Ingrid is Consultant Healthcare bij BKV. Het overgrote deel van de Nederlandse zorgprofessionals werkt in Nederland, maar wist je dat je ook aan de slag kan in Zwitserland?! Ingrid vertelt erover!
Naast dat je hier in Nederland binnen of buiten het ziekenhuis in de zorg kan werken, kan dat ook in Zwitserland. Kan je daar wat meer over vertellen?
Wij helpen mbo- en hbo-verpleegkundigen, gespecialiseerd verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten aan een baan in Zwitserland. We hebben vacatures in de hele gezondheidszorg. Je kunt aan de slag gaan in het ziekenhuis, privé klinieken, thuiszorg, verpleeghuis, psychiatrische klinieken, revalidatie, verzorgingshuizen, zorghotels enzovoort.
Zijn er in Zwitserland verschillen tussen mbo-verpleegkundigen en hbo-verpleegkundigen?
Ja, er is onderscheid tussen mbo-verpleegkundigen en hbo-verpleegkundigen. Mbo-verpleegkundigen worden daar ook wel ‘Fachmann/Fachfrau Gesundheit’ genoemd en hbo-verpleegkundigen ‘Pflegefachfrau/-mann HF’. Gezondheidswerkers (FaGe) zorgen voor mensen van alle leeftijden in het dagelijks leven of tijdens ziekte. Ze werken in ziekenhuizen, tehuizen en andere gezondheids- en sociale zorginstellingen. Daar nemen ze taken op zich op het gebied van zorg, voeding en administratie. HF-verpleegkundigen verzorgen en ondersteunen patiënten afhankelijk van de benodigde zorg en individuele behoeften. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan gezondheidsbevordering en kwaliteitszorg. Ze werken nauw samen, maar verpleegkundigen HF hebben meer verantwoordelijkheden en geven soms leiding aan FaGe.
De meeste organisaties hebben mbo en hbo vacatures. Dus in principe mag je overal werken.
Waarom zou je als zorgprofessional (moeten) kiezen voor werken in Zwitserland?
Allereerst is Zwitserland een prachtig land om te wonen: mooie natuur, bergen, meren, zomer- en wintersport. Zwitserland is een welvarend land. Schoon en veilig. Er is weinig criminaliteit. Je netto salaris is wel 3x zo hoog als in Nederland. Er is een tekort aan verpleegkundigen. De kwaliteit van de zorg in Zwitserland is hoog. Er wordt hard gewerkt en de patiënt staat hier echt centraal. Ondanks de vele vacatures is de werkdruk lager dan in Nederland. De personeelsbezetting is namelijk hoger en in verhouding zijn er veel meer ziekenhuizen, klinieken en andere zorginstellingen dan in Nederland. Je bent zeer welkom en je wordt goed ingewerkt.
Kan je in Zwitserland ook nog doorstuderen?
Je kunt zeker je verder ontwikkelen in Zwitserland. Of dat vergoed wordt verschilt per organisatie. Er is namelijk niet 1 cao voor ziekenhuizen bijvoorbeeld. De opleiding tot verpleegkundig specialist is er nog maar net in Zwitserland en op een beperkt aantal plaatsen mogelijk.
Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen Nederlandse en Zwitserse zorg?
In Zwitserland kent men het systeem van basisverzekering, Halb privat-, en privatverzekering (zoals vroeger bij ons ziekenfonds en particuliere verzekering). Daar is de zorg op ingericht. Er zijn bijvoorbeeld aparte kamers voor Privat verzekerden. De zorginstellingen zijn al jarenlang ingesteld op werken met verschillende nationaliteiten, aangezien het personeelstekort hier al vele jaren speelt. Er wordt te weinig opgeleid. De Zwitsers zelf kiezen wat minder vaak voor de zorg vanwege de vele mogelijkheden in de grote economische en financiële sector in het land. Wachtlijsten voor behandelingen bestaan bijna niet, en zorginstellingen beschikken over de nieuwste technologie.
De Zwitserse zorginstellingen willen graag Nederlandse (en Belgische) zorgprofessionals in dienst nemen. Nederlanders staan bekend om het hoge opleidingsniveau en passen zich snel aan binnen een nieuwe (werk)omgeving. Als zorgprofessional krijg je veel zelfstandigheid en daarnaast heeft de gezondheidszorg minder administratieve verplichtingen tijdens de werkzaamheden.
Zwitserland is eigenlijk een land met 26 kleine landjes: de kantons. Ieder kanton heeft zijn eigen wet- en regelgeving. Er is bijvoorbeeld niet één cao voor ziekenhuizen of één Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Wij bemiddelen naar het Duitstalige deel in Zwitserland; hier zijn ook de meeste vacatures.
Hoe ziet de procedure om te werken in Zwitserland eruit? En wat kan BKV hierin betekenen?
We maken altijd een afspraak voor een persoonlijke kennismaking. Dat kan op ons kantoor in Breda, maar ook online via Teams of Zoom. We inventariseren de wensen, kennis en vaardigheden van de zorgprofessional. Daarvan maken we een verslag en sturen dit samen met het CV naar onze (Nederlands sprekende) partner in Zwitserland. Dan volgt een online afspraak met hen waarbij vaak de partner van de zorgprofessional aanwezig is. Er worden namelijk ook zaken besproken als: zoeken van een woning, financiën, vergunningen, registratie enzovoort.
De eerste stap is dan het leren van de Duitse taal. We werken samen met taaltrainers die tegen een gereduceerde prijs onze zorgprofessionals naar het juiste niveau brengen. Dat is B2 niveau. Zij leiden ook op in het medisch Duits.
We begeleiden bij de registratie in Zwitserland en bij alles wat bij een vertrek naar Zwitserland komt kijken. Onze partner gaat op zoek naar passende functies op basis van de wensen van de betreffende zorgprofessional. Je krijgt meestal een aantal mogelijkheden aangeboden en je bepaalt zelf waar we je mogen voorstellen. Wanneer je zelf nog geen Duitstalig CV kunt maken, vertalen we je CV.
Als er interesse is vanuit de Zwitserse zorginstelling maken we een afspraak voor een gesprek en een ‘Schnuppertag’: een meeloopdag waarbij je de organisatie en de nieuwe collega’s leert kennen. We vergoeden de sollicitatiekosten tot maximaal €300. Als er een klik is van beide kanten volgt de contractprocedure, waarbij we je natuurlijk ondersteunen.
Het hele proces van persoonlijke kennismaking bij BKV, leren van de Duitse taal tot starten in Zwitserland duurt gemiddeld 6 tot 9 maanden.
Is er een minimale periode dat je vervolgens in Zwitserland moet werken?
Je moet investeren in de taal en in de registratie. Dat duurt ongeveer 6 tot 9 maanden. Het loont dan haast niet om voor korte tijd te gaan werken in Zwitserland. Wij zeggen dan ook altijd minimaal 1 jaar. In Zwitserland krijg je na 3 maanden proeftijd een contract voor onbepaalde tijd. De Zwitsers willen natuurlijk dat je langer blijft.