bron: hehehehe
Interviews,  Studies

3e jaars hbo verpleegkunde student Chaira: “Ik heb interesse in allerlei gebieden”

Chaira is 3e jaars hbo verpleegkunde student. Hoe bevalt de studie? En heeft ze al een idee wat ze hierna wil doen? Ook vertelt ze over de minor die ze gaat doen en haar duale traject in het ziekenhuis, waar ze in februari mee start.


Je zit nu in je 3e jaar van hbo verpleegkunde. Hoe bevalt het je tot nu toe?
Ja het bevalt me goed. Ik heb elk jaar eerst theorie gehad en het laatste blok stage. Dit zorgt ervoor dat ik mijn kennis direct kan toepassen. De stages heb ik ook met veel plezier ervaren. Het eerste jaar in de thuiszorg en het tweede jaar op een PG+ afdeling. Ondanks dat ik mijzelf niet met ouderen zie werken, heb ik er leuke ervaringen opgedaan. Wat me wel tegenvalt is dat ik in de corona tijd studeer. Natuurlijk heeft iedereen er last van, maar ik vind het lastig om hele dagen achter mijn laptop te zitten. Hopelijk kunnen we zo langzamerhand naar school toe. Maar ondanks dit, blijf ik gemotiveerd om door te gaan!

Je bent dit schooljaar gelijk begonnen met je minor. Deze duurt van september tot februari. Kan je daar wat meer over vertellen?
De minor die ik heb gekozen is Kind in zorg. Het was voor mij de keuze tussen acute zorg en kind in zorg. Ik weet niet precies waarom ik voor kind in zorg heb gekozen, misschien was het meer een gevoel? Ik zie mijzelf wel met kinderen werken later. Acute zorg heeft ook nog zeker mijn interesse. Misschien ga ik later nog een vervolgopleiding daarvoor volgen!

Het is veel moeilijke stof in een rap tempo. Veel moeilijke termen en veel informatie. Hoe pak je dat aan?
Je krijgt elke week een casus waarin staat wat je moet leren. Dit heb ik wekelijks bijgehouden met samenvattingen waardoor ik niet veel hoefde te leren op het laatste moment. Door het bij te houden heb ik er nooit problemen mee gehad.

Ik weet dat je heel goed bent in het maken van samenvattingen. Heb je nog tips?
Samenvattingen maken kan je het beste leren door het gewoon te doen. Lees een stukje door en omschrijf het in je eigen woorden! Het is ook echt niet erg om letterlijk de tekst over te nemen, want je bent met de stof bezig en zo onthoud je het.


Je hebt een doel, ga ervoor!

En hoe zorg je dat je je concentratie, discipline en motivatie behoudt?
Wees erop voorbereid dat je je motivatie gaat soms kan verliezen. Ook al ben je helemaal op je plek op de opleiding, je gaat momenten hebben dat je het echt moeilijk vindt om door te gaan. Dit kan zijn door onvoldoendes, een saaie of minder fijne stageplek of wat dan ook. Probeer in dit soort momenten toch door te zetten en te denken aan de toekomst; je hebt toch een doel? Ga ervoor!

Waarom heb je gekozen voor verpleegkunde?
Ik heb eigenlijk gekozen voor verpleegkunde omdat ik altijd al wist dat ik het ziekenhuis in wilde. In eerste instantie wilde ik arts worden, maar toen duidelijk was dat dit hem niet zou worden, ben ik voor verpleegkunde gegaan. Niemand keek in mijn omgeving op van deze studiekeuze, want het past gewoon bij mij.

En waarom heb je er voor gekozen om in Utrecht te studeren?
Eigenlijk omdat het meest dichtbij is van mijn woonplaats, maar ook vanwege UMC Utrecht. Ik wil hier graag gaan werken dus leek het mij verstandig om hier te studeren.

In februari 2022 begin je met duaal in het ziekenhuis. Waarom heb je daarvoor gekozen?
Omdat je vanaf dan echt volledig werkt eigenlijk! Ik wil zoveel mogelijk praktijkervaring opdoen in het ziekenhuis en dit is een uitstekende manier hiervoor. Ook zal ik op deze manier mijn uitdaging vinden in de opleiding, want het gaat mij nu vrij gemakkelijk af.

Ik wilde zo graag duaal gaan doen

Er zijn elk jaar weer veel aanmeldingen bij het duale traject. Ze kunnen dus niet iedereen aannemen en de selectie is streng. Wat heb je moeten doen om een plek te bemachtigen?
Eigenlijk gewoon solliciteren! Mijn motivatiebrief en CV opsturen en toen werd ik uitgenodigd voor een gesprek. Ik heb wel lang gezeten aan mijn motivatiebrief en CV. Ik wilde zo graag duaal gaan doen dat hier aardig wat tijd in heeft gezeten. Onderschat zeker niet hoe belangrijk dit is. Het is je eerste indruk, hoe wil jij tussen alle aanmeldingen opvallen? Hier worden een aantal mensen geselecteerd die doorgaan naar de volgende ‘ronde’ namelijk het gesprek. Ik was hier erg zenuwachtig voor. Het gesprek was gewoon een sollicitatiegesprek. Je moest wat over jezelf vertellen, je kwaliteiten en valkuilen. Ze willen voornamelijk zien dat jij dit aankan. Want het is best een grote uitdaging: 32 uur per week werken en school daarnaast! Het is belangrijk dat je goed je grenzen kan aangeven.

Ik heb interesse in allerlei gebieden.

En heb je al een idee wat je daarna wil doen? Of misschien wat je zeker niet wil doen?
Nee eigenlijk nog niet. Ik heb interesse in allerlei gebieden. Voordat ik begon wilde ik de acute kant op, maar nu ik bezig ben zie ik zoveel interessante dingen! Psychiatrie, kind, kraam, acuut, palliatief.. Alles spreekt mij eigenlijk aan. Ik wil mij oriënteren op alle gebieden en dan zal ik uiteindelijk kiezen! Sowieso wil ik een master doen voor physician assistant op den duur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *