Demi vertelde eerder over haar studie SUMMA geneeskunde. Inmiddels heeft ze er al meerdere coschappen op zitten. Hoe zijn die coschappen bevallen? En heeft ze nog steeds dezelfde voorkeuren als de vorige keer?
Demi deelde al eerder haar verhaal bij mij. Ze vertelde toen onder andere over haar studie SUMMA geneeskunde en wat de verschillen zijn tussen SUMMA geneeskunde en de ‘normale’ geneeskunde. Je kan het vorige verhaal van Demi hier lezen!
Je hebt er inmiddels al heel wat coschappen op zitten. Hoe vind je het om coschappen te lopen?
Ik ben inmiddels bijna klaar (1 juli) met mijn coschappen in Apeldoorn en ik vond het super! Van tevoren wist ik niet zo goed hoe ik het zou gaan vinden, maar nu terugkijkend heb ik het als een heel leuke en leerzame tijd ervaren. Het is een voorrecht om overal zo mee te mogen kijken en van alles te leren! Natuurlijk is het soms ook even zwaar en waren er dagen dat ik er minder zin in had, maar dat was gelukkig niet vaak. Vooral als het lukte om genoeg slaap en ontspanning te pakken, was het heel goed te doen. Het vaak wisselen vond ik soms wel lastig. Deels omdat je nét echt je draai had gevonden en dan weer weg moet. Maar ook deels omdat ik vaak me heel welkom voelde in het team en ik niet zo goed ben in weggaan en afscheid nemen haha. Maar dat is een goed teken denk ik.
Op welke afdelingen ben je allemaal geweest?
Op volgorde ben ik langs deze afdelingen geweest: kindergeneeskunde, neurologie, psychiatrie, oogheelkunde, KNO, huisartsgeneeskunde, sociale geneeskunde; ouderengeneeskunde in mijn geval, interne geneeskunde, gynaecologie & obstetrie, chirurgie, en tot slot mijn keuze coschap intensive care.
En waarom heb je als keuze coschap voor de intensive care gekozen?
Ik heb IC gekozen omdat ik denk dat ik er heel veel kan leren over fysiologie, acute situaties en overzicht bewaren. En omdat je als neonatoloog op de NICU (neonatale intensive care) werkt en dat dus wat overlap heeft qua kennis. We hadden beperkte keuze, ik twijfelde tussen anesthesiologie en intensive care. Maar ik kon bijvoorbeeld geen neonatologie kiezen. Ook konden we alleen specialismen kiezen waar we nog geen coschap hadden gelopen. Het keuze coschap in het laatste jaar is wel echt een vrije keuze van alle specialismen.
Wat is je tot nu toe het meest bijgebleven van de co-schappen?
Dit vind ik een hele lastige vraag, want er zijn heel veel speciale momenten die me altijd bij zullen blijven. De eerste keer dat een patiënt sterft terwijl je die patiënt echt had leren kennen. De eerste geboorte die ik heb gezien. Een heel mooie operatie van het middenoor. Het plezier wat ik haal uit neonaten (pasgeborenen) nakijken. Grappige uitspraken van patiënten. De leuke mensen met wie ik samen heb mogen werken… Ik kan nog veel meer opnoemen en het is moeilijk om te kiezen wat hiervan het meest bijzonder is. Coschappen zijn in mijn beleving echt een tijd vol momenten die je bij zullen blijven!
In het vorige interview vertelde je welke specialismen toen je voorkeur hadden en welke juist niet. Is dat nog steeds hetzelfde?
Dat is wel veranderd, en daarom is het zo fijn om coschappen te lopen en te ervaren hoe het werk is als arts binnen dat vakgebied. Ik vind heel veel heel leuk, maar ik ben erachter dat heel beschouwende vakken, zoals interne en neurologie, wat minder bij me passen dan vakken waar ik ook meer kan doen met mijn handen. En dat terwijl ik van tevoren dacht dat neurologie echt iets voor mij zou zijn. Kindergeneeskunde is juist meer bevestigd dat dit bij me past. Ook kindergeneeskunde is veel beschouwend, maar ik heb specifieke interesse in de neonatologie, mede omdat je dan ook veel handelingen doet. Maar ook het meer beschouwende deel van de kindergeneeskunde past denk ik goed, omdat ik wel mijn creativiteit er in kwijt kan. Ik ben er tijdens coschappen achter gekomen dat ook snijdende vakgebieden bij me passen, wat ik van tevoren niet had gedacht. Vooral KNO, wat snijdend met beschouwend combineert, lijkt me heel tof. Maar ook huisartsgeneeskunde vind ik heel mooi en afwisselend. Ik heb dus wel meer inzicht gekregen in wat goed bij me past, maar er zijn nog vele opties. In de komende tijd met onderzoek en daarna nog 2 langere coschappen, hoop ik er nog meer achter te komen waar ik voor wil gaan.
Bij de kindergeneeskunde krijg je te maken met kinderen die vaak niet snappen wat er aan de hand is en het lijkt me toch heftiger om een baby/ kind te behandelen dan een volwassene. Hoe ga je daarmee om?
Het behandelen van kinderen en baby’s, juist dat vind ik leuk, omdat je je altijd aan moet passen aan hun belevingswereld en elke leeftijd is ook weer anders wat betreft welke ziektebeelden voorkomen bijvoorbeeld. Bij baby’s is het de uitdaging dat ze zelf niks aan kunnen geven en dat ze heel snel achteruit kunnen gaan. Maar juist door te letten op subtiele veranderingen, kan je goede zorg verlenen. Contact met de ouders, maar ook verpleegkundigen die de baby’s veel zien, is essentieel.
Volgend schooljaar is alweer je laatste jaar. Hoe ziet dat jaar eruit?
Ja, wat gaat het snel! Ik heb eerst even zomervakantie na mijn coschappen in Apeldoorn. In augustus start ik met mijn onderzoeksstage. Vóór mijn coschappen heb ik hiervoor al een onderzoeksvoorstel geschreven, en ik start dus na de vakantie echt met het uitvoeren van het onderzoek. Dit is ongeveer 7 maanden en ik doe dit bij de neonatologie. Dit onderzoek wordt afgerond met een scriptie en een presentatie. Na het onderzoek start ik ofwel eerst met een keuzecoschap van 6 weken, ofwel eerst met het oudste coschap (ook wel semi-arts stage genoemd) van 12 weken. Dit hangt af van de indeling van het oudste coschap, waarbij je ingedeeld wordt op basis van je voorkeuren en beschikbare plekken. Het kan dus zijn dat de volgorde anders is of dat er een paar weken tussen zit voor je kan starten. Als deze coschappen beiden afgerond zijn, vindt alleen nog een formeel eindgesprek plaats. En dan zit de SUMMA opleiding er op!
Heb je al een idee waar je je oudste coschap wil lopen?
Voor het oudste coschap is een hele lijst. Ik moet dat nog gaan indienen, want dat is nu nog te vroeg. Maar nu zit daar nog neonatologie bij, maar mogelijk vervalt dat. Dat is door covid erbij gekomen, omdat ze meer plaatsen nodig hadden. Ik hoop dat dat blijft!
En heb je al een idee waar je straks zou willen werken?
Op dit moment denk ik het ziekenhuis, maar ook buiten het ziekenhuis als huisarts behoort tot de opties. Als ik nu zou moeten kiezen, zou ik voor de neonatologie gaan. Daarbij wordt je eerst kinderarts en daarna specialiseer je je verder tot neonatoloog. Maar gezien mijn aangewakkerde interesse in meer snijdende vakgebieden, heb ik ook KNO in het vizier.
Buiten wat ik tof vind, is het ook belangrijk om te kijken naar hoe je leven er naast je werk uit ziet in een bepaald vakgebied. Het wisselt namelijk nogal per specialisme hoeveel uren een specialist gemiddeld maakt, of part-time werken een optie is, en hoeveel diensten een specialist draait in weekenden en nachten. Dus dat wil ik zeker ook in mijn achterhoofd houden bij het maken van de een keuze. Ook besef ik me dat bij vele specialismen de opleidingsplekken tot specialist schaars zijn en dat het dus hard werken is om ergens te komen, maar er ook altijd een optie bestaat dat het niet lukt. Dan is een plan B ook fijn. Maar daar zijn we nog niet en ik ga eerste de komende tijd er achter komen wat mijn plan A gaat worden!