Interviews

Salarissen in de zorg #3: verpleegkundige in een verpleeghuis


Ze is werkzaam als verpleegkundige binnen de ouderenzorg. Ze heeft inmiddels vijf jaar werkervaring als mbo verpleegkundige. Daarnaast volgt ze de duale opleiding tot hbo verpleegkundige. Ze vertelt over haar carrière en salaris.


ALGEMEEN

  • Leeftijd: 26
  • Functie: Triageverpleegkundige/ verpleegkundige persoonlijk begeleider
  • Contract: 32 uur
  • Werkervaring: 5 jaar 
  • Afdeling/ werkplek: Verpleeghuis
  • Diensten: 50/50. 50% triageverpleegkundige; overkoepelende verpleegkundige voor het hele verpleeghuis mochten er dingen spelen. 50% verpleegkundige op de afdeling (somatiek met 14 appartementen). Ik werk alle diensten (dag-, nacht- en avonddiensten).

Hoe ziet jouw carrière er tot nu toe uit?
Ik heb stages gelopen op kleinschalig wonen psychogeriatrie, ziekenhuis, thuiszorg en verpleeghuis.

Vanaf mijn 16e heb ik vier jaar gewerkt op een gesloten psychogeriatrie afdeling. Daarna heb ik een jaar gewerkt in een revalidatiecentrum. Na mijn laatste stage (thuiszorg) ben ik daar blijven hangen voor de zomerperiode. Daarna ben ik verhuisd voor de opleiding ergotherapie en ook weer in de thuiszorg aan het werk gegaan als verpleegkundige. Ik ben met de opleiding ergotherapie gestopt en ben ook anderhalf jaar gestopt met werken door omstandigheden.

Daarna ben ik weer begonnen in de thuiszorg, maar zat ik niet helemaal meer op mijn plek. Toen ben ik overgestapt naar intramurale thuiszorg/ verzorgingshuis. Maar dat was op een gegeven moment niet meer mijn ding. Ik ben toen gaan werken in het verpleeghuis waar ik nu werk, en daar werk ik aankomende zomer alweer drie jaar.

Vooral de laatste zorg in de terminale fase vind ik altijd erg dankbaar en mooi werk

Waarom heb je gekozen voor de ouderenzorg?
De ouderenzorg wordt steeds uitdagender. Zolang je dat zelf maar door hebt waar de uitdagingen liggen. Ik vind het een mooie doelgroep omdat iedereen ouder wordt en je voor mijn gevoel echt wat kunt betekenen voor deze doelgroep. Je leert de zorgvrager beter kennen dan in het ziekenhuis, kan een band met de zorgvrager opbouwen en vooral de laatste zorg in de terminale fase vind ik altijd erg dankbaar en mooi werk. 

Met hbo verpleegkunde kan je nog zoveel kanten op voor mijn gevoel

Je bent sinds begin dit schooljaar bezig met hbo verpleegkunde duaal. Waarom heb je gekozen voor hbo-v duaal?
Ik wil mij zelf graag blijven ontwikkelen en uitdagen. Ik voelde deze zomer dat ik toe was aan een volgende stap wat betreft werkontwikkeling. Met hbo verpleegkunde kan je nog zoveel kanten op voor mijn gevoel. Mogelijk wil ik, als ik de opleiding heb gehaald, hierna door voor verpleegkundig specialist. Dat lijkt mij een erg mooi beroep, omdat je dan nog wel verpleegkundige bent maar ook bezig bent met de medische kant van de zorgvrager. 

Hoe ziet een werkweek voor jou eruit?
Mijn werkweek is nooit hetzelfde. Behalve de woensdag, want dan heb ik een lesdag van de studie, daar krijg ik 4 uur van uitbetaald. In de weekenden draai ik meestal 1x per maand een nachtdienst reeks van 3 diensten. Voor de rest kan de ene week bestaan uit allemaal dagdiensten of avonddiensten of zelfs een kantoordag. Ik zie altijd wel weer waar mijn week uit bestaat. Geen pijl op vast te trekken zoals je ziet haha. 

Hoeveel verdien je nu?
Mijn salaris ligt nu rond de €2500, afhankelijk van of en hoeveel nachtdiensten ik heb gedraaid.

Omdat ik hbo verpleegkunde duaal studeer, en sinds dit jaar de basisbeurs en aanvullende beurs weer terug is, krijg ik daar ook een leuke vergoeding van DUO voor. Dat bedrag is €439,20 per maand.

Dat komt in totaal neer op ongeveer €2939,20 per maand. 

En hoe ontwikkelt dit salaris zich gedurende de jaren?
Ik zit op dit moment in schaal 45 trede 2 van CAO VVT voor mbo-verpleegkundige. 

In de aankomende jaren kan ik doorgroeien naar trede 8. Maar mocht ik hbo verpleegkunde halen, dan kom ik in trede 50 terecht en kan ik doorgroeien naar trede 10. 

Ben je tevreden met dit salaris? En hoe belangrijk is salaris voor jou?
Ik ben op dit moment erg tevreden over mijn salaris. Ook omdat er net 5% bij is gekomen door cao-onderhandelingen.

Mijn salaris is voor mij zeker belangrijk. Ik vind het belangrijk om financiële vrijheid te ervaren en te doen wat ik graag wil doen in mijn leven. Daarnaast vind ik het ook belangrijk om te sparen voor later voor na mijn pensioen, omdat ik er niet zeker van ben hoeveel en of ik dat ga krijgen in de toekomst. 

Is er hiernaast ook sprake van secundaire voorwaarden?
Reiskosten zitten in mijn loon inbegrepen. Ik krijg een bepaalde reiskostenvergoeding omdat ik net buiten de 13 kilometer grens van mijn werk woon. Daarnaast kan ik kiezen voor arbeidsvoorwaardenpakket, zoals bijvoorbeeld een fietsplanregeling. 

Ook krijg ik vakantiegeld (8%) en een eindejaarsuitkering (8%).

Heb je over je salaris onderhandeld?
Nee, ik heb niet over mijn salaris onderhandeld. Ik was al blij dat deze baan op mijn pad was gekomen toentertijd. Maar in de toekomst, mocht ik een andere baan willen, zal ik zeker onderhandelen over mijn salaris. 

Wil jij ook (anoniem) jouw verhaal en salaris delen? Stuur dan een privé berichtje op Instagram (@mediviews.nl) of mail naar info@mediviews.nl !

Foto: freepick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *