Check-up met

Check-up met Hannah

Hannah deelde een paar maanden geleden haar verhaal bij mij. Ze was toen net afgestudeerd mbo verpleegkundige en vertelde toen al, dat ze doorging naar hbo verpleegkunde. Hoe bevalt de overstap haar?


Hannah deelde al eerder haar verhaal bij mij. Ze vertelde toen onder andere hoe ze haar mbo verpleegkunde opleiding heeft ervaren en waarom ze heeft gekozen om hierna ook hbo-v te gaan doen. Je kan het vorige verhaal van Hannah hier lezen!

Het bevalt ontzettend goed!

Zoals je al eerder vertelde, heb je dit jaar de overstap gemaakt van mbo-v naar hbo-v. Hoe bevalt dat tot nu toe?
Het bevalt ontzettend goed! Ik vond het best passend om de overstap te maken omdat ik bang was dat het niveau te hoog zou zijn. Toen ik begon, probeerde ik er wel met een open blik in te gaan. De risico’s waren voor mijn gevoel minder hoog, want ik dacht steeds: ‘Als dit hem niet wordt heb ik toch al een diploma (mijn mbo-v)’. Ik ben erachter gekomen dat ik het niveau goed aankan. Het tempo ligt wel hoger dan bij het mbo, dat is even wennen. Er wordt goed rekening gehouden met je kennis die je al bezit en hier wordt dieper op in gegaan, heel leuk.

De normale hbo-v opleiding is 4 jaar, maar voor jou 3 jaar, omdat je al mbo-v hebt gedaan. Hoe is de studie precies opgebouwd?
In het eerste leerjaar doe je de stof die belangrijk is uit het regulieren onderwijs, dus je doet eigenlijk hun eerste en tweede leerjaar in één keer. Dit wordt dan ook als best pittig omschreven. Ik haal na mijn derde periode mijn propedeuse. Dan wordt mijn klas, die nu alleen bestaat uit mbo-versnelde leerlingen, uit elkaar gehaald en worden we verdeeld over de tweedejaars. We zijn dan een periode tweede klassers en volgend jaar meteen derde klassers. We zitten dan dus met leerlingen die van de havo komen en doen vanaf dat moment de reguliere route vanaf het derde leerjaar.

Het derde en vierde leerjaar (dus eigenlijk mijn tweede en derde) zien er als volgend uit: allebei de leerjaren bestaan uit twee gedeeltes. In het derde leerjaar begin je met een halfjaar stage en het andere halfjaar een minor. In de vierde klas kan je zelf kiezen of je eerst stage gaat lopen en daarna je praktijkgericht onderzoek, of andersom. Dat mag je zelf bepalen. Je praktijkgerichte onderzoek is je afsluitende verslag dat voor een deel over praktijkervaring moet gaat.

Ik heb ook voor het eerst les gekregen over onderzoek lezen, beoordelen en zelf uitvoeren

Merk je al verschil tussen het niveau van mbo en hbo?
Ja, zoals ik al zei het tempo. Maar ik heb ook voor het eerst les gekregen over onderzoek lezen, beoordelen en zelf uitvoeren. Best een lastig klusje, maar ik vind het heel fijn dat ik het hebt geleerd. Nu kan ik meer evidence based werken, dus meer aan de hand van literatuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *