Interviews,  Studies

Hannah is net afgestudeerd mbo verpleegkundige: “Ik wist dat ik met mensen wilden werken en iets wat elke dag anders is”

Hannah is een paar weken geleden afgestudeerd als mbo verpleegkundige. Wat gaat ze nu doen? En welke tips geeft ze mee?


Je bent net afgestudeerd. Nog gefeliciteerd! Hoe is het om eindelijk dat papiertje in handen te hebben?
Heerlijk. Ik heb er ontzettend naar uitgekeken maar het voelt toch pas echt als je daar staat en de eed mag afnemen.

Hoe is mbo- v bevallen?
Goed en leuk. Ik vind de combinatie van school en stage heel leuk. Ik heb echt geweldige vriendinnen gemaakt. Het is toch heel fijn als je mensen hebt die door het zelfde gaan, vooral bij een baan als verpleegkundige.

Ik wist dat ik met mensen wilden werken en iets wat elke dag anders is.


Heb je altijd al verpleegkundige willen worden?
Nee eigelijk niet. Ik was 15 toen ik een studiekeuze moest maken. Ik was altijd al geïnteresseerd in medische onderwerpen maar ik had er nooit zo aandacht aan besteed totdat ik naar de opendag ging. Ik wist dat ik met mensen wilden werken en iets wat elke dag anders is. Zo kwam ik bij verpleegkundige

Waar heb je stages gelopen en gewerkt? En hoe is dat bevallen?
De eerste 2 jaar in de ouderenzorg. Het derde en vierde jaar in het ziekenhuis. Ouderenzorg was leuk omdat je echt een band opbouwt met de mensen. Het ziekenhuis vond ik heel wisselend. Het is ontzettend uitdagend en soms is dat geweldig omdat je leuke dingen mag doen. De keerzijde is dat het ontzettend complex is, een patiënt heeft veel verschillende soorten ziektebeelden tegelijk soms. Je moet veel kennis bezitten en echt een doener zijn. Dat was soms lastig omdat ik van nature een denker ben.

Ik miste een stukje verdieping op het MBO dat ik hoop te vinden op het HBO.

Je hebt besloten om hbo verpleegkunde te gaan doen komend schooljaar. Waarom heb je daarvoor gekozen?
Ik miste een stukje verdieping op het MBO dat ik hoop te vinden op het HBO. Ik ben nu 20 en zie het nog niet echt zitten om volledig te gaan werken.

Omdat je al mbo-v hebt gedaan, mag je in het 2e jaar instromen en krijg je vrijstellingen bij hbo-v. Wat is er voor jou precies anders, dan voor iemand die bijvoorbeeld van havo naar hbo-v komt?
Ik kan het in 3 jaar doen in Den Bosch. In Leiden kan het in 2,5 jaar maar dat kan je geen extra dingen doen zoals naar het buitenland gaan.

Ben je zenuwachtig voor de overstap van mbo-v naar hbo-v?
Soms wel. Ik ben dan bang dat het te moeilijk gaat zijn of dat ik het niet kan bijbenen. Maar ik heb er vooral heel veel zin in.

Heb je al een idee wat je na je hbo-v zou willen doen?
Nee totaal niet. De zorg in ontzettend breed. Elk jaar ontdek ik weer nieuwe onderdelen die me interesseren. Zoals nu zou ik graag een keer willen kijken of een hospice iets voor me is. De laatste zorg geven aan mensen heb ik altijd heel mooi gevonden.

Elke tegenslag en elke lastige stage gaat je op lange termijn veel leren.

Wat zou je toekomstige verpleegkunde studenten mee willen geven?
Soms moet je door het moeilijke heen. Elke tegenslag en elke lastige stage gaat je op de lange termijn veel leren. Over jezelf en over je grenzen. Je kan meer aan dan je denkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *