Interviews,  Studies

Ayla zit in haar 3e jaar van de bachelor geneeskunde: “Sinds ik klein ben, weet ik al dat ik kinderarts wil worden en dus ook Geneeskunde wilde gaan studeren”

Na een jaar biomedische wetenschappen gestudeerd te hebben en haar propedeuse gehaald te hebben, besloot Ayla geneeskunde te studeren aan de universiteit van Maastricht. Waarom heeft ze de overstap gemaakt? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten? Hoe kijkt ze tot nu toe terug op de bachelor geneeskunde? En kijkt ze uit naar de master en de daarbij horende co-schappen?


Voordat je begon aan geneeskunde, heb je een jaar biomedische wetenschappen gestudeerd. Waarom heb je de overstap gemaakt?
Sinds ik klein ben, weet ik al dat ik kinderarts wil worden en dus ook Geneeskunde wilde gaan studeren. Ik heb in het laatste jaar van de middelbare school meegedaan aan de decentrale selectie voor Geneeskunde in Utrecht, simpelweg omdat ik de stad echt ontzettend leuk en gezellig vind. Hier ben ik helaas nét niet geplaatst, nadat de na plaatsing had plaatsgevonden. Balen, maar door! Ik wilde beslist geen tussenjaar, omdat ik mijn kans om naar Amerika te gaan en daar te gaan volleyballen gemist had doordat ik in Nederland moest zijn ten tijde van de decentrale selectie. Aangezien biomedische wetenschappen het eerste jaar vrij veel overeenkomt met Geneeskunde, Maastricht geen selectie had én het maar een half uurtje met het OV vanuit mijn thuisdorp is, viel de keuze hierop! Toch merkte ik door het jaar heen heel erg dat ik het patiëntencontact miste en dat ik niet zo’n ster was in het lab. Vandaar dat ik nogmaals mee heb gedaan aan de selectie voor Geneeskunde, in april hoorde ik toen dat ik binnen was en toen heb ik het jaar afgemaakt en alle studiepunten gehaald. Eerst was ik heel erg bang dat het een ‘weggegooid’ jaar zou zijn, maar achteraf ben ik blij dat ik dit jaar gedaan heb. Ik had namelijk al ‘geleerd’ hoe het was om student te zijn, op jezelf te wonen en ik wist hoe alles ging op de universiteit rondom lessen, college’s en tentamens. Dit gaf me wel een kleine voorsprong tijdens het eerste jaar van Geneeskunde.

Vandaar dat ik de switch van biomedische wetenschappen naar Geneeskunde heb gemaakt; eindelijk mijn droom waarmaken!

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen biomedische wetenschappen en geneeskunde?
Ik merkte zelf dat biomedische wetenschappen veel dieper op de stof ingaat. Elk klein detail en molecuul moet gekend worden. Bij Geneeskunde moet je bepaalde processen en dingen weten, maar gaat het minder diep tot in detail. Ik zeg dus ook wel vaker dat Geneeskunde veel meer is, maar de stof wel iets oppervlakkiger is! Ook hadden we bij biomedische wetenschappen veel lab practica en microscopie lessen en ik merkte dat dit iets minder in mijn straatje paste. Ook miste ik het patiëntencontact heel erg, dat is er namelijk helemaal niet. Vandaar dat ik de switch van biomedische wetenschappen naar Geneeskunde heb gemaakt; eindelijk mijn droom waarmaken!

Zoals je al zei heb je wel je propedeuse gehaald. Kreeg je om die reden vrijstelling?
Ik heb mijn propedeuse voor biomedische wetenschappen inderdaad gehaald, al heeft Maastricht geen officiële propedeuse helaas. Omdat het les jaar van biomedische wetenschappen en die van Geneeskunde toch best wel wat van elkaar verschillen met practica en specifieke thema’s heb ik helaas geen vrijstelling gekregen! Al vond ik dat niet per se erg. Doordat ik een groot deel van de stof wel al een keer behandeld had, ging het leren voor mijn gevoel op sommige vlakken wat makkelijker.

Momenteel heb ik de eerste 2 jaar cum-laude binnen en hopelijk gaat me dit in jaar 3 ook lukken

Je zit inmiddels in het 3e jaar van de bachelor geneeskunde. Het laatste jaar van de bachelor. Hoe kijk je tot nu toe terug op de bachelor geneeskunde?
De afgelopen 2 jaar zijn voor mijn gevoel echt omgevlogen. Soms vind ik het ook best eng dat dit alweer het laatste jaar is van de Bachelor en dat daarna de coschappen al voor de deur staan! Toch heb ik hier ontzettend veel zin in. De afgelopen 2 jaar waren super tof, ondanks corona die ‘eventjes’ voorbij kwam. Ik heb ontzettend veel leuke dingen mogen zien, meemaken en leren wat mij als persoon echt ontwikkeld heeft. Niet alleen tijdens de studie, maar ook tijdens mijn tijd als student bij een dispuut (OMDD Dextra). Wel zou ik mijn jongere-ik de tip geven om soms iets minder te stressen, het komt uiteindelijk allemaal wel goed! Daarnaast ben ik altijd vrij perfectionistisch geweest en wilde ik per se presteren, ik wilde cum-laude slagen namelijk. Momenteel heb ik de eerste 2 jaar cum-laude binnen en hopelijk gaat me dit in jaar 3 ook lukken, maar ik heb het wel geaccepteerd als het niet mocht lukken. De studie halen an sich is al een hele prestatie!

Geneeskunde staat bekend om de vele hoeveelheid stof. Denk onder andere aan de anatomie en alle ziektebeelden. Hoe pak jij dat aan?
Geneeskunde is inderdaad veel stof die je moet leren en kennen, soms vlieg je er echt razend snel doorheen. Mijn tip is vrij ‘simpel’; volg de manier van leren die voor jou werkt! Op die manier ga je efficiënt met je tijd om en onthoud je naar mijn mening dingen ook veel sneller en beter. Je kan adviezen van anderen uitproberen en kijken wat voor jou werkt, maar vind vooral je eigen ritme! Zodra je dit ritme te pakken hebt, gaat het allemaal een stuk makkelijker en zul je ook beter door de stof heen komen. Het is namelijk echt ontzettend veel stof, maar het is niet allemaal even moeilijk. De anatomie is wel eventjes ervoor gaan zitten en stampen, de ziektebeelden zijn vaak te beredeneren. Het kost wel wat tijd, maar het levert je zoveel op!

Ik heb voornamelijk ontzettend veel zin in de coschap kindergeneeskunde, oncologie en cardiologie

Hierna volgt de master geneeskunde en de daarbij horende coschappen. Kijk je daar naar uit?
Ik kijk ontzettend uit naar mijn coschappen. Natuurlijk is het een beetje eng, omdat er zoveel op je afkomt, maar ik denk dat echt de praktijk in gaan zo leuk is! Je kan de opgedane kennis van de afgelopen jaren gebruiken en eindelijk echt patiënten zien. Natuurlijk zullen er ook minder leuke dingen voorbijkomen, maar dat is tijdens je bachelor ook zo! Ik heb voornamelijk ontzettend veel zin in de coschap kindergeneeskunde, oncologie en cardiologie. Omdat dat de onderwerpen zijn die ik momenteel het meest interessant vind, en dan springt kindergeneeskunde er wel echt ver boven uit.

Hopelijk wordt deze droom ooit dan ook werkelijkheid

Wat is het specialisme of de afdeling die je (tot nu toe) het meest interessant vindt?
Tot nu toe ligt mijn voorkeur sterk bij de kindergeneeskunde, eventueel in combinatie met oncologie. Ik loop sinds mijn 4e al veel rond in het ziekenhuis, omdat ik Diabetes Type I heb en heb de medische wereld dus al vaak van dichtbij meegemaakt. Mijn moeder zegt ook altijd dat ik als kind van 4 al riep dat ik kinderarts wilde worden! Hopelijk wordt deze droom ooit dan ook werkelijkheid.

Ik ben nu ruim 2 jaar werkzaam bij Compendium Geneeskunde

Naast je studie, ben je ook onderdeel van het team van Compendium Geneeskunde! Wat doe je daar?
Ik ben nu ruim 2 jaar werkzaam bij Compendium Geneeskunde. Eerst was ik ambassadeur en deed ik vooral promotie werkzaamheden. Afgelopen jaar ben ik meer gaan doen rondom de sociale media in combinatie met de klantenservice, en afgelopen zomer ben ik gevraagd voor een andere functie! Ik mag mezelf dan nu ook Chief Community Manager noemen en maak deel uit van het kernteam. Binnen het team ben ik verantwoordelijk voor onze Community van studenten en ambassadeurs, maar ook de sociale media en de marketing maken onderdeel uit van mijn taken. Ik werk er met ontzettend veel plezier en ik ben dus ook mega blij dat ik heb mogen groeien binnen het bedrijf en deze functie aangeboden heb gekregen. Het team is ontzettend fijn om in te werken en er hangt een super persoonlijke sfeer, dit onderscheidt ons denk ik best wel van sommige andere bedrijven.


TIP:
Met de kortingscode ‘MEDIVIEWS10’ krijg je 10% korting op je bestelling bij Compendium Geneeskunde! Bestellen kan ook direct via deze link!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *