Interviews,  Studies

Sara begon op vmbo-tl, maar is nu master student geneeskunde én PhD-kandidaat: “Deze dubbele uitdaging combineert mijn liefde voor baanbrekend onderzoek met mijn toewijding aan het worden van arts”


Sara begon op de middelbare school in het eerste jaar vmbo-tl, maar wist uiteindelijk haar vwo diploma te halen. Hierna begon ze met de bachelor geneeskunde. Deze heeft ze inmiddels afgerond en nu is ze begonnen met de master geneeskunde, maar tegelijkertijd ook nog eens een PhD!


Je hebt een lange weg afgelegd om te komen waar je nu staat. Kan je daar wat over vertellen?
Ja, dat is inderdaad een opmerkelijke reis geweest! Mijn schoolcarrière begon in de eerste klas van vmbo-tl, waar ik mijn eerste schreden in het middelbaar onderwijs zette. Van daaruit maakte ik de overstap naar de tweede klas havo en vervolgens naar de derde klas vwo/technasium. Het bereiken van mijn vwo-diploma was een mijlpaal van formaat, want het opende de poorten naar de geneeskunde opleiding waarvoor ik geselecteerd was.

Dat avontuur was uitdagend, maar ook zeer verrijkend! Gedurende deze jaren heb ik mijn horizon verbreed en mijn diepe passie voor de wetenschap ontdekt. Vorig jaar rondde ik mijn bachelor geneeskunde af, maar mijn reis gaat verder!

Onlangs ben ik gestart met mijn master geneeskunde en tegelijkertijd begonnen aan mijn PhD in de heelkunde aan het Amsterdam UMC. Deze dubbele uitdaging combineert mijn liefde voor baanbrekend onderzoek met mijn toewijding aan het worden van arts.

Eigenlijk komt mijn drive en discipline gewoon voort uit mijn kinderdroom om arts te worden

Het is geen gemakkelijke weg geweest. Hoe heb je je motivatie en discipline hoog weten te houden? Het klinkt misschien een beetje afgezaagd, maar eigenlijk komt mijn drive en discipline gewoon voort uit mijn kinderdroom om arts te worden.

Deze droom heb ik al in sinds ik klein was. Het favoriete spelletje dat ik met mijn zusje speelde, was ‘doktertje en patiëntje’ (ze moppert nog steeds dat zij nooit de dokter mocht zijn).

Op de een of andere manier merk ik dat, hoe dichter ik bij die droom kom, mijn motivatie alleen maar toeneemt. Elke stap voorwaarts maakt me nog enthousiaster om een nog betere arts te worden.

Nu ik ook terugblik op mijn reis, ben ik dan ook erg tevreden dat mijn startpunt het vmbo-tl was. Door het constante streven en klimmen, heb ik een immense vastberadenheid ontwikkeld. Dit pad naar mijn droom heeft me laten zien dat de reis zelf net zo waardevol is als de uiteindelijke bestemming, en dat is mij heel dierbaar. 

Je hebt je bachelor geneeskunde inmiddels achter de rug. Hoe kijk je hierop terug?
Ondanks de vele dagen achter mijn vertrouwde bureautje en de niet te vergeten ‘allnighters’, ervaarde ik de bachelor als een tijd waarin ik ontzettend veel heb kunnen leren. Zowel over mezelf als het zijn van een arts in spe. Het gevoel van een arts in spe begon al bij het feit dat ik mijn speelgoed stethoscoop uit mijn kindertijd (die ik overigens nog steeds heb) kon vervangen met een echte Littmann stethoscoop in het eerste bachelorjaar. Toen drong het tot me door dat het echt was echt begonnen! 

Het was een driejarige rollercoaster waarbij ik werd platgegooid met medische kennis die je als arts dient te hebben. Maar ik denk dat het belangrijkste wat ik heb geleerd, is hoe ik deze kennis kan overbrengen naar mijn patiënt.

De competentie gerichte trainingen en lopende leerlijnen waren dan ook wel het leukste onderdeel van het curriculum. Zo zal ik nooit vergeten dat ik tijdens mijn zorgstage in het ziekenhuis het af en toe emotioneel te voortduren had. Eén van de verpleegkundige gaf me het volgende mee: “Meeleven mag Saar, maar niet mee lijden”. Dit soort gouden adviezen zal ik voor altijd spelden op mijn dokters jas.

Dit zijn voorbeelden van aspecten die je theoretisch meekrijgt, maar pas echt doordringen als je het ook daadwerkelijk in de praktijk meemaakt.

Je gaat aankomend schooljaar beginnen met je master geneeskunde. Waar kijk je het meest naar uit?
Om eindelijk de kliniek in te stappen, om bij wijze van spreken die stethoscoop echt fulltime te gebruiken.

De master is de unieke kans om directe interactie te hebben met patiënten. Dit is waar we onze medische kennis in de bachelor in de praktijk brengen, symptomen onderzoeken, diagnoses stellen en behandelplannen ontwikkelen. Maar waar we ook de kans krijgen om een patiënt en zijn of haar naaste bij te staan in hun allermoeilijkste momenten.

Het geeft me heel veel voldoening om te zien hoe onze inspanningen direct bijdragen aan het welzijn van mensen.

Ik hoop en verwacht echt dat het me zal vormen tot een meelevende en zeer bekwame arts, die met compassie en deskundigheid de zorg van haar patiënten zal dragen.

Het combineren van mijn promotieonderzoek met mijn master zal wel een uitdagende onderneming zijn

Naast dat je arts in opleiding bent, ben je ook bezig met promotieonderzoek. Hoe combineer je dit? En hoe heb je dit weten te bereiken?
Yes, ik ben naast mijn master ook bezig met mijn promotie onderzoek.

Dit staat ook wel bekend als een MD/PhD traject. De norm is eigenlijk dat een promotie onderzoek wordt gedaan na het behalen van de master titel. Maar het MD-PhD traject is bedoeld voor studenten die een PhD positie vroeg in de master bemachtigen, zodat deze gecombineerd kan worden met de master. 

Het hele traject begon in feite met mijn bachelor scriptie onder leiding van Prof. Dr Kazemier en Dr. Freek Daams, die me de gelegenheid gaf om verder te gaan met het baanbrekende werk van Drs. Ewout Ingwersen en Dr. Wessel Stam.

Het onderzoek gaat over de implementatie van Machine Learning-modellen (een vorm van AI) voor het voorspellen van postoperatieve complicaties bij colorectale anastomotische lekkages (CAL), een zeer ernstige complicatie, binnen de colorectale chirurgie. Het geeft me de kans om de grenzen van de moderne geneeskunde te verleggen door innovatie te omarmen. Zo kunnen we de gezondheidszorg verbeteren en positieve verandering teweegbrengen in het leven van talloze patiënten.

Het combineren van mijn promotieonderzoek met mijn master zal wel een uitdagende onderneming zijn. Het zal zorgvuldige planning, effectief tijdsbeheer en open communicatie met al mijn mentoren vereisen. Maar ik heb hele gepassioneerde promotoren, die mij goed door het proces heen zullen begeleiden!

Het promotieonderzoek richt zich op de implementatie van machine learning (AI) binnen de chirurgie. Wat intrigeert jou hieraan?
Wat mij vooral intrigeert aan machine learning technologie is de revolutionaire impact ervan op een globale schaal.

Hoewel de media vaak bezorgdheid uiten over kunstmatige intelligentie, onderscheidt onze benadering van het implementeren van AI zich door het gerichte doel om de levenskwaliteit van patiënten aanzienlijk te verbeteren, en in onze context te behoeden voor ernstige complicaties.

Ons onderzoek staat op het punt om een pad te banen naar een toekomst waarin we routinematig kunnen identificeren welke patiënten een hoger risico lopen op het ontwikkelen van deze zeer ernstige complicaties. Deze vooruitgang heeft de potentie om een aanzienlijke positieve invloed uit te oefenen op zowel de effectiviteit van de gezondheidszorg als de algehele levenskwaliteit van patiënten die getroffen worden met colorectale kanker wereldwijd.

Ik streef naar een significante impact door het bijstaan van individuen in hun gezondheidstraject

Je hebt een lange, inspirerende weg afgelegd, maar er ligt ook nog een mooie carrière voor je. Hoe zie jij jouw carrière tegemoet?
Wat ik zeker weet, is dat ik streef naar een significante impact door het bijstaan van individuen in hun gezondheidstraject. Mijn doel is om innovatie een continue rol te laten spelen in mijn carrière, als een vitaal thema.

Voor mij vertegenwoordigt het ideale scenario een combinatie van directe, persoonlijke invloed door mijn beroep als arts, en het realiseren van een grootschalige impact middels betrokkenheid bij onderzoek en implementeren van vernieuwende technologieën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *