Beroepen,  Interviews

Dylan heeft het syndroom van Tietze: “Wat ik vooral merk, is dat ik kortademig ben bij inspanning”


Bij het syndroom van Tietze is het kraakbeen tussen het borstbeen en de ribben pijnlijk/ ontstoken (blauwe gedeeltes tussen de ribben en het borstebeen op de foto). Helaas is er geen precieze oorzaak duidelijk, maar komt het vaker voor in of bij bepaalde situaties. Daarnaast is er (bij zorgverleners) niet veel over bekend. Dylan deelt zijn verhaal.


Bij het syndroom van Tietze kunnen verschillende symptomen en klachten optreden. Wat merk jij?
Wat ik vooral merk, is dat ik kortademig ben bij inspanning. Op werk, of op de fiets bijvoorbeeld, en wanneer ik bijvoorbeeld veel praat. Daarnaast is benauwdheid in de zomer een terugkerend iets.

Soms heb ik (vooral in rust) hartkloppingen of heb ik het gevoel dat er iets niet goed zit of gaat met mijn hart. Dit zorgde af en toe (voor de diagnose) voor angstige momenten en ik twijfelde dan ook of dat het misschien niet iets ergs was. Pijn heb ik gelukkig weinig.

Helaas is er geen duidelijke oorzaak bekend, wel kan een aantal factoren het risico mogelijk verhogen, zoals zware inspanning, een ongeluk waarbij er iets tegen de borstkas is gekomen, ontsteking in de neus, keel of longen en reuma. Heb jij een vermoeden hoe het bij jou is ontstaan? 
Tijdens de coronaperiode heb ik corona opgelopen. Tijdens de quarantaine kreeg ik koorts en op een bepaald moment voelde ik me niet goed worden en ben ik met mijn linker gedeelte van mijn ribbenkast gevallen tegen een deurpost. Op dat moment voelde ik vooral pijn, maar sinds dat moment spelen bij mij de klachten.

Ik ervaar nu sinds drie weken weer klachten

Hoe lang ervaar je deze klachten al? 
Ik ervaar nu sinds drie weken weer klachten. Daarvoor is het een periode niet aanwezig geweest. Zo had ik afgelopen zomer wel vaak last van benauwdheid en moest ik soms echt even gaan zitten om adem te halen. Het is erg wisselend met wat ik ervaar en wanneer dat is. De huisarts gaf wel aan dat bijvoorbeeld stress een oorzaak kan zijn dat het weer opkomt.

Omdat het syndroom van Tietze niet vaak voorkomt en er niet veel over bekend is (onder zorgverleners), heeft het even geduurd voordat je de diagnose kreeg. Kan je hier iets over vertellen? 
Eigenlijk ben ik vier keer bij de huisarts geweest met klachten rond mijn borstkas. Ik dacht zelf aan de longen en het hart.

De eerste keer was er voor de huisarts weinig om zorgen om te maken dus gaf ze aan dat ik het in de gaten moest houden.

Toen dit zo bleef gaf ze aan dat ik bloed moest laten prikken om verder uitsluitsel te geven. Dit heb ik toen niet meteen gedaan, omdat ik bloedprikken niet zo fijn vind.

Toen ik terug ging, kreeg ik een nieuwe arts. Zij gaf meteen aan dat mijn klachten met de ribben te maken hebben en niet per se het hart of de longen (hoewel dit wel een kan opspelen bij Tietze). Bloedprikken hoefde daarom ook niet meer. Zij heeft toen wat tips gegeven maar nog geen diagnose gesteld.

Daarna is het een hele tijd weg geweest, maar plotseling ervaarde ik veel klachten en ben ik toch terug gegaan. Weer een andere arts heeft toen van te voren het dossier goed doorgenomen en stelde, na het doorvragen over mijn klachten en lichamelijk onderzoek, de diagnose Tietze. Nadat ik hierover ben gaan lezen kan ik mij inderdaad vinden in de diagnose.

Met de kortademigheid moet ik rekening houden

Er is, naast het nemen van pijnstilling, niet echt iets wat je kan doen. Hoe gaat het nu met je?
Het gaat goed met me, de pijn is voor mij niet belemmerend. Met de kortademigheid moet ik rekening houden en goed op mijn ademhaling letten, zodat ik dit onder controle heb. Ik hoop dat ik in de zomer niet te veel last krijg van de benauwdheid.

Foto: Freepick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *