Aandoeningen,  Interviews

Het zoontje van Kyra kreeg een hersenvliesontsteking: “Het overduidelijk pijn hebben zorgde bij mij dat mijn alarmbellen af gingen”

Een paar weken na de bevalling van haar zoontje, merkte Kyra dat er iets niet helemaal goed was. Het bleek een hersenvliesontsteking te zijn (meningitis).


Een hersenvliesontsteking kan erg gevaarlijk zijn, vooral voor een pasgeboren baby. Waaraan merkte je dat er iets niet goed was? En wanneer was dat?
De hoge koorts die ineens opkwam was al verdacht, maar het overduidelijk pijn hebben zorgde bij mij dat mijn alarmbellen af gingen.


De overlevingsstand stond aan en soms sliep ik 2 nachten op rij niet zonder moe te zijn

Je was net bevallen van je 1e kindje en dan overkomt je zoiets. Hoe heb je die tijd beleefd?
Ik weet niet of ik alles echt heel bewust heb meegekregen. De overlevingsstand stond aan en soms sliep ik 2 nachten op rij niet zonder moe te zijn. We leefden op automatische piloot. Pas een maand of 2/3 na het ontslag uit het ziekenhuis stortte ik in.

Naast dat je kindje ziek is, heb je ook een andere start dan normaal. In plaats van genieten van je kindje in de eerste paar weken en wennen aan het moederschap, was jij heel ergens anders mee bezig. Heb je de roze wolk van de kraamtijd gemist?
Ik heb gelukkig de eerste 5 weken kunnen genieten van die roze wolk. Maar inderdaad, vanaf de ziekenhuisopname tot een maand of 8/9 waren we enorm onzeker over zijn ontwikkeling waardoor er meer zorgen waren dan dat we echt konden genieten van de babytijd.


Dat heeft hoogstwaarschijnlijk dingen als bloedvergiftiging kunnen voorkomen

Gelukkig was je er op tijd bij en hebben ze je zoontje kunnen helpen. Hoe hebben ze hem behandeld?
Ze hebben gelukkig nog voor ze de uitslag hadden van zijn ruggenprik antibiotica toe gediend uit voorzorg. De kinderarts zei me al: “Als ik denk dat het nodig is, zet ik meteen volledig in”. Dat heeft hoogstwaarschijnlijk dingen als bloedvergiftiging kunnen voorkomen. Daarna heeft hij 10 dagen bedrust gehad. Pas na een week kon hij weer zelf drinken. Zelfs de sonde kostte hem te veel energie. Dus zijn vocht werd op peil gehouden en we mochten hem vrijwel niet aanraken en konden alleen maar afwachten. Na 10 dagen ging het weer goed genoeg om naar huis te gaan maar moesten we nog een paar dagen terug blijven komen om de antibiotica kuur af te maken. Hij heeft dus thuis ook nog even een infuus gehad.

En hoe lang duurde het voordat hij weer helemaal opgeknapt was?
Ik denk dat hij zijn spierspanningen en hoofdpijn pas na 5/6 maanden kwijt begon te raken. Want tot die tijd was hij echt nog een huilbaby, dit was hij voor de hersenvliesontsteking niet, en bleef hij hangen met zijn ontwikkeling.

Je bent inmiddels moeder van 2 kindjes, een jongen en een meisje. Ben je nu extra bang dat er iets gebeurt, na wat je hebt meegemaakt met je zoontje?
Ben ik heel lang geweest, vooral de eerste maanden. Nu eigenlijk niet meer, zeker omdat ze een aantal vaccins achter de rug heeft. Wel ben ik nog steeds angstig als één van de twee koorts heeft. Dan check ik bijvoorbeeld meteen op plekjes, nekpijn en een opgezette fontanel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *