Gastblogs

Nelique: “De impact is heel groot op medisch, sociaal en ook psychisch gebied voor deze mensen!”


Nelique (24) werkt inmiddels ruim 3 jaar met veel plezier als gespecialiseerd verpleegkundige op de Acute Opname Afdeling van het ADRZ in Goes. Een erg dynamische afdeling met leuke collega’s! En toch bleef Afrika altijd trekken. Ze gaat binnenkort vrijwilligerswerk doen op een ziekenhuisschip.


Misschien heb je haar wel zien liggen in Rotterdam een paar weken geleden: de Global Mercy, het grootste ziekenhuisschip ter wereld! Dit is het nieuwe pareltje van Mercy Ships, wat vanaf begin volgend jaar voor dubbele impact gaat zorgen in Afrika! Het andere schip, de Africa Mercy, is sinds januari van dit jaar gelukkig weer terug kunnen varen naar Afrika en ligt in Senegal op dit moment. Corona heeft ervoor gezorgd dat het werk van Mercy Ships bijna 2 jaar heeft stilgelegen, tenminste, het schip kon niet varen, maar achter de schermen is er ontzettend veel werk verricht en zijn er plannen gemaakt voor de komende field services.

Het was ergens op de middelbare school toen ik voor het eerst van Mercy Ships hoorde. Ik weet niet eens meer precies hoe en wanneer. Wat ik nog wel weet is dat ik vanaf toen de droom had om ooit in Afrika te gaan werken! Daarna ging ik een opleiding doen en werk zoeken en raakte die droom weer een beetje naar de achtergrond. Tot november 2019. Die maand was ik met een groepsvakantie in Israël en de reisleider bleek bij Mercy Ships Holland op kantoor te werken. Zo kwam Mercy Ships weer op mijn pad, en mijn enthousiasme laaide weer op!

Er zaten voor mij wat extra haken en ogen aan mijn aanmelding, omdat ik de Ziekte van Crohn heb en dan mag je niet zomaar mee aan boord. Maar één voor één werden deze obstakels overwonnen en kreeg ik alle goedkeuringen.

Mercy Ships is een internationale organisatie die gratis operaties uitvoert voor de allerarmsten van Afrika

Mercy Ships is een internationale organisatie die gratis operaties uitvoert voor de allerarmsten van Afrika. Met een schip varen ze langs verschillende landen in (vooral) West-Afrika, om iedere keer 10 maanden aan te meren in een havenstad en daar gratis operaties uit te voeren voor de lokale bevolking die dit normaal gesproken niet kunnen betalen. Operaties en medische zorg die aan boord van een Mercy Ship worden gedaan zijn: mond- kaak- en aangezichtschirurgie (bijvoorbeeld schisis en goedaardige tumoren), reconstructieve plastische chirurgie (bijvoorbeeld brandwonden), algemene chirurgie (zoals hernia’s en struma’s), fisteloperaties bij vrouwen (ontstaat na een lange en moeilijke bevalling waarbij de vrouw vaak ook het kindje is verloren), tandheelkunde, palliatieve zorg, orthopedische operaties (zoals vergroeiingen en klompvoeten) en staaroperaties.

De impact is heel groot op medisch, sociaal en ook psychisch gebied voor deze mensen!

Je moet je voorstellen dat deze operaties in onze westerse wereld uiteraard ook worden gedaan, maar in een heel vroeg stadium. In veel landen in Afrika is daar door gebrek aan middelen, geld en/of hygiëne geen (veilige) mogelijkheid voor. Mensen in Afrika lopen soms al 40 jaar met een groeiende tumor in het gezicht, omdat ze geen operatie kunnen betalen of omdat er gewoon geen mogelijkheid voor een operatie is. De tumor groeit, en ondanks dat deze goedaardig is, overlijden ze hier uiteindelijk wel aan, omdat het door de grootte de luchtpijn dicht drukt of omdat de tumor in de mond gaat zitten en ze niet meer kunnen eten/ drinken. Voor deze mensen brengt een operatie niet alleen medisch gezien een grote verandering met zich mee, maar zij krijgen ook hun hele sociale leven weer terug! Ze worden weer onderdeel van hun gemeenschap in het dorp; kinderen kunnen weer naar school, volwassenen kunnen weer gaan werken. Vrouwen die een fisteloperatie krijgen, mogen weer terugkomen in hun dorp, zij worden namelijk verstoten door de geur die om de vrouwen heen hangt door het verlies van urine via de fistel. Een man kan door een simpele staaroperatie van 20 minuten soms na jaren zijn eigen kinderen weer zien. Of een kindje die met staar is geboren, ziet voor het eerst in zijn of haar leven de wereld met eigen ogen en kan vanaf nu naar school. En zo kan ik nog wel even doorgaan! De impact is dus heel groot op medisch, sociaal en ook psychisch gebied voor deze mensen!

Daarnaast is een belangrijk onderdeel van Mercy Ships ook capaciteitsopbouw. Dit wordt gedaan door in de 10 maanden dat het schip in een haven ligt lokaal medisch personeel te trainen aan boord en door scholingen zoals landbouwtrainingen te geven aan de lokale bevolking. Zo proberen we ook wat achter te laten als het schip na 10 maanden weer vertrekt.

Na 1,5 jaar voorbereiding kan ik eindelijk zeggen: 17 juni vlieg ik naar Dakar!

En dan is het eindelijk bijna zover! Na 1,5 jaar voorbereiding kan ik eindelijk zeggen: 17 juni vlieg ik naar Dakar! Ik hoop voor 6 maanden aan boord te gaan van de Africa Mercy, om daar te gaan werken als verpleegkundige op de verschillende afdelingen in pré- en post- operatieve zorg van zowel volwassenen als kinderen. Ik kijk er erg naar uit om een klein onderdeel van de prachtige missie te mogen zijn “Bringing hope and healing to the world’s forgotten poor”!

Om deze al deze mensen gratis een levensveranderende operatie en scholingen te kunnen geven draait de hele organisatie op vrijwilligers: van kapitein, kok, schoonmaker, ICT-mensen, chirurgen, verpleegkundigen enzovoort. Sterker nog; al deze mensen betalen een maandelijkse bijdrage voor kost en inwoning aan boord. Ook de vliegtickets, verzekeringen, vaccinaties en eventuele bijkomende kosten worden door iedereen zelf betaald!

Benieuwd naar meer? Op de website van Mercy Ships Holland kan je je op mijn persoonlijke pagina inschrijven voor mijn nieuwsbrief, je krijgt dan een seintje als er een blog online staat. Eventueel kan je daar ook een gift overmaken om mijn werk aan boord te steunen. Alle beetjes helpen! Link naar de pagina: Nelique Meeuse – Mercy Ships Holland


Je kan Nelique en haar avontuur als verpleegkundige op het ziekenhuisschip volgen op haar Instagram!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *