Interviews,  Studies

Evelien doet de bachelor bewegingswetenschappen: “Met de studie bewegingswetenschappen kan je eigenlijk van alles”

Evelien zit in het 2e jaar van de bachelor bewegingswetenschappen. Wat houdt dat precies in? Wat kan je na de studie? En hoe bevalt het haar tot nu toe?


Je zit nu in het 2e jaar van de bachelor bewegingswetenschappen. Hoe vind je het tot nu toe?
Bewegingswetenschappen is een enorm leuke studie waarbij je heel veel over het menselijk lichaam leert, vanuit zowel medisch als ook technisch perspectief. De opleiding is relatief kleinschalig en daardoor gezellig. Ook is Groningen natuurlijk een hele leuke studentenstad.

Met de studie bewegingswetenschappen kan je eigenlijk van alles

Wat trok je zo aan deze studie?
Ik wilde eerst revalidatiearts worden en revalidatie is samen met sport en veroudering een van de leerlijnen in deze studie. Helaas kwam ik er gedurende de studie achter dat je niet echt zelf de behandelende revalidatie arts wordt, maar degene bent die deze artsen aanstuurt of onderzoek doet in dit specialisme. 

Ik ga komend jaar mijn minor doen in Canada, waarin ik in een ziekenhuis ga stage lopen

Hoe is de studie ingedeeld?
Het programma bestaat uit medische en technische vakken. Elk blok volg je 3 vakken, waarbij meestal 1 beta vak (wiskunde, of biomechanica bijvoorbeeld) en 2 medische vakken (neuroanatomie, fysiologie enzovoort). In het derde jaar doe je een minor, waarin je stage mag lopen. Ik ga komend jaar mijn minor doen in Canada, waarin ik in een ziekenhuis ga stage lopen!

Wat is het verschil tussen fysiotherapie (hbo) en bewegingswetenschappen (wo)?
Fysiotherapie is praktisch, na de opleiding wordt je fysiotherapeut. Bij bewegingswetenschappen zijn de vakken met name theoretisch. Ook is bewegingswetenschappen een bèta studie, waarbij je dus veel wiskunde en natuurkunde krijgt. Met de studie bewegingswetenschappen kan je eigenlijk van alles. Je kan bijvoorbeeld werken in het ziekenhuis als onderzoeker, maar ook juist als manager bij een revalidatiecentrum. Als bewegingswetenschapper heb je veel kennis van het menselijk lichaam en die kun je later op allerlei plekken in zetten. Trainers, therapeuten, artsen, managers en patiënten hebben allemaal iets aan de bewegingswetenschapper.

In het eerste jaar vond ik de medische vakken enorm interessant en samen met de omgeving viel toen zo het kwartje dat het artsenberoep mij een enorm mooi vak lijkt

Tijdens je eerste jaar kwam je erachter dat je toch arts wil worden. Hoe kwam je daarachter?
Mijn faculteit bevind zich in het UMCG, dus eigenlijk loop je veel in het ziekenhuis rond gedurende je studie. In het eerste jaar vond ik de medische vakken enorm interessant en samen met de omgeving viel toen zo het kwartje dat het artsenberoep mij een enorm mooi vak lijkt. Later wil ik graag alle medische kennis die ik tegen die tijd heb opgedaan inzetten om niet alleen om onderzoek te doen (wat ik ook leuk vindt), maar ook juist hiermee direct patiënten te mogen helpen.

Omdat bewegingswetenschappen ook medisch is, mag je na de bachelor bewegingswetenschappen door naar de master geneeskunde en loop je dus geen studievertraging op. Maar dan moet je wel voldoen aan een paar zijn eisen. Welke eisen zijn dat?
In Groningen is het zo dat wanneer je nominaal loopt en je gemiddelde hoger dan een 7.0 is, je door kunt gaan met de pre-master geneeskunde. Hiervoor zijn wel een x aantal plekken. In dit pre-master jaar leer je nog een paar belangrijkste dingen uit de bachelor geneeskunde. Na afronding van dit jaar begin je meteen met coschappen, zonder wachttijd. Geneeskundestudenten hebben vaak wachttijd na hun bachelor, maar deze heb je dus niet met de pre-master route na bewegingswetenschappen. 

Heb je ook al een specialisme in de geneeskunde dat je heel erg trekt?
Huisartsgeneeskunde! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *