Chaira vertelde eerder over haar studie hbo verpleegkunde. Ze vertelde toen ook dat ze in februari van dit jaar zou starten met haar duale traject in het ziekenhuis. Inmiddels is ze een aantal weken bezig met haar duale traject. Op welke afdeling werkt ze? En hoe bevalt het toe nu toe?
Chaira deelde al eerder haar verhaal bij mij. Ze vertelde toen onder andere over haar studie hbo verpleegkunde en waarom ze wilde overstappen naar hbo verpleegkunde duaal. Je kan het vorige verhaal van Chaira hier lezen!
Je bent sinds februari begonnen aan je duale traject. Hoe bevalt het tot nu toe?
Het bevalt me eigenlijk heel goed! Ik ben begonnen op de acute psychiatrie in het ziekenhuis. Het is niet heel anders dan de stagevariant momenteel, want ik loop in principe nu ‘gewoon stage’. Het enige verschil dat ik zelf merk is dat ik in de zomervakantie doorga. En natuurlijk het salaris. Voor de rest moet ik precies dezelfde opdrachten maken als de voltijd studenten. Hiernaast heb ik wel themakaarten die ik moet voltooien, maar dit is niet heel ingewikkeld.
Hoe zien je weken er nu uit?
Ik ga op maandag naar school en werk drie dagen. Ik kon ook kiezen voor vier dagen werken, maar dit had niet mijn voorkeur. Ik kan overdag of avonden werken. In het duale traject is het de bedoeling dat je ook nachten draait en volledig in de bezetting wordt opgenomen. Bij de psychiatrie is dit iets anders. Het kan zijn dat ik altijd boventallig blijf staan en hierdoor geen nachten hoef te draaien. Dit ligt aan je eigen voorkeur en hoe goed je je bij je werk voelt.
Je hebt gekozen voor de afdeling psychiatrie. Wat trekt je aan de psychiatrische zorg?
Ik vond het opvallend hoe weinig psychische zorg ik heb gehad tijdens mijn opleiding. De informatie die we kregen was weinig en beknopt. Ik had hierdoor eigenlijk geen beeld van de psychiatrie. Om deze reden wilde ik het zelf wel eens ervaren.
Wat voor patiënten en ziektebeelden kom je tegen op de afdeling?
Ik werk op de acute afdeling binnen het ziekenhuis. We krijgen mensen binnen die gedwongen opgenomen worden met een zorgmachtiging of een crisismaatregel en patiënten die vrijwillig opgenomen willen worden. De leeftijdscategorie is 18+. De ziektebeelden lopen uiteen van een depressie tot een bipolaire stoornis, schizofrenie, borderline enzovoort. Tot nu toe ben ik veel mensen met een psychose tegengekomen. Het komt ook voor dat mensen na een zelfmoordpoging opgenomen worden bij ons.
Hoe ga je om met al die heftige verhalen en patiënten?
Het scheelt dat ik van mijzelf een vrij nuchter persoon ben. Ik kan heel goed werk en privé gescheiden houden. Tuurlijk raakt een patiënt mij wel eens, maar door hier voldoende met collega’s/ vrienden over te praten, kan ik het verwerken. Ik weet dat ik niet overal invloed op heb en dat ik mijn best doe om de mensen goede zorg te bieden. Dit zorgt ervoor dat ik het redelijk goed van mijzelf af kan zetten.
Bij het vak van een verpleegkundige denk je vaak snel aan verpleegtechnische handelingen als prikken, wondzorg enzovoort. Bij de afdeling waar jij werkt komt dat minder voor. Wat voor handelingen komen er bij jou voor?
Medicatie is vrijwel standaard op de afdeling. Buiten dit ben je veel bezig met gesprekken voeren met de patiënten. Soms is er wondzorg en sondevoeding. Eigenlijk kan alles wel voorkomen, maar de verpleegtechnische handelingen zelf komen niet echt veel voor.