Studies

Iris doet de master medical engineering: “Ik vond het menselijk lichaam heel interessant, maar ik was ook goed in natuurkunde”

Iris is bezig met de master medical engineering. Hoe is bij dit idee gekomen? Waar houdt ze zich mee bezig? En wat wil ze in de toekomst gaan doen?


Je bent nu bezig met de master medical engineering. Wat houdt dat precies in?
Medical Engineering is een master van de TU Eindhoven waarbij je als “medisch ingenieur” wordt opgeleid. Wij zijn een beetje de brug tussen de techniek en de arts. In mijn studie werk ik vaak aan klinische vraagstukken, maar dan vanuit een technisch oogpunt.

Ik vond het menselijk lichaam heel interessant, maar ik was ook goed in natuurkunde

Hoe ben je bij deze studie terechtgekomen?
Op de middelbare school wilde ik heel graag iets studeren waarbij ik zowel veel van natuurkunde leerde maar ook van Biologie. Ik vond het menselijk lichaam heel interessant, maar ik was ook goed in natuurkunde. Ik wist daarom al snel dat ik op een Technische Universiteit wilde studeren en de bachelor Biomedische Technologie combineerde mijn interesses goed. De master Medical Engineering volgt op de bachelor Biomedische Technologie. 

Als specialisatie heb je gekozen voor cardiovasculaire biomechanica. Waar moet ik dan aan denken?
Ik ben bijvoorbeeld veel bezig met het maken van computer modellen van het hart. In zo’n computer model kun je bijvoorbeeld zien welke plekken in het hart onder hoge druk komen te staan tijdens de hartcyclus en hoe dat veranderd bij bepaalde ziektebeelden. Het uiteindelijke doel van zo’n model is om het patiënt specifiek te maken. Het idee is dat je dan informatie uit zo’n model kan halen die nu nog lastig te verkrijgen is. Dat kan de arts dan weer helpen bij het bepalen van een behandelplan.

Waarom heb je voor deze specialisatie gekozen?
Ik vind het deze richting heel interessant omdat je enerzijds heel veel klinische kennis opdoet van het hart en de vaten, maar anderzijds kun je ook heel technisch rekenen aan bepaalde ziektebeelden. Tenslotte vind ik het heel leuk om op deze manier de geneeskunde ‘verder’ te helpen.

Ik hoop heel erg dat ik in de toekomst beide werelden te kan combineren

Ondanks dat je de studie leuk/ interessant vindt, ben je toch bezig met het overstappen naar geneeskunde. Waarom wil je die overstap maken?
Klopt inderdaad. Ik vind mijn huidige studie super gaaf, maar soms mis ik de klinische kant een beetje. Mij lijkt bijvoorbeeld patiënten contact heel erg bijzonder en met deze master ga ik dat niet krijgen. In mijn master hebben wij regelmatig mogen meelopen in het ziekenhuis en dat vond ik super gaaf en interessant. Daarvoor wilde ik ook al wel overstappen, maar door de ervaringen die ik tot nu toe al heb mogen opdoen ben ik er van overtuigd geraakt dat de geneeskunde master voor mij is weggelegd. Ik hoop heel erg dat ik in de toekomst beide werelden te kan combineren.

Hoe ziet je traject er uit om toegelaten te worden tot geneeskunde?
Allereerst moet je in je vooropleiding genoeg ‘basis’ biomedische kennis hebben opgedaan. Als dat zo is, dan mag je mee doen met de selectie procedure. Die bestaat uit een kennistoets en als je die haalt dan volgen sollicitatie gesprekken. Als je dan toegelaten wordt dan begin je aan een 4 jarige Master waarbij je wordt opgeleid tot Arts-Klinisch Onderzoeker. Je bent dus wel direct master student, maar de master is een jaartje langer in vergelijking tot de reguliere master.

Na de zomer start ik met de SUMMA master in Utrecht

Ook jij hebt meegedaan aan de selectie. Hoe ging dat?
De selecties vond ik super spannend. Het was hard werken om het naast mijn huidige master te combineren maar gelukkig ging het erg goed en ben ik toegelaten! Na de zomer start ik met de SUMMA master in Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *