Aandoeningen,  Interviews

Mendy is depressief: “Soms is aankleden of een boterham smeren al te veel moeite”

In dit interview praat ik samen met Mendy over haar depressie. Waardoor is de depressie ontstaan en hoe beïnvloed het haar dagelijks leven?


Hoe is de depressie tot stand gekomen?
Vanaf mijn 11e jaar ben ik ontzettend gepest. Ik heb nare dingen meegemaakt. Nu ben ik 26 en worstel ik daar nog steeds mee. Depressie komt ook veel voor in mijn familie, het zit dus ook enigszins in de genen.

Soms is aankleden of een boterham smeren al te veel moeite.

Wat waren/ zijn de symptomen?
Somber voelen, geen zin in het leven hebben en geen toekomst voor je zien. Daarnaast heb ik ook veel last van (sociale) angsten. Veel op bed liggen en moeite hebben met de dagelijkse dingen. Soms is aankleden of een boterham smeren al te veel moeite.

Aan de hand van welke onderzoeken is de diagnose gesteld?
Via de huisarts ben ik bij een psychiater terecht gekomen. Hij heeft mij verteld dat ik aan een depressie lijd.

Wanneer is de diagnose gesteld?
De diagnose is gesteld toen ik 25 jaar was. Dit was in het jaar 2018.

En wat betekende dat voor jou en je omgeving?
Mijn omgeving vindt het erg moeilijk om met mijn depressie om te gaan. Het is lastig voor hen te begrijpen hoe ik mij voel.

Hoe beïnvloed de depressie jou in het dagelijks leven/ functioneren?
Op dit moment ben ik niet aan het werk, ik zit in de ziektewet. Dit is nu al anderhalf jaar. Verder beperkt het mij in mijn doen en laten. Naar de supermarkt gaan is voor mij al een hele opgave.

Hoe ziet de behandeling van je depressie eruit?
Vanaf jonge leeftijd ben ik bij verschillende psychologen geweest. Later ook bij een psychiater en die heeft mij antidepressiva voorgeschreven. Een paar maanden geleden heb ik een intensieve behandeling gehad in het ziekenhuis, een 4-daagse dagbehandeling. Ik heb deze behandeling 20 weken gehad en moest daarvoor vier (hele) dagen in de week in het ziekenhuis zijn. Inmiddels is deze behandeling afgerond en zit ik nu in de afbouwgroep, een nabehandeling van de 4-daagse dagbehandeling. Mijn zelfbeeld is erg laag en daarom ben ik sinds kort ook gestart met een zelfbeeldtherapie.


Helaas bestaat er geen wondermiddel.

Hoe zie je de toekomst?
Het zal nooit helemaal duidelijk worden of de depressie ooit over zal gaan. Waarschijnlijk blijf ik hier mijn hele leven mee worstelen, met goede en slechte periodes. Helaas bestaat er geen wondermiddel waardoor je van je depressie af bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *