Gastblogs

Claudia: “Op het dieptepunt van mijn leven heb ik het besluit genomen om te gaan leven als een gezonde, vitale vrouw”


Claudia viel op eigen kracht 39 kilo af. Ze vertelt over haar proces en hoe ze dit heeft kunnen bereiken.


Hoe ik 39 kilo ben afvallen, is denk ik wel de meest gestelde vraag die ik krijg. Eigenlijk is het antwoord heel eenvoudig. Op het dieptepunt van mijn leven heb ik het besluit genomen om te gaan leven als een gezonde, vitale vrouw en ben ik in een app mijn voeding gaan bijhouden. Ik ben gaan wandelen, heel veel gaan wandelen en later ook gaan fietsen. Het klinkt heel eenvoudig, en voor mijn gevoel was het ook zo. Doordat ik zoveel vragen kreeg, ben ik later alle puzzelstukjes van mijn succesformule, zo werd het genoemd, bij elkaar gaan zoeken.

Ineens herkende ik de vrouw die ik in de spiegel zag niet meer

Het was oktober 2013 toen ik in de badkamer voor de spiegel stond. Ineens herkende ik de vrouw die ik in de spiegel zag niet meer. Ik keek haar in de ogen en dacht alleen maar: ‘Jeetje, wie ben jij? Hoe heb ik het zover kunnen laten komen?’ Ik zag een vrouw met een rood opgezwollen gezicht, maar het was die blik in de ogen; dit was een vrouw die aan het overleven was.

Overleven terwijl ik best wel een mooi leven had. Getrouwd met de liefde van mijn leven, twee prachtige kinderen, hondje, mooi huis, we hadden een goed lopend bedrijf. Met de dood van mijn ouders en mijn zus had ik mij verzoend. Kortom; niks te klagen.

Wat niemand wist, was dat ik echt aan het worstelen was met mezelf en mijn gewicht

Wat niemand wist, was dat ik echt aan het worstelen was met mezelf en mijn gewicht. Al vanaf mijn pubertijd wilde ik slank zijn, ik had grootste dromen, maar helaas het bleef bij dromen. Eten en ik waren samen heel complex. Ik zal het je maar meteen vertellen, ik was echt een stiekeme eter. Zo erg dat het uiteindelijk een eetstoornis, Binge Eating Disorder, werd. Bijna iedere avond ging ik naar bed in de hoop dat ik de volgende dag slanker zou zijn. In plaats daarvan lag ik nachtenlang wakker, last van maagzuur en nog meer.

Die ene ochtend, oktober 2013, nam ik het besluit dat ik niet langer slank wilde zijn. Ik wilde nog maar één ding en dat was een gezonde energieke vrouw zijn. Een energieke, fitte en vooral ook gezonde moeder voor mijn kinderen zijn en ze het goede voorbeeld geven. Het was voor mij helder dat een gezond gewicht krijgen hier een onderdeel van was. Zo besloot ik om in het leven van de gezond slanke vrouw te stappen. Want er was één ding dat ik 100% zeker wist: ik wilde NIET DIËTEN. Jarenlang was ik stik jaloers geweest op mijn vriendinnen en al die mensen die met een dieet waren afgevallen. Echt stik jaloers, maar eigenlijk ook altijd opgelucht als ze daarna ook gewoon weer zwaarder werden. Het klinkt misschien idioot om te zeggen, maar dan voelde ik mij ook prettiger.

Waarom dan geen dieet? Omdat ik de gezond slanke vrouw overal zag. Een vrouw die fit en energiek was, die gewoon ‘normaal’ at, ook wel eens genoot van wat lekkers. Deze vrouw deed in de basis iets anders waardoor zij geen dieet nodig had. Ik dacht aan mijn zus Karin*, zij was die vrouw. Deze vrouw ben ik gaan uitwerken, ik zag haar al voor mij. Ik ging op onderzoek uit en las over calorieën. Mijn mond viel open, want ik had altijd geleerd dat het belachelijk was om met calorieën bezig te zijn. De theorie die ik las was heel eenvoudig. Calorie is de maat voor de hoeveelheid energie in voeding. En anderzijds een maat die wordt gebruikt om aan te geven hoeveel energie je lichaam verbruikt. Eet je te veel calorieën, of ze nu gezond zijn of niet, dan kom je aan. Eet je minder calorieën dan je lichaam verbruikt, dan val je af. En, zo las is, er zijn handige app waarin je dit allemaal kan bijhouden.

Dit is wat ik ben gaan doen, iedere dag opnieuw gaan bijhouden wat ik ging eten. Niet achteraf, maar juist vooraf. Het keukenweegschaaltje werd, samen met mijn app, mijn beste vriendin.

In mijn gedachte was ik alleen nog maar bezig met de vrouw die ik wel wilde zijn

Maar ik deed meer en nu pas weet ik dat dit misschien wel de allerbelangrijkste schakel in het hele geheel is geweest. In mijn gedachte was ik alleen nog maar bezig met de vrouw die ik wel wilde zijn. ‘Wat zou zij wel doen als ze last van haar emoties had? Hoe zou zij zich gedragen op een feestje? Maar ook, hoe stap zij ’s ochtends uit bed? Hoe praat ze met zichzelf, hoe denkt ze over zichzelf? Hoe eet ze wel?’ Eigenlijk werkte ik haar hele leven uit. Om het meer kracht bij te zetten had ik een moodboard gemaakt, waarop ik in plaatjes zichtbaar had gemaakt wat ik wel wilde.

En ik had voor mezelf een aantal favoriete zinnen, nu weet ik dat ze dit affirmaties noemen, opgeschreven. Ik begon mijn dag met te zeggen: “Vandaag leef, eet en denk ik als de gezond slanke vrouw.” Had ik last van mijn emoties dan zei ik: “Ik hoef niet te eten om gelukkig te zijn, mijn gevoelens mogen er zijn, ze komen en gaan, het is oké.” En zo had ik er nog veel meer.

Iedere vrijdagochtend was mijn moment. Na het wakker worden ging ik op de weegschaal staan en keek ik wat het resultaat was. Niet alleen in kilo’s, maar ook in mijn energieniveau en gevoelens. Iedere vrijdagochtend vroeg ik aan mezelf: ‘Wat is er goed gegaan en wat minder goed? Wat ga ik de komende week doen, iets anders, hetzelfde.’ En ik eindigde met voor mezelf beslissen welk getal ik de week daarna op de weegschaal wilde zien staan, altijd ergens tussen de 0,5 en 1 kilo minder dan de week daarvoor.

Het werkte allemaal en ondertussen genoot ik. Want deed ik nu iets heel raars, nee. Ik deed gewoon in de supermarkt mijn boodschappen, at nog steeds 1 keer per week friet met een kroket (of iets anders ongezonds), we aten gewoon met het hele gezin samen.

Ergens in het hele proces, ik was op dat moment een kilootje of 10 kwijt. Weet het nog goed, want ik had net nieuwe broeken gekocht, kwam ik een kennis tegen. Zij wist wel wat ik aan het doen was. Ze keek me aan en zei: “Claudia, nu moet je echt stoppen met afvallen hoor, je wordt zo echt te mager, dat vind ik echt niet mooi.” Ik was flabbergasted. ‘Hoezo?’, dacht ik. ‘Hoezo word ik te mager? En waar moet ik dan mee stoppen?’ Ik voelde me zo ontzettend goed, energiek en al zoveel meer zelfverzekerd. 

Nu ben ik zo ontzettend dankbaar dat zij dit toen zei. Het zette mij aan het denken. Ik wilde niet stoppen, ik wist dat ik mij nooit meer anders wilde voelden. Deze energie én al zoveel lichter zijn én dan ook nog eens ‘gewoon normaal’ kunnen eten, alleen gewoon minder eten, het was een droom die was uitgekomen.

Die dag besloot ik dat ‘wat ik deed’ mijn ‘nieuwe normaal’ was en dat ging ik aan mezelf vertellen. Dit is wat ik nog steeds iedere dag aan mezelf vertel en de rest van mijn leven zal blijven zeggen.

De verandering komt van binnenuit, door het veranderen van je gedrag en je gedachtes

Pas na mijn eigen reis wilde ik gaan ontrafelen waarom het mij wel gelukt was om blijvend af te vallen. Nu weet ik dat het 20% voeding is waarmee je de kilo’s laagje voor laagje afpelt. En dat de overige 80% echt gaat over mindset. Het blijven afstemmen op wat je wel wil. De verandering komt van binnenuit, door het veranderen van je gedrag en je gedachtes. Voor mijn gevoel stapte ik in het leven van de gezonde, vitale, slankere vrouw ondanks dat ik haar nog niet was. Dit blijkt overeen te komen met wat ze manifesteren en visualiseren noemen. Ik zeg altijd dat het ‘act as if’ is wat ik deed. Ik ging mezelf steeds meer identificeren met de gezonde, vitale, slankere vrouw. Keer op keer, iedere nieuwe situatie, vroeg ik mezelf af wie moet ik zijn qua gedrag om deze vrouw te zijn. ‘Welke keuzes maakt deze vrouw wel?’ Ik deed ‘gewoon’ alsof ik haar al was. Het ging met vallen en opstaan, want het oude gedrag was er nog wel. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, verlegde ik mijn aandacht naar wat de nieuwe ik wel zou doen. En zo is het feitelijk een energetische shift geweest die in mijn mind alles heeft veranderd. 

Het beste advies dat ik mee kan geven is: stop met diëten, maar stap in het leven van de vrouw die je wel wil zijn. Werk eens uit wie de vrouw is die je wel zou zijn als de kilo’s verdwenen zijn en je een goede gezondheid hebt. En vervolgens ga je, met net zoals ik deed hulpmiddeltjes, doen alsof je haar al bent. Zo val je niet alleen af, maar verander je bewust je gedrag en hiermee ga je, daar ben ik 100% van overtuigd, het grote verschil mee maken.


Je kan Claudia volgen op haar Instagram!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *