Beroepen,  Interviews

Lucy is net afgestudeerd arts: “Ik ben arts-assistent niet in opleiding tot specialist bij de interne geneeskunde”

Lucy behaalde eind januari van dit jaar haar diploma voor haar studie geneeskunde, wat betekent dat ze nu arts is. Ze heeft gekozen om op de afdeling interne geneeskunde te gaan werken. Hoe is de studie haar bevallen? Waarom heeft ze voor deze afdeling gekozen? En heeft ze nog plannen om zich te specialiseren?


Je hebt begin dit jaar je diploma voor de opleiding geneeskunde gehaald, wat betekent dat je nu arts bent! Hoe heb je de opleiding ervaren?
Met name heel erg leuk! Ik vond de co-schappen het leukste, omdat je dan natuurlijk je kennis in praktijk gaat brengen, maar ook het pittigste. Volle dagen stage, die niet echt binnen de 9-5 norm passen en daarnaast nog voorbereiden en studeren. Ik ken bijna geen opleiding waarbij je bij zo veel verschillende disciplines een kijkje in de keuken mag nemen. Ook is het een unieke situatie waarbij patiënten heel erg kwetsbaar zijn en je gewoon mee mag kijken.

Hoeveel co-schappen heb je tijdens je master geneeskunde gelopen?
Het verschilt per opleiding. In Rotterdam begin je met 10 weken interne geneeskunde. Dan heb je 10 weken chirurgie, dan ga je 5 weken naar kindergeneeskunde en 5 weken gynaecologie. Dan heb je de neurologie en de psychiatrie, ook beide 5 weken. Daarna ga je naar de dermatologie, KNO en de oogheelkunde; die zijn allemaal 3 weken, en dus korter. Dan heb je nog een sociaal co-schap, volgens mij 5 weken. Dan de huisartsgeneeskunde 6 weken en een wetenschapsstage van 20 weken. Tussen al die co-schappen zit onderwijs. En tot slot heb je dan nog een deel dat je zelf mag invullen; dat zijn je keuze co-schappen en je oudste co-schap; dan word je een soort semi-arts en word je voorbereid voor als je arts bent.

Ik ben arts-assistent niet in opleiding tot specialist bij de interne geneeskunde

Je hebt gekozen om aan de slag te gaan als ANIOS op de afdeling interne geneeskunde? Waarom heb je voor dit specialisme gekozen?
Ik heb daarvoor gekozen, omdat ik nog niet weet wat voor specialisatie ik wil doen. Ik ben arts-assistent niet in opleiding tot specialist bij de interne geneeskunde en dat houdt in dat wij op de afdeling maag-, darm- en lever, longgeneeskunde, cardiologie, oncologie, intensive care en de algemene interne geneeskunde staan. Een hele boel en heel breed. Ik wil gewoon nog even leren dokter zijn, want voor mij is het na 6 jaar toch heel spannend en ik wilde een wat breder specialisme, om te kijken wat ik leuk vind in het vak en wat ik later wil gaan doen.

Wat voor ziektebeelden kom je op de interne geneeskunde allemaal tegen?
Dingen waar je aan kan denken zijn bloedziekte, infectieziekte, nierziekte en ziektebeelden die met de hormonen en stofwisseling te maken hebben. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld  een te traag of te snel wekende schildklier of suikerziekte. Daarnaast zien we ook de ziektebeelden van de cardiologie, longgeneeskunde en maag darm en lever ziekte.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Om 8 uur begint de overdracht. Dan vertelt de nachtdienst of er nieuwe patiënten zijn opgenomen. Vaak is er in de ochtend of middag onderwijs. Dan hebben we les van een specialist, bijvoorbeeld over ECG’s van de cardioloog of doen we scenario training op de SEH. Rond 9 uur ben ik dan weer terug op de afdeling en dan beginnen we met de visite met een verpleegkundige. We kijken hoe het met de patiënten gaat, of er in de avond of nacht iets is gebeurd, we doen controles en kijken de vitale functies van de patiënten na. Soms hebben de verpleegkundigen een bepaalde vraag die we dan bespreken. Zo gaan we eigenlijk helemaal de patiënten langs en maken aan de hand daarvan een plan; mag de patiënt met ontslag? moeten er dingen veranderd worden? Als we daarmee klaar zijn loop ik een rondje langs alle patiënten. Ik geef dan uitleg aan de patiënten over de uitslagen, vertel de patiënt wat het plan is voor die dag en probeer ook altijd een plan voor de dagen daarop te geven. Dan is het vaak al tegen de middag, dan hebben we weer onderwijs. Daarna overleg ik met de specialist alle patiënten, om te kijken of er dingen aangepast moeten worden en of hij het overal mee eens is. In de middag voer je die veranderingen door en hebben we familiegesprekken staan. Veel patiënten zijn ook oud en snappen het dan niet allemaal even goed. Daarna schrijven we alles op wat we hebben gedaan, wat een hoop tijd in beslag neemt en wordt de huisarts schriftelijk op de hoogte gebracht. Tot slot hebben we de middag overdracht, die duurt van half 5 tot 5 bij ons. Daarna vaak nog wat administratie en dan zit mijn dag er weer op.

De geneeskunde is zo breed; je kan nooit alles weten

Is dat onderwijs voor elke arts? Of is dat omdat je net bent afgestudeerd?
De specialisten zitten ook vaak bij het onderwijs, in de middag in ieder geval. En het onderwijs wordt soms gegeven door een patholoog, soms door een radioloog, soms geeft de internist onderwijs, soms geeft één van de arts-assistenten over een specifiek onderwerp onderwijs, dus dat is vaak voor iedereen bedoeld. De geneeskunde is zo breed; je kan nooit alles weten. En er veranderen gewoon heel veel dingen. Dus als er dan een interessant onderzoek is bijvoorbeeld of een bepaalt vraagstuk, dan kan iemand dat presenteren. Dat maakt het ook wel heel leuk, dat je continu blijft leren. Ik ben net afgestudeerd, dus ik zit nog wel in de boeken van: ‘wat is er die dag gebeurd?’ of ‘wat heb ik nou gezien?’ Ik ken ook echt niet alles van alle ziektebeelden en dan probeer ik er ’s avond nog extra in te duiken om er nog meer over te leren.

Voordat je aan de slag ging op de interne geneeskunde, werd je eerst ingewerkt. Hoe ging dat?
Ik werd in 4 weken op twee afdelingen overdag ingewerkt. Ik begon op de longgeneeskunde als zaalarts, daar zie je patiënten die via de poli of via de spoedeisende hulp worden opgenomen. De patiënten zijn soms erg ziek of er moet veel onderzoek worden gedaan naar wat er precies aan de hand is. Iedere dag ga je langs bij de patiënten en kijk je hoe het gaat, of er wat moet veranderen in het beleid; het klinkt heel weinig maar daar ben je een dag mee bezig haha. En datzelfde voor de maag,- darm- en leverziekten. Ook loop je met een specialist de grote visite mee. Ook overleg je iedere dag alle patiënten, of bepaalde medicatie veranderd moet worden of als ik even iets niet weet.

Ik vind de (gynaecologische) oncologie en de palliatieve zorg heel interessant merk ik

Wil je je in de toekomst nog gaan specialiseren?
Ik vind de (gynaecologische) oncologie en de palliatieve zorg heel interessant, merk ik. Ook vind ik radiotherapie erg interessant. Dat is echt de bestraling van kanker en de plannen daarvoor maken. Daar heb ik ook een keuze co-schap gelopen. Maar ik moet daar nog iets meer verdieping in krijgen, om echt definitief een keuze te maken. Maar ik neig in ieder geval wel echt naar de oncologie op dit moment qua interesses.

Voor welke keuze co-schappen heb je nog meer gekozen?
Bij de ambulance heb ik mijn andere keuze co-schap gelopen. Ik merkte zelf dat ik af en toe een beetje aan het trillen was als er een acute situatie was, dus ik dacht: ‘daar moet ik van af, ik ga met de ambulance meelopen’. Dat kon gelukkig en mocht ik 3 weken meerijden. Echt super leerzaam en daardoor sta ik ook echt sterker in mijn schoenen bij de eerste opvang van zieke patiënten.

Je verandert toch wel in één gesprek iemands toekomst

Is er een moment of patiënt dat je is bijgebleven van je opleiding, co-schappen of werk?
Ik heb een aantal slechtnieuwsgesprekken gehad afgelopen weken. Mijn eerste slecht nieuws gesprek blijft wel pittig. Je verandert toch wel in één gesprek iemands toekomst. Dat doet wel wat met je als persoon natuurlijk. Maar ook heel veel leuke momenten zijn me bijgebleven. Ik moest bijvoorbeeld voor mijn opleiding een keer een patiënt volgen. Dan moest je daarmee bellen en afspreken. Ik had een super leuke dame die me trakteerde op een lunch, super schattig. Ook dat soort dingen blijven je wel echt bij. De persoonlijke dingen van patiënten. De meesten zijn ontzettend lief voor je, dus dat is een hele mooie samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *