Interviews,  Studies

Demi is 3e jaars SUMMA geneeskunde student: “Neurologie en kindergeneeskunde staan hoog op mijn lijstje”

Demi is nu 3e jaars student SUMMA geneeskunde. Wat is precies het verschil tussen SUMMA geneeskunde en ‘normaal’ geneeskunde en waarom heeft ze hiervoor in plaats van geneeskunde gekozen?


Wat is precies het verschil tussen SUMMA geneeskunde en ‘normale’ geneeskunde?
SUMMA is een 4-jarige masteropleiding die je opleidt tot arts en (klinisch) onderzoeker. Je moet al minimaal een (bio)medische bachelor afgerond hebben, om SUMMA te mogen doen. Ook is er naast geneeskunde, een grote focus op wetenschap. Dit is meer dan bij de reguliere geneeskunde opleiding. De duur is ook anders: 4 jaar voor SUMMA (na minimaal 3 jaar bachelor) en 6 jaar voor regulier geneeskunde. Ook is de opleiding kleinschaliger. Waar regulier geneeskunde 300+ studenten toelaat per jaar per faculteit, worden bij SUMMA slechts 40 mensen per jaar toegelaten. Dit heeft ook effect op de manier waarop we onderwijs kunnen krijgen. Daarbij komt dat we vanaf jaar 1 al patiëntencontact hebben, waaronder het meelopen bij poliklinieken, waar dit bij regulier geneeskunde niet (altijd) het geval is. De coschappen zijn wat korter en daarom lopen we allemaal (op een aantal na) in het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn. Dit is bij regulier geneeskunde niet, je wisselt dan tussen ziekenhuizen.


Pas toen kwam ik er achter dat ik eigenlijk naast onderzoek, heel graag direct mensen wil helpen als arts

Waarom heb je voor dit traject gekozen?
Na de middelbare school heb ik even getwijfeld of ik geneeskunde wilde gaan doen, omdat ik biologie en met name het menselijk lichaam erg interessant vond en graag daar iets mee wilde doen. Ik heb er toen echter voor gekozen om dit niet te doen, omdat ik ook meer technisch bezig wilde zijn. Vandaar dat ik de bachelor “medische wetenschappen en technologie” ben gaan doen aan de Technische Universiteit Eindhoven. Na die bachelor wilde ik niet enkel in een lab staan en wilde ik meer contact met mensen. En ik vond de hersenen super tof. Ik ben toen de master Cognitive Neuroscience (Radboud) gaan doen. Pas toen kwam ik er achter dat ik eigenlijk naast onderzoek, heel graag direct mensen wil helpen als arts. Ik ben gaan zoeken naar de opties en zo bij SUMMA uitgekomen!

Hoe verliep de selectie? Wat moest je allemaal doen om toegelaten te worden?
Blijkbaar goed, want ik mag SUMMA doen! Maar er is een vrij strenge selectie. De eerste ronde is een kennistoets over biomedische onderwerpen, waarbij ik een heel studieboek doorgewerkt heb om me voor te bereiden. Tijdens de eerste selectieronde dag schreven we ook een Engelse essay. Na ronde 1 valt een groot deel af en gaan 80 mensen door. In de tweede ronde heb je vooral een soort sollicitatiegesprekken en simulatiegesprekken. Maar inmiddels is dit al weer net ietsje anders. Ook wordt er voor ronde twee naar de CV en cijfers gekeken. Uiteindelijk worden er 40 mensen toegelaten elk jaar.

Hoe bevalt de studie tot nu toe? Is het wat je ervan verwachtte?
Heel goed. Ik heb het onwijs naar m’n zin en het is bizar hoeveel ik heb geleerd in de afgelopen 2 jaar. Maar daartegenover staat dus ook dat het soms super snel gaat en de druk hoog ligt, vooral op sommige momenten dat je tentamens en deadlines hebt. Ik wist dat dit erbij hoorde, maar alsnog blijft het soms pittig. Maar voor mij is het het waard! Het scheelt ook dat we zo’n kleine en hechte groep zijn. Hierdoor heb je echt het gevoel dat je dit samen doet en er samen doorheen komt. Ook de gemotiveerde mensen vanuit de opleiding helpen hier erg bij. Je kan altijd wel bij iemand terecht! Het is wat ik ervan verwachtte en misschien nog net wat beter en leuker. Maar het is goed om deze opleiding niet te onderschatten qua belasting.

Heb je al coschappen gelopen?
Ik ben nu klaar met alle kennisvakken en ik ben begonnen met onderdelen van de onderzoeksstages die we bij SUMMA doen. Daarna ga ik coschappen lopen in Apeldoorn!

Weet je al hoe lang en welke afdeling? En mocht je die afdeling zelf kiezen?
Coschappen wisselen langs bijna alle specialismen. Ik begin met kindergeneeskunde, maar ga ook bijvoorbeeld bij de chirurgie, neurologie en interne geneeskunde langs. Je kiest dat niet zelf, maar er zijn wel keuzecoschappen en je “oudste coschap” (je laatste coschap waar je meer zelf kan, mag en moet doen) kies je ook zelf.


Neurologie en kindergeneeskunde staan wel al een tijdje hoog op mijn “lijstje”

Heb je al een idee op welk gebied je je zou willen specialiseren? Of heb je misschien al gebieden die af vallen?
Oeh ik ben nog een beetje een zwevende kiezer, maar neurologie en kindergeneeskunde (met name neonatologie) staan wel al een tijdje hoog op mijn “lijstje”. Specialismen waarvan ik vrij zeker ben dat ze niet bij me passen zijn orthopedie, sportgeneeskunde en pathologie. Maar ik ben vooral heel benieuwd wat de coschappen me gaan brengen en hoe mijn beeld dan is van alle specialismen!

Wat zou je mensen die ook geneeskunde willen doen adviseren of meegeven? Heb je nog tips?
Super leuk dat je geneeskunde wilt gaan doen natuurlijk! Bedenk voor jezelf goed waarom je het wilt. Dit is voor jezelf belangrijk én handig voor tijdens selecties! Probeer daarbij dieper te graven dan “ik wil graag mensen helpen”. Zoek eventueel contact met geneeskundestudenten en/of artsen om een beter beeld te krijgen van de studie en het beroep. Laat je niet (te) gek maken door de selectie. Bereid je goed voor en kijk naar de verschillende mogelijkheden qua universiteiten en hoe hun selecties in elkaar zitten. Maar ga bv. niet een bijbaantje doen wat je niet leuk vindt omdat het goed kan staan op je CV. Houd je bezig met wat je leuk vindt en kijk of je daarin misschien ook een voordeel kan halen bij een selectie. Verder is het goed om je te beseffen dat het soms zwaar zal zijn (de studie, het traject erna en zelfs het artsenberoep), maar dat dit het helemaal waard is als je het graag wil.

TIP: Demi geeft een inkijkje in haar leven als SUMMA student op haar Instagram account:

https://www.instagram.com/degeneeskundestudente/

Disclaimer: Demi is geen vertegenwoordiger van SUMMA of UMC Utrecht. Dit is haar eigen mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *