Aandoeningen,  Interviews

Mirte heeft long COVID: “Het is veel slechter geweest, maar het is helaas nog steeds niet wat ik zou willen”

Tijdens haar stageperiode in november 2020 liep Mirte voor het eerst corona op. Helaas heeft ze hier long COVID aan overgehouden. Naast lichamelijke klachten had en heeft ze ook last van cognitieve klachten. Ze heeft inmiddels tal van onderzoeken en behandelingen gehad.


Je was in opleiding tot hbo verpleegkundige toen je voor de eerste keer corona kreeg. Wanneer was dit?
Ja, ik ging mijn 3e jaars stage lopen in het ziekenhuis op een chirurgie afdeling. Ik heb in die tijd corona opgelopen. Dat was in november 2020. In het begin was ik nog helemaal niet zo ziek eigenlijk, maar op een gegeven moment was ik zo ziek dat ik zelfs mijn stage heb moeten stoppen, vooral door de benauwdheidsklachten.

We zijn nu ruim twee jaar verder en in al die tijd heb ik vier keer corona gehad

Je hebt hieraan long COVID overgehouden, waardoor je nu nog steeds klachten ervaart. Waar moet ik dan aan denken?
In het begin was ik vooral heel erg benauwd, ook in rust. Ook ervaarde ik pijn tussen mijn schouderbladen, had ik last van mijn middenrif, een hoge hartslag en pijn aan mijn gewrichten; heel mijn lichaam deed pijn. Ik had toen vooral fysieke klachten. Ik was niet in staat om stage te lopen in het ziekenhuis. We zijn nu ruim twee jaar verder en in al die tijd heb ik vier keer corona gehad. De eerste keer was dus in november 2020. De klachten waren eerst vooral fysiek. Door corona was het onderwijs online en heb ik in februari gewoon nog mijn minor kunnen volgen. Ik had toen nog geen last van cognitieve klachten. Op een gegeven moment ervaarde ik ook tremoren, dus trillingen in mijn lichaam en had ik continu verhoging.

Na een lange revalidatie zijn mijn fysieke klachten wel minder geworden en had ik meer last van cognitieve klachten, zoals hoofdpijn, migraine, slechte concentratie, geheugenverlies, snel overprikkeld zijn, constante vermoeidheid, verminderd zicht, gevoelig voor licht en geluid. Maar ook klachten waarvan je niet weet dat ze bij corona kunnen voorkomen, zoals haaruitval.

Fysiek gaat het redelijk inmiddels. Ik heb nog wel last van een hoge hartslag, gelukkig is hij nu wel wat lager dan in het begin. Nu is hij als ik wandel 130 en in rust onder de 100. Hiervoor was hij in rust al 130 en als ik iets deed gelijk 150-160. Verder heb ik qua cognitieve klachten nog hoofdpijn en migraine en ben ik snel overprikkeld en vermoeid. En als ik over mijn grenzen heen ga, krijg ik last van lichamelijke pijnen. Ik mag in mijn handen knijpen, hiervoor waren de klachten veel erger.

Ik moest toen alles weer opnieuw opbouwen

In totaal heb je vier keer corona opgelopen. Bij elke besmetting kreeg je weer een terugval. Wat gebeurde er dan?
De eerste keer in november 2020. De tweede keer een jaar later, in november 2021. Die tweede keer had ik minder klachten dan de eerste keer op het moment zelf, alleen was de terugval wel echt extreem. Ik had veel klachten die in dat jaar weer weg waren gegaan, waar ik hard voor had gewerkt, waren allemaal weer terug; onwijs balen. Ik moest toen alles weer opnieuw opbouwen.

Toen heb ik in februari 2022 voor de derde keer corona gehad, toen had ik bijna geen klachten. De vierde keer was in juli 2022. Dus dat was drie keer best kort op elkaar. Daarvan werd ik heel ziek. Algehele malaise, koorts enzovoort. Gelukkig heb ik hier geen heftige terugval door gekregen. Ik moest wel een stapje terug doen, maar geen 10 stappen, zoals eerder. Daar was ik blij mee. Ik ben sindsdien bezig met de revalidatie.

Het is veel slechter geweest, maar het is helaas nog steeds niet wat ik zou willen

Hoe gaat op dit moment met je?
Het gaat op zich best goed. Ik kom van ver. Het is veel slechter geweest, maar het is helaas nog steeds niet wat ik zou willen. Ik heb nog steeds een lage inspanningstolerantie en belastbaarheid. Zo kan ik niet langer dan een halfuur wandelen, sporten kan ik nog niet. Ik ben hiervoor voor de laatste keer onder behandeling bij de fysiotherapeut.

Qua belastbaarheid kan ik nog niet echt op stap met vriendinnen. Ik heb het nu tot zo ver opgebouwd dat ik ongeveer zes uur ergens heen kan, en dat is wel echt het maximum en moet ik naar huis om te ontprikkelen en te slapen.

Werken heb ik nu opgebouwd naar 17 uur per week. Dat haal ik net. Na een dienst moet ik ook wel echt mijn rust nemen. Aan het begin moest ik na een dienst echt 1,5 uur slapen, nu is dat korter. Maar ik kan na een dienst niet nog naar een feestje bijvoorbeeld. Dus als mijn dienst in het weekend valt, wat natuurlijk soms het geval is in de zorg, dan is dat wel jammer. Wanneer ik dit toch doe, voel ik me daarna heel slecht en heb ik veel last van onder andere migraine.

Op dit moment heb ik anderhalf jaar studievertraging opgelopen door long COVID

Helaas heb je door long COVID studievertraging opgelopen. Ben je nog wel in staat je studie weer op te pakken en af te ronden denk je?
Ik zit nu in mijn laatste jaar van hbo verpleegkunde en start nu met mijn scriptie. Mijn opleiding, hbo verpleegkunde, duurt normaal gesproken 4 jaar. In de eerste 2 jaar ging alles goed, ondanks mijn Lyme, en heb ik regulier onderwijs kunnen volgen en geen studievertraging opgelopen. Het ging heel goed, alleen de stages waren zwaar, maar dat is voor iedereen wel zwaar, maar het lukte me wel.

In september 2020 begon mijn 3e jaars stage in het ziekenhuis. In november 2020 heb ik voor het eerst corona opgelopen en heb ik uiteindelijk long COVID ontwikkeld. Hierdoor moest ik in december stoppen met stage, waardoor ik mijn uren niet had gehaald en ik dus niet beoordeeld kon worden.

In de zomer(vakantie) van 2021 heb ik toch moeten beslissen om niet in het schooljaar daarop te starten, omdat het gewoon niet haalbaar was. Het stagelopen was niet haalbaar, zowel fysiek als mentaal niet. Ik heb me toen volledig gefocust op het revalideren.

In februari 2022 ben ik opnieuw gestart met mijn 3e jaars stage. Helaas was ik toen nog heel ziek en had ik een ontsteking in mijn dikke darm en ben ik opgenomen in het ziekenhuis met hoge ontstekingswaarden en geopereerd, uiteindelijk kreeg ik ‘het prikkelbare darmsyndroom’ als diagnose. De stage was in de wijk, dicht bij mijn huis gelukkig. Deze stage zou een halfjaar zijn, maar ik merkte al snel dat dit niet haalbaar was in verband met het urencriterium. Ik begon namelijk met twee uurtjes in de week. En dan na twee weken vier uur enzovoort. Ik moest toen met de examencommissie in gesprek en mocht uiteindelijk een jaar over mijn stage doen gelukkig. Wat betekende dat ik van februari 2022 tot februari 2023 mijn 3e jaars stage zou lopen. Uiteindelijk heb ik mijn stage in december 2022 afgerond, omdat mijn stageplek over ging naar een andere organisatie. Dit is gelukkig gelukt; ik heb mijn uren en verslagen gehaald.

Nu is het februari 2023 en zou ik beginnen aan afstuderen en mijn laatste stage en zou ik februari 2024 klaar zijn. Maar omdat afstuderen en stage lopen waarschijnlijk niet haalbaar is voor mij, heb ik het nu opgesplitst. Ik begin nu met een halfjaar scriptie, mocht dit niet lukken, kan ik het verlengen naar een jaar. Maar ik hoop dat het in een halfjaar kan. En dan zou ik na de zomervakantie in september starten met een halfjaar stagelopen. Ook hiervoor geldt dat wanneer dit niet lukt, ik dit kan verlengen naar een jaar. Dus ik ben over een jaar, anderhalf jaar óf twee jaar klaar. Ik ben heel benieuwd. Op dit moment heb ik anderhalf jaar studievertraging opgelopen door long COVID. Maar ik heb het losgelaten, mijn gezondheid is het belangrijkste. Maar het is wel frustrerend natuurlijk.

In het ziekenhuis heb ik tal van onderzoeken en behandelingen gehad

Omdat er helaas nog niet veel bekend is over (de behandeling van) long COVID, zijn er nog geen concrete middelen. Hoe ziet jouw revalidatie eruit?
Toen uiteindelijk bleek dat ik long COVID had, heb ik al vrij snel contact opgenomen met een fysiotherapeut. Ik was toen nog te ziek om te trainen, dus kreeg ik ademhalingsoefeningen. Uiteindelijk ben ik gaan trainen. Ook heb ik met een ergotherapeut gekeken naar mijn energie(balans). Voor mijn ademhaling, spraak en slikproblemen heb ik een logotherapeut gehad. Daarnaast heb ik Bioresonantietherapie (BRT) gehad.

Met een psycholoog heb ik gesprekken gehad om alles te verwerken. Ook ben ik bij een diëtist geweest, omdat ik acht kilo was afgevallen. Door het vele ziek zijn en de hoge hartslag verbrandde ik veel calorieën en had ik ondergewicht.

Daarnaast ben ik ook bij een manueel therapeut geweest, omdat mijn middenrif steeds vastzat. Dit hebben ze losgekraakt en hierdoor is ook de pijn tussen mijn schouderbladen weggegaan. Ook heb ik herstelzorg gehad voor long COVID. Dit was uiteindelijk een jaar voor alle behandelingen. Verder heb ik ook een keer neurofeedback gedaan, een behandeling om de cognitieve klachten onder controle te krijgen.

In het ziekenhuis heb ik tal van onderzoeken en behandelingen gehad. Zo ben ik een paar keer op de spoedeisende hulp gekomen met een hele hoge hartslag, benauwdheid enzovoort. Ik heb allerlei onderzoeken bij de longarts en cardioloog gehad. Uiteindelijk kwam hier bronchiale hyperreactiviteit uit. In principe is er niks mis met mijn hart, maar ik heb een hele hoge hartslag in rust met overslagen. Bij de fietstest en arteriepunctie kwam eruit dat ik snel verzuurd raak en snel een hoge ademhaling en hartslag had, die ook hoog bleef. Voor mijn lengte, leeftijd en gewicht haalde ik maar 60% van wat je zou moeten kunnen halen. Een onder gemiddelde conditie dus. Hier kwamen weer behandelingen van de sportarts en fysiotherapeut uit voort.

Voor de hoofdpijn en migraine ben ik ook naar een neuroloog gegaan. Hieruit is gebleken dat ik spierspanningshoofdpijn en migraine heb. Ze dachten eerst zonder aura, maar nu denken ze toch met aura. Ook heb ik hiervoor twee piercings laten zetten. Bij de eerste merkte ik echt dat mijn hoofdpijn minder werd.

Ik denk dat ik dan alles heb gehad; in ieder geval heel veel behandelingen. Ik ben hier uiteindelijk mee gestopt. Mijn weken bestonden alleen maar uit (ziekenhuis)afspraken, waardoor het gewoon niet haalbaar meer was. Ik ben toen (in overleg) gestopt en zelf gaan opbouwen, wat heel goed ging. Tot ik voor de tweede keer corona kreeg.

Op dit moment ben ik weer begonnen bij de fysiotherapeut, na een korte opname bij de hartbewaking, omdat mijn hartslag 160 was met wandelen en ik me niet goed voelde en pijn op mijn borst had. Sinds een maand ben ik nu weer bezig met de fysiotherapeut en dit gaat gelukkig beter. Ik weeg nu ook meer en ben veel minder ziek dan in het begin. Tot nu toe gaat het goed, maar als het niet verbetert, moet ik ermee leren leven, maar ik hoop dat het deze keer wel het gewenste effect oplevert.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *