Beroepen,  Interviews

Renee is verpleegkundig specialist (VS) in opleiding binnen de huisartsen/ouderenzorg: “In mijn spreekuur zie ik zelf patiënten en maak ik beleid”


Renee is verpleegkundig specialist (VS) in opleiding binnen de huisartsen/ouderenzorg, een vrij nieuw specialisme. Door deze specialisatie hoopt men de druk op zowel de huisartsenzorg als de wijkzorg te ontlasten.


Hiervoor werkte je als verpleegkundige in het ziekenhuis. Waarom heb je de overstap gemaakt van het ziekenhuis naar de huisartsen/ouderenzorg?
Ik ben begonnen met een hbo-bachelor toegepaste psychologie. Daar de opleiding toen nog vrij nieuw was en er weinig werkgelegenheid (met name in Limburg) was, heb ik ervoor gekozen om hbo verpleegkunde duaal/ verkort via het MUMC+ te gaan doen. Eenmaal afgestudeerd merkte ik dat ik ontzettend ziek werd van de nachtdiensten en miste ik de combinatie psychologie/ verpleegkunde. Dat heeft mij doen besluiten de overstap te maken naar de wijk, als wijkverpleegkundige. In eerste instantie miste ik het ziekenhuis wel, met name de verpleegtechnische handelingen die bij ons de wijk in mindere mate voorkwamen. Ik heb mijn uitdagingen op ander gebied gezocht, waardoor het missen vanzelf is over gegaan. In de wijk werk je enorm veel samen met huisartsen, wat ervoor gezorgd heeft dat dit samenwerkingsverband is ontstaan.

Het is, of je nou bijvoorbeeld verpleegkundige of arts bent, altijd lastig wat je gaat doen. Zo kan je je je als verpleegkundige bijvoorbeeld specialiseren of de vervolgopleiding tot verpleegkundig specialist (VS) of physisician assistant (PA) volgen. Hoe heb jij voor jezelf die keuze gemaakt?
Ik wist dat ik na twee hbo opleidingen nog niet klaar was met studeren. Dit heb ik vaak bespreekbaar gemaakt op mijn werkplek. Vanuit mijn werkgever kwam er een mogelijkheid om de opleiding tot VS te gaan doen (M-ANP). Er bestond vanuit mijn werkgever op dat moment geen wens tot specialisatie of inzet van een PA, dus de keuze was eigenlijk snel gemaakt.

Dit om het gat tussen de wijk en de huisartsen te gaan dichten en de zorg toekomstbestendig in te gaan richten

De opleiding tot VS binnen de huisartsen/ouderenzorg in nog redelijk nieuw en onbekend. Hoe ben je hierop gekomen?
De beleidsmaker van mijn organisatie, samen met de beleidsmaker van de overkoepelende huisartsenorganisatie, zitten vaak met elkaar om tafel om vele zaken te bespreken. Zo ook de samenwerking tussen de wijkzorg en huisartsen. Hier is op een gegeven moment besloten om een soort pilot te gaan draaien om VS-en op te gaan leiden welke ingezet kunnen worden als VS huisartsenzorg/ ouderenzorg. Dit om het gat tussen de wijk en de huisartsen te gaan dichten en de zorg toekomstbestendig in te gaan richten.

Hoe verliep de selectie/ sollicitatie?
Ik heb enkel een gesprek met de beleidsmaker van mijn organisatie gehad, waarna ik mij heb ingeschreven voor de master Advanced Nursing Practice op Zuyd Hogeschool. Eigenlijk zou ik september 2023 starten, maar door een uitvaller ben ik benaderd om september 2022 te starten.

Hoe ziet de opleiding tot VS huisartsenzorg eruit?
Het is een twee-jarige opleiding fulltime opleiding, met schooldagen en praktijkdagen. De opleiding is op een bepaalde manier ingericht en je eigen specialisatie doe je in de praktijk. Je leert ontzettend veel, van anatomie, fysiologie, pathologie op een dieper level tot farmacologie en van lichamelijk onderzoek tot het afnemen van een anamnese op verschillende gebieden. In mijn opleiding zijn er blokken/ modules. De eerste module richt zich op hart/ longen. Ook ben je bezig met een stuk (wetenschappelijk) onderzoek voor je thesis.

Naast de functie van VS huisartsenzorg, bestaat er ook de functie van PA huisartsenzorg. Wat is het verschil hiertussen? En waarom heb jij voor de opleiding tot VS gekozen?
Het exacte verschil weet ik niet. Wel weet ik dat een PA vooral medisch gericht is en dat een VS zowel medisch als verpleegkundig te werk gaat en de verbinding vormt tussen het medische en het verpleegkundige aspect.

In mijn spreekuur zie ik zelf patiënten en maak ik beleid

Welke taken neem je uit handen van de huisarts en welke niet?
Aansluitend op de blokken die ik op de opleiding heb gehad en de ingangsklachten die daarbij horen, heb ik mijn eigen spreekuur. In mijn spreekuur zie ik zelf patiënten en maak ik beleid. Indien nodig sluit de huisarts het laatste stukje consult aan om af te stemmen of te overleggen. Als in heb laten zien dat ik een ingangsklacht voldoende beheers, doe ik dit volledig zelfstandig. In de pauze bespreken we alle patiënten wel altijd nog even na. Mijn ingangsklachten zijn nu: hoesten/dyspnoe, pijn op de borst klachten, urineweginfectie, buikpijn/ diarree/ obstipatie en wonden. Per blok wordt dit weer uitgebreid. We zijn nu met neurologie en orthopedie bezig. Als ik dat voldoende onder de knie heb, ga ik ook weer ingangsklachten voor die gebieden zien

Ik denk dat vaak zaken ook goed opgevangen zouden kunnen worden in de eerste lijn/ thuis

De zorg verandert continu, ook nu. Zo is er ook in de zorg al jarenlang personeelstekort, worden mensen steeds ouder en hebben ze dus langer en/ of meer zorg nodig. De kans is groot dat hierdoor in de toekomst dingen in de zorg (drastisch) veranderd (moeten) worden. Zo zouden de ziekenhuizen bijvoorbeeld alleen voor hoogcomplexe zorg zijn in de toekomst en wordt er meer opgevangen in de eerstelijnszorg. Hoe zie jij dit voor je?
Dit is één van de redenen waarom mijn organisatie samen met de overkoepelende huisartsenorganisatie de pilot wil gaan draaien; om zowel de wijk als de huisartsen te gaan ontlasten door de inzet van een VS voor een aantal ingangsklachten. Tot nu toe zie ik daar zeker de meerwaarde van! Ik denk dat vaak zaken ook goed opgevangen zouden kunnen worden in de eerste lijn/ thuis en opnames in de tweede lijn niet altijd nodig zijn. Dat neemt niet weg dat de eerste lijn en bijvoorbeeld de thuiszorg ook met enorme tekorten kampt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *