Beroepen,  Interviews

Ellen: “In de bedrijfsgeneeskunde zijn preventie, positieve gezondheid, leefstijl en duurzame inzetbaarheid belangrijke onderdelen en dit past precies bij mij”

Na acht jaar gewerkt te hebben op meerdere afdelingen in het ziekenhuis, werkt Ellen nu als verpleegkundige binnen de bedrijfsgeneeskunde. Waarom heeft ze deze overstap gemaakt? Wat houdt haar takenpakket in? En wat voor mensen komt ze tegen in haar werk?


Na het afronden heb je jaren gewerkt in het ziekenhuis. Op welke afdelingen heb je gewerkt?
Mijn laatste stage van mbo verpleegkunde was op de afdeling neurologie. Ik had het geluk dat ik na mijn diplomering direct op deze afdeling aan het werk kon. Ik had altijd voor ogen dat ik een specialisatie wilde gaan doen in plaats van hbo verpleegkunde. Deze keuze had ik destijds gemaakt, omdat ik mijzelf en mijn toekomst in het ziekenhuis zag. Mijn droom was altijd om te werken op de kinderafdeling. Ongeveer zes maanden na mijn diplomering kwam er een vacature vrij op de kraamafdeling en verloskamers. Deze afdeling trok mij vooral, omdat je hier de afwisseling hebt tussen acute zorg verlenen, begeleiden en voorlichting geven aan de patiënt(en). Uiteindelijk was dit de juiste afdeling voor mij in het ziekenhuis. Ik was heel blij dat ik destijds die keuze had gemaakt om te solliciteren op de kraamafdeling en verloskamers.

In de bedrijfsgeneeskunde zijn preventie, positieve gezondheid, leefstijl en duurzame inzetbaarheid belangrijke onderdelen en dit past precies bij mij

Sinds een aantal maanden werk je niet meer in het ziekenhuis. Je werkt momenteel binnen de bedrijfsgeneeskunde. Waarom heb je die overstap gemaakt?
Ik heb ongeveer 7 jaar in het ziekenhuis gewerkt waar ik de persoonlijke en diepgaande zorg kon leveren die ik wilde leveren. Hier werkte ik met hele fijne collega’s in een hecht teamverband. Patiënten waren na je dienst dankbaar voor je goede zorgen en de begeleiding die je gaf. Als er iets was waren je collega’s er altijd voor je om te helpen en andersom ook.

In het laatste jaar heb ik gewerkt in een ziekenhuis waar ik in een heel groot onpersoonlijk team kwam en er drie keer zoveel bevallingen waren. Dit zorgde voor grote werkdruk, weinig positieve collegialiteit en kort patiëntencontact. Ik had hierdoor het gevoel dat ik niet meer de zorg leverde die ik wilde leveren, dit maakte mij heel erg ongelukkig. Ik verloor mijn werkplezier: dit was niet waarom ik verpleegkundige was geworden.

Hierdoor ben ik actief opzoek gegaan naar een andere baan, waarin ik waardevolle zorg kan leveren. Zelf ben ik erg geïnteresseerd in en bewust van de waarde van een gezonde leefstijl. Stress, voeding en lichaamsbeweging zijn bijvoorbeeld hele belangrijke aspecten van gezondheid. Ik zocht dus een baan waar ik naast medische begeleiding, dit ook kon toepassen in mijn werk. Ik heb een dag meegelopen met een verpleegkundige in de bedrijfsgeneeskunde. Dit sprak mij direct aan. De verpleegkundige voerde diepgaande gesprekken met werknemers en de werknemers waren hem dankbaar voor hun begeleiding gedurende hun periode van ziekte. Het gevoel dat je krijgt wanneer een patiënt je dankbaar is voor je goede zorgen wilde ik weer terug. Daarnaast vond ik het ook tijd om mijzelf weer te ontwikkelen. In de bedrijfsgeneeskunde zijn preventie, positieve gezondheid, leefstijl en duurzame inzetbaarheid belangrijke onderdelen en dit past precies bij mij.

Ook de regelmaat in deze baan geeft mij veel vrijheid naast mijn werk, wat ik echt heel erg fijn vind. Ik had nooit het gevoel dat de onregelmatigheid mij belemmerde in mijn leven, maar nu ervaar ik de regelmaat en dit is zoveel fijner voor mijn lijf en mijn leven naast het werk.

Het begeleiden en het bevorderen van het herstel van een werknemer staat centraal

Wat houdt je werk als verpleegkundige in de bedrijfsgeneeskunde in?
Samen met de bedrijfsarts bewaken wij het begeleidings- en verzuimproces bij een zieke werknemer. Je hebt hier te maken met verschillende behandelaren, therapeuten, wetten en regelgevingen. Dit is voor mij totaal nieuw. Ik vind het heel interessant en uitdagend om hier de diepgang van in te gaan.

Het begeleiden en het bevorderen van het herstel van een werknemer staat centraal. Met als doel dat de werknemer duurzaam terug keert in zowel zijn privé- als werksituatie. Duurzaam inzetbaar houdt in dat je zo gezond mogelijk, met plezier en zingeving tot je pensioen kan werken. Iets wat ik iedereen toewens. Je wil niet weten hoeveel mensen jarenlang ongelukkig rondlopen op werk en hun tijd uitzitten tot het pensioen. Dit kan anders!

Ik voer spreekuren met de werknemers en geef hierbij adviezen waar nodig is. Tijdens de spreekuren is het belangrijk dat je goed luistert en goed doorvraagt. Hier is het toepassen van specifieke gesprekstechnieken essentieel. Doordat ik elke dag aan het leren ben, krijg ik veel positieve energie van en op mijn werk. 

Ook doe je als verpleegkundige in de bedrijfsgeneeskunde spreekuren voor preventie. Wanneer een werknemer niet ziek is, maar toch wil weten hoe beter kan, dan kan diegene langs de verpleegkundige voor een gesprek en doelgerichte controles. Je kan dan onder andere je bloedsuiker, cholesterol, bloeddruk, zicht, gehoor en/ of BMI laten bepalen. Ook kan je tips en adviezen rondom jouw persoonlijke leefstijl krijgen.

En wat zijn de verschillen tussen jouw takenpakket en die van de bedrijfsarts?
Ik werk nauw samen met de bedrijfsarts. Onze samenwerking wordt ook wel taakdelegatie genoemd. Taakdelegatie is een professionele manier van samenwerken, waarbij de bedrijfsarts, als eindverantwoordelijke, de samenwerking coördineert en evalueert.

De taken die de arts niet mag delegeren zijn het toetsen van en adviseren over de RI&E (risico-inventarisatie en evaluatie), het uitvoeren van een PAGO (periodiek arbeidsgezondheidsdeskundige onderzoek), het uitvoeren van een aanstellingskeuring, overleg met OR en preventiemedewerker, het bezoeken van de werkplek, raadplegen andere bedrijfsartsen voor een second opinion en het melden van beroepsziekten aan NCvB.

Voor nu doe ik met name de verzuimspreekuren en heb ik contact met de bedrijven.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Mijn werkdag begint met het lezen van mijn e-mails en het inlezen van de dossiers van de werknemers die ik die dag ga spreken. Dit kan een fysiek consult, videoconsult of een telefonisch consult zijn.

Af en toe krijgen we een telefoontje of een e-mail van een leidinggevende die eventueel vragen heeft over zijn werknemer. Wij houden rekening met ons medisch beroepsgeheim en de wet AVG. Dit houdt in dat wij geen medische informatie mogen doorgeven aan de werkgever. Dit is voor mij op dit moment de grootste uitdaging; medische informatie zo verwoorden dat ik geen medische informatie verstrek, maar toch praktische informatie of advies kan geven aan de werkgever waar hij of zij wat mee kan binnen het verzuimproces.

Afgelopen week ben ik samen met een bedrijfsarts naar een bedrijf geweest. Hier hadden wij een overleg met de HR-managers over het verzuim binnen het bedrijf.

Ik kom met allerlei verschillende mensen in aanraking en hierdoor ook met allerlei verschillende ziektebeelden

Wat voor mensen kom je tegen in je werk?
Eigenlijk kom ik alle (zieke) mensen die werken tegen. Dus eigenlijk elk beroep die je kan bedenken kan ik tegenkomen in mijn werk. Dit vind ik juist het leukste. Ik kom met allerlei verschillende mensen in aanraking en hierdoor ook met allerlei verschillende ziektebeelden. Hierbij kan je denken aan een burn-out tot aan een gebroken grote teen. Dit houdt mij scherp, zorgt voor meer diepgang en zet mij breed aan het denken.

Mis je het werk in het ziekenhuis weleens?
Nee, ik heb acht jaar met veel plezier en passie in het ziekenhuis gewerkt, maar ik mis het totaal niet. De reden dat ik in de zorg werk, is omdat ik wat voor mensen wil betekenen, persoonlijke aandacht wil geven en de juiste begeleiding wil bieden. Op mijn laatste werkplek was het een soort van lopende band werk. De ene bevalling naar de andere bevalling, wat ervoor zorgde dat ik niet meer de persoonlijke zorg kon leveren die ik wilde leveren. Ik merkte dat ik mijn passie en liefde voor de zorg uit het oog verloor, waardoor ik ongelukkig werd in mijn werk.

Ik denk dat wanneer je een specialisatie kan volgen, dat dit altijd een hele goede aanvulling is op je kennis en kunde

Je hebt de specialisatie tot obstetrie verpleegkundige gedaan. Zou je ook nog willen specialiseren tot arbo verpleegkundige?
Ja absoluut, ik denk dat wanneer je een specialisatie kan volgen, dat dit altijd een hele goede aanvulling is op je kennis en kunde. Als gevolg hiervan kan je een betere verpleegkundige worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *