan te kijken. Maar toen de zwelling na een week nog niet weg was besloot ik naar de huisarts te gaan. Zij ging natuurlijk gelijk kijken en voelen. Zij voelde niks geks, maar omdat die zwelling er niet hoorde stuurde zij mij naar het ziekenhuis voor een echo. Ik herinner me nog goed dat ze zei: “Ik zou me geen zorgen maken hoor!”. 

Had je gelijk al een voorgevoel?
Ik had niet direct een voorgevoel, en zeker niet toen de huisarts zei dat ik me geen zorgen hoefde te maken. Tuurlijk ga je op internet zoeken naar wat het nog meer kan zijn. Maar overal zag ik alleen maar dingen over borstkanker. Toen ben ik maar gestopt met kijken.

De arts had er geen goed gevoel bij en besloot een biopt uit mijn borst te nemen

Uiteindelijk heeft de huisarts je doorgestuurd naar het ziekenhuis. Wat voor onderzoeken hebben ze daar gedaan?
Drie weken na de huisarts afspraak ging ik naar het ziekenhuis voor een echo van mijn oksel. Direct zag de arts dat mijn lymfeklieren waren opgezet. Ik had gelijk paniek. Ik begon te huilen en ging van het ergste uit. Elke vrouw weet dat dit een symptoom van borstkanker is. De arts had er geen goed gevoel bij en besloot een biopt uit mijn borst te nemen. Ik had er ook geen goed gevoel bij en was continu in paniek. Wat nou als ze mij gingen zeggen dat ik kanker had? Toch vertrouwde ik op mijn lichaam. Ik had immers verder geen klachten. De arts maakte mij ook duidelijk dat het nog heel veel andere dingen konden zijn, dus dat het niet gelijk betekende dat ik kanker zou hebben.

Ze zei: “Ik ga je nieuws brengen wat je wereld op zijn kop gaat zetten”

Wanneer en hoe kreeg je de uitslag? Hoe ging dat?
Een week na de biopt stond de afspraak voor de uitslag gepland in het ziekenhuis. Ik nam mijn beste vriendin mee omdat ik er nog steeds van overtuigd was dat het iets anders was. We werden geroepen, gingen zitten en de arts dropte gelijk de bom. Ze zei: “Ik ga je nieuws brengen wat je wereld op zijn kop gaat zetten”. Ik keek mijn vriendin aan en we begonnen allebei te huilen. In mijn oksel waren kankercellen gevonden. Ik had dus borstkanker. De grond zakte letterlijk weg onder mijn voeten en het enige wat ik kon zeggen was: “Het kan niet!” en “Ik kan dit niet!”. Na dit nieuws had ik nog een gesprek bij een chirurg die nogmaals ging voelen. Zij voelde een plekje in mijn borst. Hierna moest ik nog een mammografie laten maken en kreeg ik ook nog een echo van mijn borst. Uit deze echo bleek dat er twee plekjes in mijn linkerborst zaten en dat rechts volledig schoon was.

In 10% van mijn bloed is het CHEK2 gen gevonden, ook een borstkankergen

Zit het in de familie?
Niet eerder is er borstkanker geconstateerd in mijn familie. In het UMC hebben ze onderzoek gedaan naar het gen en de erfelijkheid. Deze onderzoeken zijn nog niet volledig klaar. Wel is er al duidelijk dat ik niet de borstkanker genen BRCA-1 en BRCA-2 heb. In 10% van mijn bloed is het CHEK2 gen gevonden, ook een borstkankergen maar mogelijk minder schadelijk dan die BRCA genen. Binnenkort laten mijn ouders bloed prikken om te zien of dat ik het van één van hen heb. Als dat zo is, moet mijn jongere zusje van 21 zichzelf ook laten testen. 

Jeetje, lijkt me wel schrikken als je dat te horen krijgt. Ook voornamelijk voor je zusje, dat er een kans bestaat dat zij het gen ook heeft. Hoe reageerde zij daarop?
Mijn zusje heeft daar wel zorgen over. Ik heb haar uitgelegd dat als zij dat gen blijkt te hebben het ook niet zeker is dát zij kanker krijgt. Ze heeft alleen verhoogde kans. En natuurlijk zijn die zorgen terecht. Ik voel me er natuurlijk wel schuldig over dat zij die zorgen heeft, maar ik kan daar ook niks aan doen.

En wanneer krijg je de uitslagen van die onderzoeken?
Die onderzoeken zijn denk ik over 6 weken afgerond.

Je werkt (nog steeds) als politieagent. Hoe gaat dat?
Ik werk momenteel niet op straat. Ik heb in mijn rechterarm een port-a-cath (infuusimplantaat) gekregen. Met die arm mag ik niet meer dan 10 kilo tillen. In het werk als agent weet je nooit in welke situaties je terecht komt. Flink knokken of tillen gaat nu echt niet! Wel kan ik als ik mij goed voel binnenwerkzaamheden doen. Het basisteam ondersteunt mij super goed en ik mag komen en gaan wanneer ik wil. Ondertussen ben ik ook nog bezig met de opleiding tot hoofdagent af te ronden. Als alles goed gaat ben ik hiermee in november klaar!

Hopelijk ben ik daarna voorgoed kanker vrij!

Hoe lang duurt de behandeling nog?
Ik denk dat alles bij elkaar nog ongeveer een jaar duurt. Hopelijk ben ik daarna voorgoed kanker vrij! Ik ben er nog niet, maar ik ben positief, uiteindelijk komt alles goed! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *