Interviews,  Studies

Yenna studeert mbo verpleegkunde duaal: “Je leert zoveel meer, omdat je in de praktijk bezig bent “

Yenna heeft na 1 jaar mbo verpleegkunde voltijd gekozen om de overstap te maken naar mbo verpleegkunde duaal in het ziekenhuis. Ze zit nu in haar 2e jaar van mbo verpleegkunde duaal. Waarom heeft ze hiervoor gekozen? En wat zijn de grote verschillen?


Nadat je je havo diploma had gehaald, heb je ervoor gekozen om mbo verpleegkunde te gaan doen. Waarom heb je gekozen voor mbo verpleegkunde in plaats van hbo verpleegkunde?
Toentertijd was hbo verpleegkunde nog nummerus fixus, het laatste jaar dat het nummerus fixus zou zijn. Ik had ook al 3 of 4 jaar geen biologie meer gehad en net toen ik me realiseerde dat ik misschien wel verpleegkunde wilde doen, moest ik me inschrijven. Ik heb toen besloten me niet in te schrijven. Ik kwam er eigenlijk te laat achter dat ik verpleegkunde wilde proberen. Toen heb ik gekozen om mbo te doen, ook omdat ik veel stress had op de havo en dacht dat ik misschien een jaar wat rustiger aan moest doen en wat meer tijd voor mezelf kon nemen. Ook kon ik zo rustig ontdekken of het echt was wat ik wilde. En mbo verpleegkunde is ook heel praktisch, hbo verpleegkunde natuurlijk ook, maar mbo is nog praktischer.

Na 1 jaar mbo verpleegkunde voltijd, koos je ervoor om mbo verpleegkunde duaal in een ziekenhuis te volgen. Waar ben je overgestapt?
Ik ben overgestapt van mbo college Utrecht naar mbo college Hilversum van ROC Amsterdam. Ik ben overgestapt, omdat mbo verpleegkunde me totaal niet uitdaagde, op geen enkel vlak. Ik moest wel veel doen, maar voelde me niet uitgedaagd en daarom niet op mijn plek. En het belangrijkste: de stage was in het verzorgingstehuis en ik vond dat echt niet leuk. En eigenlijk wist ik al dat als ik verpleegkunde wilde doen, dat ik het ziekenhuis in wilde. Ziekenhuis stages zijn zeer schaar, zeker op het mbo. Ook voor hbo-ers is het lastig. Het was wel fijn, want ik kwam erachter dat verpleegkunde wel was wat ik wilde doen, maar het was te makkelijk en ik wilde niet in het verzorgingstehuis. Mijn moeder heeft toevallig de opleiding gevonden die ik nu doe en ik heb besloten om daarvoor te solliciteren. Dit is eigenlijk een mbo 4, maar dan op hbo niveau. Dus uiteindelijk ben ik overgestapt, omdat het te makkelijk voor me was, ik geen uitdaging kreeg, het niet bij me paste en ik het ziekenhuis in wilde.

Je leert zoveel meer, omdat je in de praktijk bezig bent.

Wat zijn de grote verschillen tussen mbo-v voltijd en mbo-v duaal?
Het niveau. Dit is een opleiding waarvoor je een mbo 4 opleiding moet hebben afgerond of havo of hoger gedaan moet hebben. Je studeert wel af op mbo 4 niveau, maar het niveau kan ik niet vergelijken met het 1e jaar mbo wat ik heb gedaan. Daarnaast ga je bij duaal maar 1 keer per week naar school en de andere dagen werk je gewoon in het ziekenhuis. Je bent continu in contact met de praktijk en niet maar voor een half jaar als je stage loopt, maar gewoon je hele opleiding ben je in het ziekenhuis. Je leert zo veel in de praktijk. Ik heb het idee dat ik meer leer in de praktijk dan op school. School ondersteunt de theorie dat in de praktijk gebeurt, maar je leert het uiteindelijk allemaal in de praktijk. Ik denk ook als ik mijn klasgenootjes van mijn 1e jaar mbo voltijd zie nu, dat nu ik in het 1e jaar duaal zit, dat ik nu al zo veel meer kan dan zij. Dat zeg ik niet om mezelf beter te laten voelen, maar je leert zoveel meer, omdat je in de praktijk bezig bent.

En hoe bevalt dat?
Het is wel echt pittig, want je moet best veel praktijkopdrachten doen en je werkt veel en dat zijn dan ook lange dagen. Ook word je voor mbo-v duaal betaald en is het echt een deel van je leven, want dat is gewoon je werk. Ik vind dat je hierdoor ook sneller volwassen wordt, je leert sneller. En straks als ik afstudeer en ga werken is dat geen grote overstap, omdat ik eigenlijk nu al werk. Ook liep ik bij mbo voltijd in het eerste halfjaar 3 keer per week stage en bij duaal werk je onregelmatig. Je werkt ook avonddiensten en op een gegeven moment ook nachtdiensten. Je hebt veel meer onregelmatigheden, dus je begint echt al een een werkend leven en je moet je dus ook goed afvragen of je dat nu al wilt. Je moet natuurlijk de rest van je leven ook werken. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor je leerproces, als jij niks aangeeft op je afdeling gebeurt er niks. Bij een mbo-v voltijd moet dat ook wel, maar hier is dat nog meer. Je moet veel zelfstandiger zijn en meer initiatief nemen, anders red je het niet.

Wat waren de eisen en wat moest je doen om toegelaten te worden tot mbo-v duaal?
Bij mij was de eis dat je minimaal een mbo 4 moest hebben afgerond of havo of hoger gedaan moest hebben. Daarnaast moest je je CV en motivatie opsturen, aan de hand daarvan werd je wel of niet uitgenodigd voor een selectieavond bijeenkomst. Van die bijeenkomst moest je een reflectie schrijven en die moest je insturen. Op basis van de reflectie over de bijeenkomst werd je wel of niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. En op basis van dat gesprek werd je wel of niet aangenomen.

Ik loop nu op de orthopedie, vaatchirurgie, urologie, mamachirurgie, GE chirurgie en de trauma.

Je hebt al verschillende stages gelopen. Op welke afdelingen heb je stage gelopen en hoe beviel dat?
Ik heb op de PG en somatiek een half jaar stage gelopen, 3 keer per week, in het verzorgingstehuis. Ik heb vorig jaar op de GE chirurgie 3 maanden gelopen en nu loop ik 7 maanden op dezelfde afdeling als vorig jaar, maar door corona sta ik op meerdere disciplines. Officieel sta ik op de MDL. Ik loop nu op de orthopedie, vaatchirurgie, urologie, mamachirurgie, GE chirurgie en de trauma. Eigenlijk een afdeling dat bedoeld is voor 2 specialismen, zitten er nu 6 bij elkaar. Dat is best heftig, hectisch en niet altijd even makkelijk, want je moet continu switchen. Het ziet er nu naar uit dat ik het volgende half jaar weer op deze afdeling zit, dan ben ik hier dus een jaar. En als ik dan hier wegga na een jaar en alles gaat goed en ik ga door naar mijn volgende jaar, ben ik wel redelijk allround. Ieder half jaar ga je naar een andere afdeling in het ziekenhuis, dus je word heel erg breed opgeleid, veel breder dan bij een mbo-v voltijd.


Ik wil daarna nog specialiseren tot spoedeisende hulp of IC

Heb je al een idee wat je hierna zou willen doen? Zou je willen werken, je willen specialiseren of misschien door naar het hbo?
Ja, ik wil hierna misschien toch nog hbo verkort doen. Dan heb ik al zoveel kennis en praktijkervaring. Het is wel waar ik voor heb geleerd op de middelbare en je verdient er meer mee. Ik wil daarna nog specialiseren tot spoedeisende hulp of IC. Maar daar liggen natuurlijk veel mensen aan de beademing en heb je dat patiëntencontact niet en dat zal ik dan denk ik wel missen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *