Interviews

Salarissen in de zorg #1: Verpleegkundig specialist in opleiding


Ze is werkzaam als verpleegkundig specialist in opleiding in een academisch ziekenhuis. De opleiding duurt twee jaar en ze heeft net haar eerste jaar afgerond. Ze vertelt over haar carrière en salarisontwikkeling.


ALGEMEEN

  • Leeftijd: 28 jaar
  • Functie: verpleegkundig specialist in opleiding, jaar 1 afgerond
  • Contract: 36 uur  
  • Werkervaring: 4 jaar (+ 3 jaar als duaal student)
  • Afdeling/ werkplek: academisch ziekenhuis, afdeling neurologie
  • Diensten: regelmatige diensten (maandag t/m vrijdag, van 08:30-17:00)

Een jaar geleden ben ik begonnen binnen mijn huidige functie, als verpleegkundig specialist in opleiding

Hoe ziet jouw carrière er tot nu toe uit?
Ik heb na de middelbare school eerst een andere bachelor opleiding gedaan, voordat ik besloot verpleegkundige te willen worden. Ik heb hbo verpleegkunde toen versneld en duaal kunnen doen. Ik heb daarna 3 jaar gewerkt als verpleegkundige in het ziekenhuis en heb toen ook een specialisatie van een jaar gevolgd. Een jaar geleden ben ik begonnen binnen mijn huidige functie, als verpleegkundig specialist in opleiding.

Hiervoor werkte je 32 uur als hbo-verpleegkundige. Hoeveel verdiende je toen?
Ik verdiende toen rond de 3000-3100 euro bruto per maand (afhankelijk van ORT).

Ik vind de functie een mooie combinatie van het verpleegkundige en het medische ‘stukje’

Waarom heb je gekozen voor de opleiding tot verpleegkundig specialist?
Ik vind de functie een mooie combinatie van het verpleegkundige en het medische ‘stukje’. Ik vind klinisch redeneren leuk en dat doe je binnen deze functie heel veel. Daarnaast vond ik het niet fijn meer om de weekenden te werken, dus dat was stiekem ook wel een drijfveer om dit te gaan doen.

Je bent nu bezig met de twee-jarige opleiding tot verpleegkundig specialist. Hoe ziet deze opleiding eruit?
In het eerste jaar krijg je een heleboel theorie en dus ook een heleboel toetsen. Daarnaast moet je praktijkopdrachten maken en heb je net zoals bij de HBO-V leerdoelen in de praktijk. Het eerste jaar bestaat dus vooral uit toetsen maken, verslagen maken en werken. In het tweede jaar wordt de theorie wat minder, maar ga je aan de slag met je afstudeeronderzoek.

En wordt de opleiding (deels) betaald door de werkgever of moet je de opleiding zelf betalen?
Mijn opleiding wordt betaald door mijn werkgever.

Je heb nu net het eerste jaar van de opleiding achter de rug. Hoe ziet een werkweek eruit?
Het zijn 36-urige werkweken. Hiervan werk ik 24 uur, ga ik 8 uur naar school en heb ik 4 uur zelfstudie. In de vakanties werk ik ook op die schooldag (dus dan werk ik 32 uur).
Ik werk regelmatig, dus van maandag tot en met vrijdag. De studie is pittig, met die 4 uur zelfstudie per week red je het niet. Maar het is wel heel leuk!

Hoeveel verdien je nu, in je eerste studiejaar?
3629 euro bruto per maand. Dat is ongeveer 2720 euro netto.

Ben je tevreden met dit salaris? En hoe belangrijk is salaris voor jou?
Ik ben er heel tevreden mee, vooral ook omdat ik nog aan het leren ben, en dus eigenlijk deels betaald krijg om te leren. 

Mijn salaris vind ik belangrijk, als in, je moet wel elke maand je boodschappen en je hypotheek kunnen betalen. Ook heb ik als ik straks ben afgestudeerd grotere verantwoordelijkheden dan bij mijn vorige baan, en ik vind dat het dan passend is dat ik meer verdien dan eerst. Maar het salaris is zeker niet de reden dat ik voor deze baan heb gekozen, dan had ik misschien beter een heel ander carrièrepad moeten kiezen.

Is er hiernaast ook sprake van secundaire voorwaarden?
Ik krijg reiskostenvergoeding (ik weet even niet precies hoeveel), je kunt via het werk je ziektekostenverzekering regelen (heb ik niet gedaan) en ik krijg een 13e maand. Daarnaast heb ik de mogelijkheid om naar congressen te gaan en wordt mijn opleiding dus betaald door mijn werkgever.

De opleiding tot verpleegkundig specialist duurt 2 jaar. Hoe ziet de salaris ontwikkeling er gedurende de opleidingsjaren uit?
Ik ga in het tweede jaar een trede omhoog, na mijn afstuderen ga ik een schaal omhoog. De uitloop is op mijn huidige werkplek dan tot en met 5789 euro per maand (maar dat is pas over heel veel jaar).

Als verpleegkundig specialist ben je zelfstandig behandelaar

Welke taken en verantwoordelijkheden komen er meer kijken bij een verpleegkundig specialist?
Als verpleegkundig specialist (VS) ben je zelfstandig behandelaar. Je mag bijvoorbeeld zelfstandig spreekuur draaien en medicatie voorschrijven. Je hebt dus je ‘eigen’ patiënten en hebt daarover de verantwoordelijkheid. Het verschilt wel per werkplek – op sommige plekken werk je als VS veel samen met de artsen, op andere plekken werk je helemaal zelfstandig. Ik heb mijn eigen spreekuur, nu natuurlijk nog wel onder supervisie, omdat ik in opleiding ben.

Ik heb over mijn salaris onderhandeld

Ben je tevreden met de salarisverhoging ten opzichte van de studie die je ervoor moet doen en de kennis en verantwoordelijkheden die je erbij krijgt? En heb je over je salaris onderhandeld?
Ja, zeker! Ja, ik heb over mijn salaris onderhandeld. Toen ik vorig jaar startte, boden ze me een salaris dat lager was dan mijn oude salaris. Daar was ik het niet mee eens, omdat ik nu meer verantwoordelijkheden heb. Vervolgens deden ze een heel mooi tegenbod dat ineens een stuk hoger was. Dus daar ben ik uiteraard mee akkoord gedaan.

Wil jij ook (anoniem) jouw verhaal en salaris delen? Stuur dan een privé berichtje op Instagram (@mediviews.nl) of mail naar info@mediviews.nl !

Foto: freepick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *