Gastblogs

Chantalle: “Ik wil naast diegene lopen en een steun zijn in de zoektocht naar optimaal welzijn”


Chantalle Burgers is huisarts, leefstijlarts en coach. Ze werkt momenteel 2 dagen per week als huisarts en heeft daarnaast haar eigen bedrijf: dokter Chantalle, waarin ze via trajecten mensen begeleidt naar zichzelf kei goed te voelen!


Jezelf kei goed voelen. En lees die zin 2 keer op 2 manieren. Daar sta ik voor en help ik je heel erg graag bij!

Tijdens mijn studie geneeskunde dacht ik dat ik als huisarts mensen echt op alle vlakken in hun leven zou kunnen begeleiden, helpen en ondersteunen. En dat is wat ik het liefste doe. Maar toen ik aan het werk was als huisarts, merkte ik eigenlijk dat ik, door tijds- en kennisgebrek, heel vaak aan symptoombestrijding deed en geen oorzaken aanpakte.

Neem als voorbeeld maagpijn. Een maagzuurremmer is zo voorgeschreven en dan is het symptoom bestreden. Maar wat is nou de oorzaak van die maagpijn? Voeding? Stress? Overgewicht? Een baan of relatie waar je mee in je maag zit? Een combinatie van al die dingen? Dát vond ik pas echt interessant.

Ik wil naast diegene lopen en een steun zijn in de zoektocht naar optimaal welzijn

Toch merkte ik aan mezelf dat ik niet genoeg kennis en kunde had als huisarts om dit meer integrale gesprek op een juiste manier te voeren. Om die reden heb ik nog aanvullende opleidingen gevolgd tot leefstijlarts en coach. Want ik wil de oorzaken héél graag achterhalen en zo breed mogelijk geschoold zijn, maar de ander nooit het gevoel geven dat ik met een vingertje wijs. Ik wil naast diegene lopen en een steun zijn in de zoektocht naar optimaal welzijn.

Maar dat tijdsgebrek bleef knagen. Want een gesprek zoals hierboven beschreven over maagpijn, waar dit eventueel vandaan komt, wat ermee samenhangt, dat voer je gewoon niet in 10 minuten.

En terwijl ik aan het ‘uitdokteren’ was voor mezelf wat ik hiermee wilde, denderde het leven keihard over me heen: mijn vader en mijn zusje kregen tegelijkertijd kanker

En terwijl ik aan het ‘uitdokteren’ was voor mezelf wat ik hiermee wilde, denderde het leven keihard over me heen: mijn vader en mijn zusje kregen tegelijkertijd kanker. En dat terwijl ik zelf net een tweeling had van 5 maanden oud en ik nog in het laatste jaar van mijn huisartsopleiding zat.
Mijn vader kreeg darmkanker en overleed daar na 1,5 jaar ziekbed aan. En Karlijn, mijn zusje van 26 kreeg borstkanker en overleed daar na 4,5 jaar aan op haar 30ste.

Mijn HELE leven stond op zijn kop. Life as I knew it was niet meer. Ik ging door een vreselijke tijd vol verdriet, boosheid en ongeloof. Tegelijkertijd kreeg ik een snelkookpan aan levenservaring over me heen, leerde ik dingen die een onuitwisbare indruk op me maakten en kwam er een kracht en lef in me naar boven die ik niet kende van mezelf. Ik weet nu echt tot in elke vezel van mijn lichaam: HET LEVEN IS EINDIG EN IS ECHT MEGA KOSTBAAR.

Wat Karlijn me ook leerde was dat je áltijd een keuze hebt. Niet altijd wat je overkomt in het leven, maar wel hoe je met deze dingen omgaat. Karlijn bleef in elke fase van haar leven en haar ziekte de regie houden en maakte keuzes die goed waren voor haar.

ALL WE HAVE IS NOW

En tot slot, haar levensmotto: ALL WE HAVE IS NOW. Zij maakte de keuzes die goed waren voor haar NU. En deed NU waar zij gelukkig van werd, want zij was zich natuurlijk énorm bewust van haar beperkte tijd hier op aarde. Maar eigenlijk geldt dit motto net zo goed voor ons. Want wij weten net zo goed niet hoe onze kaarten geschud zijn en mogen dus ook NU gaan kiezen voor wat goed is voor ons, waar wij blij en gelukkig van worden.

Waar ik het meest blij van word is mensen zichzelf weer kei goed laten voelen

En daarom heb ik dokter Chantalle opgericht. Want waar ik het meest blij van word, is mensen zichzelf weer kei goed laten voelen. Ze (weer) in verbinding brengen met zichzelf en alles wat er in hen leeft en wat er eventueel knaagt of aandacht vraagt. Ze te begeleiden om knetter goed voor zichzelf te gaan zorgen in alle facetten van hun leven. En ze echt aan te zetten om dát te gaan doen waar zij kei blij en gelukkig van worden.

Want je weet; all we have is now!


Je kan Chantalle volgen op haar Instagram!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *