Interviews

Evie heeft een ooglaserbehandeling ondergaan: “Het was het helemaal waard, ik zou het zo nog een keer doen!”


De laatste jaren zijn ooglaserbehandelingen steeds populairder geworden. Het is een korte ingreep waarbij de ogen worden gelaserd, waardoor geen bril of contactlenzen meer nodig zijn. Ook Evie heeft deze behandeling ondergaan. Hoe was haar gezichtsscherpte voor de behandeling? En hoe is de behandeling en het herstel haar bevallen?


Aan de behandeling gaat een proces vooraf, met onder andere metingen. Hoe ging dit proces bij jou?
Vooraf werden er allerlei oogmetingen gedaan, net zoals bij de opticien, alleen dan veel meer en uitgebreider. 

Daarnaast werden mijn ogen gedruppeld en hierna nog getest.

Uitleg:
De druppel (cyclogyl) maakt de pupil wijd en schakelt de inwendige oogspier uit. Hierdoor is het mogelijk om objectief te beoordelen of er in één of beide ogen een brilafwijking bestaat.

NB: doordat de pupil groot wordt, wordt het oog gevoeliger voor (zon)licht. Het is aan te raden om een pet of zonnebril mee te nemen. Daarnaast kan het zijn dat je wat waziger ziet. 

Na deze metingen hoorde ik gelijk welke behandelmogelijkheden er waren voor mij. Uiteindelijk is bij mij TransPRK-behandeling uitgevoerd. 

Let op:
Het is afhankelijk van jouw specifieke situatie welke behandelmogelijkheden er zijn. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van onder andere je oogsterkte en cilinderafwijking. Informeer hiernaar bij een kliniek die deze behandelingen uitvoert. 

Hoe heb jij je voorbereid op de behandeling?
Ik moest, door de oogdruppels en het wazigere zicht hierdoor, iemand meenemen die met mij mee kon komen en mij naar huis kon rijden.

Zelf draag ik normaal lenzen, maar ik mocht een week voor de behandeling geen lenzen meer dragen. Daarnaast mocht ik drie dagen van te voren geen make-up meer dragen. 

Wat was jouw oogsterkte voordat je de behandeling onderging?
Mijn ogen waren voor de behandeling -2,75 en -3,00.  

Waarom heb je voor deze behandeling gekozen?
Ik heb gekozen voor het laseren van mijn ogen, omdat ik mijn lenzen een beetje zat was. Ik had af en toe wazige lenzen, heel irritant. Of dat ik ergens ging slapen en mijn lenzen vergat.

Ik wilde gewoon graag dat ik wakker kan worden in de ochtend en gewoon kan zien.

Ik wilde graag dat als ik in de ochtend wakker gewoon kan zien.

Er bestaan verschillende soorten ooglaserbehandelingen. Waarom heb jij specifiek voor de TransPRK-behandeling gekozen?
Mijn oog was ooit heel erg ontstoken, waardoor ik een littekentje in mijn oog heb. Hierdoor was deze behandeling de enige optie, anders konden ze er niet bij. Bij mij was dus alleen deze behandeling mogelijk.

Uitleg:
Bij de TransPRK-behandeling wordt eerst de bovenste laag van het hoornvlies verwijderd met een laser. Hierna wordt het zicht gecorrigeerd in het stroma, het onderliggende deel van het hoornvlies.

De behandeling zelf was heel snel achter de rug

Hoe ging de behandeling en hoe heb je het laseren zelf ervaren?
Ik was heel erg zenuwachtig voor de behandeling, omdat ik hoorde dat de pijn achteraf best wel heftig was. 

Toen ik er kwam op de dag van de behandeling werden er eerst nog wat testen gedaan, dat duurde een halfuurtje ongeveer. 

Daarna ging ik de behandelkamer in, kreeg ik een mutsje op, werden mijn ogen verdoofd met oogdruppels en moest ik een paar minuten wachten voordat ik de operatiekamer in ging.

Eenmaal in de operatiekamer werden gegevens als mijn naam, sterkte en behandeling gecheckt. Vervolgens kreeg ik nog wat pijnstilling middels oogdruppels. 

De behandeling zelf was heel snel achter de rug. Je gaat liggen, je hoofd wordt goed gepositioneerd en je moet vervolgens in het laserapparaat kijken naar een groen stipje. Je kan niet knipperen, omdat je oog wordt open gehouden door een oogklem. Dat voelde wel raar, omdat je uit automatisme wel wil knipperen en knippert, maar door de oogklem gebeurt dat niet.

Het laseren zelf voelde ik helemaal niet. Ik rook wel een verbrande lucht tijdens het laseren, maar dat hoort erbij. Het groene puntje wordt steeds waziger en waziger en is op een gegeven moment weg en dan is dat oog klaar. Ze gaan dan direct verder met het andere oog. 

Het duurde ongeveer 60 seconden per oog. Ze telden ook af; ‘nog 20 seconden, nog 10 seconden..’ 

Let op:
Hoe lang het laseren exact duurt, is afhankelijk van je sterkteafwijking.

Toen mijn beide ogen gelaserd waren, haalde ze de oogklem eraf en mocht ik gaan zitten. Ik was een beetje in shock, omdat het allemaal heel snel ging. Ik was heel bang dat ik iets verkeerd zou doen of een verkeerde beweging zou maken, dus die mevrouw zei ook: “Je mag gewoon ademhalen hoor”. De shock kwam gewoon even heel erg binnen, waardoor ik ook moest huilen.

Maar daarna ging het prima, deed ik mijn zonnebril op en mocht ik naar huis.

Vooraf hoorde ik dat iedereen pijn had na de behandeling, maar ik had op dag drie na de behandeling nog steeds geen pijn

Hoe was het herstelproces na de operatie?
Eenmaal thuis heb ik 2,5 dag mijn ogen dicht gehad, omdat ik mijn ogen zo veel mogelijk rust wilde geven. Ik dacht: ‘Hoe meer rust ik mijn ogen geef, hoe sneller het herstelt.’

Vooraf hoorde ik dat iedereen pijn had na de behandeling, maar ik had op dag drie na de behandeling nog steeds geen pijn. Ik vond dat zo gek, dat ik naar de kliniek heb gebeld. Zij vertelde ook dat het gebruikelijk is dat je na de behandeling wat irritatie of pijn hebt, maar ik had dat dus niet. 

Ik heb dus mijn ogen echt goed de rust gegeven. Ik heb de hele dag podcasts geluisterd met mijn ogen dicht in mijn donkere kamer.

Daarnaast moet je ook om de zoveel uur je ogen druppelen. Ik heb dat elke keer op de zelfde tijdstippen gedaan. Ook heb ik paracetamol gebruikt, om de pijn te voorkomen.

Op dag drie heb ik een wandeling buiten gemaakt met mijn zonnebril op. 

Gelijk na de behandeling had ik geen bril of contactlenzen meer nodig. Aan het begin was mijn zicht nog wel wat waziger, maar dit wordt met de dag beter. De behandeling is nu ongeveer 1,5 week geleden en ik zie nu bijna helemaal scherp. 

Na het laseren wordt er een lensje in oog geplaatst en deze wordt er na een week weer uitgehaald. Dus na een week kom je terug voor controle, halen ze het lensje eruit en wordt er gekeken hoeveel procent je al ziet. Dat was bij mij 70%, dit is wel een momentopname, want het kan een paar maanden lang nog schommelen. Zo had ik bijvoorbeeld gisteren heel scherp en vandaag is mijn zicht in de verte is minder goed.

Hoe meer rust je je ogen geeft, hoe beter dat herstelt, denk ik. Maar je moet natuurlijk ook gewoon dingen doen. Voor mijn werk zit ik veel op mijn telefoon en dan worden je ogen wel moe, dat merk je wel. 

Over een maand heb ik weer een controle, en dan volgens mij drie maanden later weer. Je krijgt een paar controles na de behandeling om te kijken hoe de behandeling is gegaan en hoe het er aan toegaat. 

Het was het helemaal waard, ik zou het zo nog een keer doen

Hoe heb je, achteraf, het hele proces ervaren?
Ik had het echt veel enger verwacht, dus voor mij viel het heel erg mee. Het was wel echt even een shock, omdat je niet weet wat je te wachten staat, maar het was het helemaal waard, ik zou het zo nog een keer doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *