Interviews,  Studies

Shannen studeert geneeskunde: “Uiteindelijk wilde ik echt alleen maar arts worden”

Deze week praat ik met Shannen, 1e jaars student geneeskunde aan de universiteit van Utrecht, daarnaast heeft ze ook een YouTube kanaal waarin ze haar leven als geneeskunde student deelt.


Hoe bevalt de studie tot nu toe?
De studie bevalt mij heel goed. Ik vind de stof super interessant, helaas is alles online en merk ik dat ik hier soms wel wat concentratie in kwijt raak.

Hoe zorg je ervoor dat je toch weer je concentratie terug krijgt en je je niet laat afleiden?
Ik ga tussendoor sporten, omdat ik anders de hele dag zit en ik dat ook gewoon heel leuk vind. Ik ga rond 5 uur sporten en dan ’s avonds weer studeren. Je moet wat he, deze tijd haha. Ook heel veel afwisseling helpt, soms met andere mensen in een teams vergadering opdrachten maken en soms ook lekker alleen.

Iedereen weet denk ik wel dat je bij geneeskunde heel veel stof in een korte tijd moet leren. Hoe pak jij dat aan?
Plannen, plannen, plannen. Ik heb gelukkige hele fijne samenwerkingen met verschillende merken en krijg daar planners van opgestuurd. Ik plan alles, zodat ik geen kleine dingetjes vergeet. Gelukkig is het geen selectietoets, dus je hoeft niet alles in detail te weten, maar wel de grote lijnen natuurlijk.

Wat moest je allemaal doen om toegelaten te worden tot geneeskunde?
Ik moest een selectietoets doen die opgesteld was door de universiteit. Dit ging over verschillende onderwerpen. Zo had ik bijvoorbeeld embryologie, vorm en functie, alle extremiteiten en moesten we de anatomie daarvan weten. Ook had ik best veel fysiologie en volgens mij was dat dit jaar cardiologie, dus ze doen elk jaar wat anders.

Uiteindelijk wilde ik echt alleen maar arts worden.

Had je een plan B, voor als je niet zou worden toegelaten? Had je bijvoorbeeld nog een andere studie op het oog of had je je nog in een andere stad aangemeld?
“Plan B, weg ermee” zeg ik altijd maar haha, maar ik had zeker een plan B! Zelfs een Plan C, D en E, maar uiteindelijk wilde ik echt alleen maar arts worden. Dat was in mijn ogen het enige dat mij gelukkig zal maken. Plan B was biopsychologie in Amsterdam en daarna master geneeskunde doen. Plan C was rechten studeren.

Heb je tips voor mensen die ook geneeskunde willen doen?
Ik heb zeker een aantal tips voor mensen die geneeskunde willen gaan studeren. 1: geef nooit op! Ik weet dat het soms allemaal onmogelijk lijkt, maar blijf in jezelf geloven. 2: meerdere wegen leiden naar Rome. Als het op een manier niet kan, probeer het dan op een andere manier.

Ik ben erg geïnteresseerd in de chirurgie.

Heb je al een voorkeur waar je zou willen stage lopen? En heb je al een idee welke specialisatie je zou willen doen?
Ik ben op het moment erg geïnteresseerd in de chirurgie vooral na het meekijken op de OK. Het lijkt mij super om hier coschappen te kunnen lopen en uiteindelijk ook in te specialiseren.

Heb je ook al een idee in wat voor chirurgie je coschappen zou willen lopen en je daarna eventueel in zou willen specialiseren?
Ja, ik vind plastische chirurgie op het moment heel interessant en dan niet alleen cosmetische chirurgie maar vooral ook de herstellende. Brandwondenzorg vind ik ook heel tof. Maar om mensen toch wat meer dat zelfvertrouwen te geven, lijkt me gewoon heel gaaf en in de plastische chirurgie kan je echt alle kanten op. Maar ik sta nog voor alles open hoor, ik moet nog 5 jaar, dus ik heb nog even de tijd! Haha.

Ik wil mensen motiveren om achter hun doelen aan te gaan, ook al lijkt het soms zo ver weg.

Naast dat je geneeskunde student bent, vlog je ook. Wat was je motivatie om daarmee te beginnen en wat is je doel met je youtube kanaal?
Mijn motivatie om daarmee te beginnen was eigenlijk dat ik best wel een omweg heb gemaakt. Ik begon op de havo, daarna hbo en toen weer terug naar de vavo (volwassenenonderwijs) en deficiënties weggewerkt. En je wordt gewoon heel onzeker van de selectie procedure en ik dacht: ‘ja dit is heel leuk, maar het moet veel makkelijker kunnen’. Toen heb ik mijn research gedaan en dacht ik: ‘hier ga ik een video over maken’ en ik ga mensen motiveren en inspireren om gewoon achter hun doel aan te gaan, no matter what. Natuurlijk ga je er een keer doorheen zitten en denk je: ‘laat maar’, maar ik was zo verdrietig toen ik niet was toegelaten. Maar mijn moeder zei ook al dat dit alleen maar bewees hoe goed mijn drive was en wat voor goede arts ik zou worden. Toen dacht ik ook: ‘ik moet deze negativiteit omzetten in positiviteit’ en ervoor gaan. Hoe mooi is het als ik dat ook voor anderen kan doen? Ik had mijn moeder, dat was echt mijn vangnet en iedere keer als ik weer dacht ‘laat maar’, lag er weer een briefje op mijn laptop met ‘nog even knallen!’, ik krijg er nog steeds kippenvel van, dat was gewoon zo mooi. Niet iedereen heeft dit en dan ga ik diegene wel zijn met mijn video’s.
Ik studeer geneeskunde inderdaad, maar doe daarnaast ook gewoon nog andere dingen. De stof blijft gewoon interessant, zo leuk, dat ik denk dat ik dat ook kan overbrengen op anderen. En dat is ook mijn doel, ik wil mensen motiveren om achter hun doelen aan te gaan, ook al lijkt het soms zo ver weg.

En hoe combineer je het studeren en het hebben van een YouTube kanaal en Instagram account?
Haha ja, dat is wel een dingetje. Ik ben eigenlijk pas sinds kort een beetje met Instagram bezig. Ik vind het heel lastig, ik ben niet zo goed met het plannen van content, dus ik hoop dat volgend jaar mijn socials een beetje op te pakken.
Ik heb een vaste dag dat ik mijn YouTube videos edit en ik krijg best veel veel DM’s binnen van studenten met vragen en dat vind ik ook heel leuk en dat blijft ook wel echt mijn motivatie om hiermee door te gaan. Ik zie het ook niet per se als een baan, maar het hoort nu gewoon bij mijn leven en ik heb het helemaal in mijn planning verwerkt. Het combineren gaat eigenlijk hartstikke goed.


TIP: Shannen heeft op haar YouTube kanaal een video gemaakt over de selectie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *