Aandoeningen

Amber onderging een scoliose operatie: “De operatie heeft uiteindelijk 7 tot 8 uur geduurd”

Amber onderging in 2017 een operatie voor haar scoliose. Wat is scoliose eigenlijk precies? Wat hebben ze tijdens de operatie gedaan? En hoe gaat het nu met haar?


In 2017 heb je een operatie gehad voor scoliose. Wat is scoliose?
Scoliose is een verkromming in de ruggengraat. Je kan een ‘S’ of een ‘C’ bocht hebben. In België krijg je onder de 40 graden een korset en fysiotherapie, daarboven moet je geopereerd worden, omdat het dan al te ver gevorderd is. Je kan het herkennen door scheef staan, een bult op je schouderblad, een heupverschil, maar dat kunnen ze alleen zien door middel van een röntgenfoto en zo kunnen ze ook de stand van de ruggengraat zien en de graden bepalen. Je hebt ook verschillende typen scoliose; de idiopathische scoliose, zoals bij mij, dat is eigenlijk de scoliose zonder reden. Die kan op elk moment komen. Dan heb je nog de neuromusculaire scoliose; door een afwijking in de hersenen en congenitale scoliose; vanaf de geboorte.

Waar had je last van?
Ik had er eigenlijk geen last van, mijn moeder heeft het bij mij ontdekt. Ze zag toen ik bukte een bult op mijn rechterschouderblad. We zijn toen naar de dokter gegaan en zo in het ziekenhuis beland. Ik had niet echt pijn, wel eens een zeurderig gevoel in mijn rug, maar niet zo erg dat het niet meer ging.

De operatie heeft uiteindelijk 7 tot 8 uur geduurd

Ook bij jou moest er geopereerd worden. Wat hebben ze tijdens de operatie gedaan?
Ze hebben geprobeerd mijn rug zo recht mogelijk te krijgen, wat vrij moeilijk was aangezien ik heel lang heb gewacht heb met een operatie door een verkeerde arts. Ik ben toen naar een andere arts gegaan en die heeft mij gelijk aangemeld voor een operatie, omdat het al zo erg was. Ze hebben vanaf ter hoogte van mijn schouderbladen mijn ruggenwervel vastgezet tot net boven mijn bekken. Aan de bovenkant hebben ze 5 haakjes gebruikt, om zo meer bewegelijkheid te houden omdat ik in de zorg werk. Daaronder hebben ze schroeven geplaatst. De operatie heeft uiteindelijk 7 tot 8 uur geduurd. Je ziet nog een kleine kromming, maar mijn rug is nu bijna zo goed als recht.

Achteraf zou ik het weer doen

Echt een heftige en ingrijpende operatie dus. Vond je het niet eng?
Ik heb er eigenlijk niet zo lang over nagedacht of bij stilgestaan. Ik had vertrouwen in het ziekenhuis en de chirurg. Ik heb een moment gehad de dag voor de operatie van: ‘Wow, wat staat me te wachten?’ en na de operatie had ik ook even van: ‘wat heb ik gedaan?’, ik had namelijk heel veel pijn, maar achteraf zou ik het weer doen. Bij elke operatie zijn er natuurlijk risico’s, ze zijn natuurlijk wel in je rug bezig. Maar ik heb veel vertrouwen in de artsen. Ik moet de arts wel eerst vertrouwen en vind het fijn als ik de arts eerst een paar keer zie. Als het een arts is die een goede en fijne uitleg geeft, heb ik het gevoel dat ik er goed zit.

Ik heb een week in het ziekenhuis gelegen met volledige bedrust

Hoe zag de revalidatie/ het herstel eruit?
Ik heb een week in het ziekenhuis gelegen met volledige bedrust. De eerste 4 a 5 dagen heb ik een morfinepompje en drain gehad. Op een gegeven moment mocht ik eerst op de rand van het bed gaan zitten en weer gaan liggen, de dag erna mocht ik op de rand van het bed zitten en rechtop gaan staan en in de middag wat stappen zetten. Voordat ik naar huis mocht, moest ik kunnen traplopen, dus dat heb ik gedaan. Eenmaal thuis hadden we een ziekenhuisbed en toiletemmer in de woonkamer. Ik heb de eerste 2 maanden als helse pijn ervaren. Ik had een knarsend gevoel in mijn rug, wat achteraf 2 boutjes bleken te zijn die over elkaar schuurden. Ik moest om de 3 maanden op controle komen, om foto’s te maken om te kijken of alles nog goed was. Ook kwam de thuiszorg om de wonden op mijn rug te verzorgen en steunkousen aan te doen en mij te wassen. Daarnaast heb ik een jaar thuis gezeten en thuisonderwijs gehad. In november 2017 ben ik geopereerd en in in januari 2018 mocht ik langzaam aan naar school toe gaan.

Ben je nu geheel klachtenvrij?
Ja, ik heb nog wel een paar klachten, zoals mijn heupen die af en toe pijn doen en door de verkleving van mijn ruggenwervel heb ik een verminderde longinhoud. Maar op zich mag ik niet klagen, voor hetgeen dat ik heb gehad.

Ben je nog onder behandeling of controle?
Nu ben ik niet meer onder behandeling. Ik mag wel altijd bellen als ik klachten ervaar of als ik op controle wil. Maar op dit moment ben ik er al een jaar of 2 niet meer geweest.

Zoals je al vertelde werk je in de zorg. Je bent nu bezig met je opleiding tot verpleegkundige; een fysiek zwaar beroep. Hoe gaat dat met je rug?
Ik werk nu in het ziekenhuis op de afdeling geriatrie. Ik moet zeggen dat het wel gaat. Als ik de hulpmiddelen gebruik die er zijn en hulp vraag, gaat het wel. Daarom vind ik woon-zorg centra persoonlijk zwaarder, maar over het algemeen gaat het eigenlijk vrij goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *