Interviews

Natasja bleek zwanger van een drieling: “Ik kreeg te horen bij de 3e echo dat het een drieling was”

Natasja is inmiddels moeder van een 4-jarige drieling, 2 meisjes en 1 jongen. Hoe is het om zwanger te zijn van een drieling en hoe gaat zo’n bevalling? En hoe is het om je aandacht te verdelen over 3 kinderen?


Wat was je reactie toen je erachter kwam dat je zwanger was?
Toen ik erachter kwam dat ik zwanger was reageerde ik heel blij. Ik was bezig om zwanger te raken en het was dit keer gelukt! Hiervoor had ik namelijk al een keer een miskraam gehad en moest ik gecurreteerd worden.

Hoe was het om weer zwanger te zijn na je miskraam? Was je extra bang?
Ik ben uiteraard wel bang geweest dat het deze zwangerschap ook mis kon gaan, maar dat kon de gehele zwangerschap door natuurlijk gebeuren. Daarom heb ik echt geprobeerd te vertrouwen op mijn eigen lichaam en te geloven dat dit met een reden aan mij is “geschonken” van bovenaf. Een hele zwangerschap in angst leven heeft natuurlijk ook effect op jezelf en de baby’s in je buik.

Ik kreeg te horen bij de 3e echo dat het een drieling was

Wanneer kreeg je te horen dat je zwanger was van een drieling? En wat ging er toen door je heen?
Ik kreeg te horen bij de 3de echo dat het een drieling was. Vanwege de vorige miskraam liep ik voor onderzoeken in het ziekenhuis, waardoor ik al heel vroeg echo’s kreeg. Bij de 1e echo waren er 2 vruchtzakken te zien met 1 embryo. Na een bloeding heb ik nog een echo gehad, en nog steeds was er hetzelfde te zien, dus het kon een tweeling worden of 1 kindje. Bij de derde echo die rond de 9 weken gemaakt werd, zei de echoscopist dat er 3 hartjes klopten. Ik was super gelukkig, want bij de miskraam kreeg ik te horen dat het hartje niet klopte en nu in een keer 3 hartjes.

Ik had wel het idee dat mijn buik snel groeide en we maakten grappen over een meerling

Had je ook het idee dat je zwanger was van een meerling? Had je bijvoorbeeld een voorgevoel of groeide je buik sneller dan normaal?
Ik had het wel idee dat mijn buik snel groeide en we maakten grappen over een meerling, want dit komt namelijk wel in de familie voor, maar natuurlijk niet bij stil gestaan dat dit ook daadwerkelijk zou gebeuren. Aan mijn vaders kant komen meerdere 1 eiige tweelingen voor en de moeder van mijn ex is een 2 eiige tweeling.

Bij een meerling zijn er ook meer risico’s. Wat waren die en was je daar bang voor?
Tuurlijk ben je bang voor de risico’s maar ik werd wekelijks in de gaten gehouden en probeerde echt te genieten van de zwangerschap want wie weet als alles goed gaat of ik dan nog eens zwanger zou worden. Het is in ieder geval niet te plannen. Door de beperkte ruimte in je buik kan het zijn dat de kindjes niet even goed groeien. Ook kan er bij een 1 eiige tweeling TTS ontstaan. Dit was bij mij gelukkig niet het geval.

Wat is er anders tijdens een zwangerschap van een meerling in vergelijking met een zwangerschap van een eenling? Denk aan vaker controles/ echo’s, eerder/ ingeleid bevallen enz.
Anders aan een eenling zwangerschap zijn de meerdere controles en echo’s. Niet in een streek ziekenhuis maar alleen een medisch ziekenhuis. Door kans op vroeggeboorte. Longrijpingsprikken gekregen: die krijg je nauwelijks bij een eenling zwangerschap. Bij mij was het dagen optellen van hoelang blijven de kindjes zitten terwijl de meesten aan het aftellen zijn wanneer het kindjes geboren gaat worden. Bij meerling zwangerschappen is elke dag extra beter.

Een bevalling is heel zwaar, laat staan een bevalling van een drieling. Hoe heb jij de bevalling ervaren?
Mijn bevalling verliep heel soepel. Super veel gynaecologen en verloskundigen om mij heen. Check de vlog* haha. Na 1 uitgeperst te hebben voelde het echt als extra ruimte in mijn buik, omdat 1 van de kindjes tegen mijn ribben duwde.

*De vlog van de bevalling

Het was ook de eerste zwangerschap, bevalling en eerste keer dat je moeder werd. En dan gelijk een drieling. Hoe heb je dat gedaan? Heb je ook (veel) hulp gekregen?
Omdat ik niet wist wat te verwachten door een eerste zwangerschap en eerste keer moeder worden, denk ik dat het even zwaar zal zijn voor een eenling moeder. Het was vaak verstand op 0 en gaan. Ik heb vooral veel hulp gehad van mijn ouders en vriendinnen, maar vond het fijn om alles zelf te doen aangezien ik precies weet hoe de kindjes op bepaalde situaties reageerden en het kostte mij veel energie om anderen te vertellen hoe zij dingen het beste konden aanpakken.

Wat vind je de voor- en nadelen van het hebben van een drieling?
Het voordeel van een drieling is dat je alle fases allemaal in 1 keer hebt, dus ik hoef niet 3 keer de tandjes periode te doorlopen of de luier fase, zindelijkheidstraining. Gewoon alles lekker in 1 keer. Ook hebben de kids altijd elkaar, wat wel heel fijn is. Het nadeel is vaak de deur uit moeten met iedereen en dan vaak 1 extra hand nodig hebben, want met 3 kinderen kom je 1 hand te kort.

Soms is het hebben van kinderen zwaar. Hoe pak jij dat aan? Hoe verdeel je je aandacht en zorg je voor genoeg tijd voor jezelf?
Probeer tijd voor jezelf in te plannen. Durf om hulp of oppas te vragen, zodat je ook echt tijd voor jezelf kunt nemen.

De drieling is nu alweer 4 jaar. Ze gaan nu naar de basisschool. Keek je daar naar uit of zag je daar toch een beetje tegen op?
Ik vond het super leuk voor hen. De kinderen waren er erg aan toe om naar de basisschool te gaan. Super fijn dat jezelf weer wat extra uren op een dag voor jezelf hebt of om het huishouden of andere dingen te doen. Zelf vind ik het wel moeilijk dat ik ze dan nog minder zie, helemaal als gescheiden ouder, is de tijd nu veel minder dat je ze ziet dan voorheen.

En zitten ze bij elkaar in de klas?
De kindjes zitten niet bij elkaar in de klas, hier hebben we bewust voor gekozen, zodat zij zichzelf individueel kunnen ontwikkelen. Eigen vriendjes maken etc.

Zoals je al aangaf ben je niet meer samen met de vader van de kinderen. Hoe is het als de kinderen bij jou zijn en je alles dus alleen moet doen? Hiervoor was je natuurlijk met z’n tweeën en was het makkelijker dan alleen.
Eerlijk gezegd deed ik heel veel al alleen, omdat hun papa vaak in het buitenland zat en overdag werkte.

En als laatste: wat zou je andere (toekomstige) moeders van een meerling mee willen geven?
Andere (toekomstige) meerling ouders wil ik meegeven vooral relaxt te blijven, want je kinderen spiegelen jouw gedrag. Wanneer jij gestresst bent, reageren zij daar ook op. Vergelijk jezelf en je kinderen niet met anderen. Doe vooral wat goed voelt voor jezelf, want jij weet het beste wat jouw kinderen nodig hebben. Ik denk altijd: “laat iemand anders maar eens meerdere kinderen van dezelfde leeftijd opvoeden” en hoor dan nog maar eens of ze het beter weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *