Gastblogs

Hillegonde: “Ik werk op gevoel, ik hou van de kids en doe waarvan ik denk dat het op dat moment het juiste is”


Hillegonde (33) is werkzaam als kinderverpleegkundige bij Expertcare in het gespecialiseerde kindteam. Zij leveren ziekenhuisverplaatste zorg thuis bij kinderen van 0-18 jaar oud. In haar werk maakt ze, hoe verdrietig ook, het overlijden van kinderen mee. Ze vertelt erover in deze gastblog.


Een collega uit een andere regio belt met de vraag of ik haar wil ondersteunen bij een terminaal kind. Ze heeft dit nog niet vaak bij de hand gehad en dan is het fijn als je samen kan gaan. Ik moet een uurtje rijden, de zon zakt voorzichtig achter de bomen en ziet er prachtig uit op deze septemberavond. Het beeld laat me even stilstaan bij de situatie. Eigenlijk past daar geen gouden zon bij. Het sterven van een kind is -naar mijn mening- het meest verdrietige wat er in een gezin gebeuren kan. Maar toch.. Ik weet uit eerdere ervaringen dat wanneer je zo’n proces goed begeleidt, je oprecht luistert naar elkaar en al je kennis en kunde in zet, het sterven van een kind -hoe wrang ook- uiteindelijk iets warms en waardevols wordt. Het gezin kan terugkijken op een tijd waarin alles en iedereen zijn of haar best deed om mooie herinneringen te maken. Een waardig, warm en liefdevol afscheid. Eigenlijk past die gouden zon met zijn warme, gouden gloed daar toch heel mooi bij.

▪︎Schouders vol engeltjes
Een aantal jaar geleden, toen ik net mijn eerste stappen in de kinderzorg zette, was ik betrokken bij het sterven van een kind. De eerste in mijn carrière, onwetend nog, dat er nog vele zouden volgen.

Ik kreeg die dag een mooie les van een ervaren arts. Hij vertelde mij dat elk kind dat komt te overlijden je bij blijft, je vergeet ze geen van allen. Al die kids gaan met je mee als een soort engeltjes op je schouder. Ze zorgen ervoor dat je bij het volgende kind wat komt te overlijden nog meer kennis, kunde en empathie hebt. Nu, een aantal jaar later, vraag ik mij af: wanneer zijn mijn schouders vol? Of eigenlijk, hoeveel engeltjes passen er überhaupt op mijn schouders? Telkens vind er weer een nieuw engeltje zijn/ haar plekje. Er lijkt ruimte genoeg. Elk proces opnieuw leer je weer wat bij. Luisteren of juist advies geven. Regelen of juist een wat afwachtende houding aannemen. Aanvoelen, meevoelen en emotie tonen. Allemaal waardevolle lessen, zo voor het grijpen op m’n schouders, voor altijd bij me.

Ik werk op gevoel, ik hou van de kids en doe waarvan ik denk dat het op dat moment het juiste is

En de arts had gelijk, vergeten doe ik ze niet. Ik weet alle namen nog, ken de ziektebeelden die er bij hoorden en met sommige ouders is er zelfs nog contact. Waardevol om al deze ervaring nog steeds in te mogen zetten. Al die sterrenkinderen helpen mij weer bij een volgend kind. Maar nee.. het went nooit, het hoort niet en het verdriet blijft rauw. Ik werk op gevoel, ik hou van de kids en doe waarvan ik denk dat het op dat moment het juiste is.

Twee schouders vol engeltjes, vol verhalen, vol ervaringen. Twee schouders waar altijd weer plaats blijkt, hoe hard ik ook hoop dat die plaats niet nodig is. 


Je kan Hillegonde en haar verhalen als kinderverpleegkundige volgen op haar Instagram!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *