Ascha werkt als verpleegkundige op de afdeling neurologie en daarnaast ook nog één dag per week in de flexpool. Waarom heeft ze voor deze afdeling gekozen? Wat voor ziektebeelden en verpleegtechnische handelingen komen er voor? En wat zijn haar plannen voor de toekomst?
Je werkt als verpleegkundige op de afdeling neurologie. Waarom heb je voor deze afdeling gekozen?
Ik heb als leerling-verpleegkundige gewerkt, waardoor ik op verschillende afdelingen geplaatst ben. In mijn laatste jaar ben ik op de afdeling neurologie geplaatst en ben ik het specialisme erg gaan waarderen. Daarna heb ik besloten dat ik daar wilde blijven. Daarnaast werk ik één dag per week in de flexpool. Hier heb ik bewust voor gekozen, omdat ik dan meerdere specialismes ontdek en meer kennis opdoe. Voor mezelf vind ik het prettig om een bredere kennis te hebben, maar ik denk ook dat het goed is om dat te hebben.
Wat houdt de flexpool precies in?
De flexpool houdt in dat je op alle afdelingen ingezet kan worden. Voor mij houdt dat in dat ik op alle verpleegafdelingen ingeroosterd kan worden, dus bijvoorbeeld ook op de MDL (maag-, darm- en leverziekten) of op de cardiologie. Het is hetzelfde als een uitzendkracht, maar dan binnen de organisatie waar ik vast werk. Zo heb ik ergens een vaste basis en vast team, maar ook veel afwisseling waardoor ik meer meekrijg en leer.
Wat voor patiënten kom je tegen op de afdeling neurologie?
Op de afdeling neurologie kom je voornamelijk CVA’s tegen. CVA is eigenlijk de verzamelnaam voor een hersenbloeding of een herseninfarct, ook al zijn dit twee verschillende aandoeningen. Binnen deze twee heb je dan ook veel verschillen en zijn de gevolgen afhankelijk van de plaats van de bloeding of het infarct. De patiënten variëren in veel verschillende leeftijden. We hebben patiënten die in de 30 zijn, maar over het algemeen zijn het patiënten van boven de 60 jaar.
Daarnaast zien we ook regelmatig patiënten met epilepsie, maar bijvoorbeeld ook patiënten die ten gevolge van lachgas gebruik in het ziekenhuis terechtkomen of jongeren die dronken gevallen zijn met de fiets.
Wat voor verpleegtechnische handelingen komen er voor op de afdeling?
Op de afdeling neurologie is belangrijk om de MRC en EMV bij te houden. De EMV score staat voor Eyes, Movement en Verbal. Deze kan je per categorie op een aantal punten scoren. Een gezond persoon heeft een maximale EMV = E4M6V5 ook wel “EMV max”. Patiënten kunnen na een infarct of bloeding een veranderde EMV hebben zoals E3M4V4. Je hoopt dat de EMV verbetert, maar het kan ook achteruit gaan. Bij achteruitgang van de EMV score betekent het dus dat de patiënt neurologisch achteruit gaat en het slechter gaat met de patiënt. Je kan dus een patiënt door middel van de EMV scoren monitoren. Hetzelfde geldt voor de MRC, maar hiermee meet je lichamelijke kracht. Hoeveel kracht heeft de patiënt in zijn linkerhand en hoeveel in zijn rechterhand? Enzovoort. Hierbij geldt ook, net zoals bij de EMV, dat bij het slechter worden van de score neurologische achteruitgang kan optreden en er gehandeld moet worden. Het is dus heel belangrijk op de afdeling neurologie om deze scores te monitoren.
Daarnaast plaatsen we vaak neusmaagsondes en katheters, geven we sondevoeding en infusietherapie en bieden we wondzorg.
Je kan je ook specialiseren tot neurologie verpleegkundige. Zou je dat nog willen doen?
Klopt, bij ons op de afdeling noemen we dit neuro-care verpleegkundige. Dan kom je op de afdeling stroke/ neurocare te staan. Zelf heb ik deze ambitie (nog) niet, maar dat is vooral omdat ik heel graag wil gaan reizen en in het buitenland zou willen werken, zoals in Bonaire of Suriname en een aantal collega’s raadden ook Uganda aan. Voordat ik dit heb gedaan wil ik dus nog geen nieuwe opleiding beginnen.
Zou je daar dan ook als verpleegkundige willen werken?
Mijn plan is eerst om te werken/ reizen, maar nog niet als verpleegkundige. Dit omdat het me leuker lijkt om met andere backpackers te werken en baantjes voor een kortere tijd te doen, zoals farmwork of werken op campings. Just for the experience. Dat neemt niet weg dat als het op mijn pad komt ik het misschien wel zou doen, maar dat is nog niet mijn insteek. Wel zit ik met mijn BIG-registratie of deze zou ik opnieuw moeten behalen, maar daar heb ik nog geen concreet plan voor bedacht.
In Bonaire, Suriname en/ of Uganda wil ik wel in het ziekenhuis als verpleegkundige werken. Daar werk je ook met andere Nederlandse verpleegkundigen en artsen en dat lijkt me ook een super gave ervaring. Het zal er veel minder modern zijn, waardoor je creatiever wordt en ook hier lijkt de ervaring en de avonturen die dan op m’n pad komen me geweldig om mee te maken. Veel plannen en opties dus, dus wie weet waar ik nog terecht ga komen, haha!
Op de afdeling neurologie zie je mensen die door hun aandoening bepaalde dingen niet meer (goed) kunnen. Dit lijkt me voor de patiënten, maar ook voor jou, lastig om te zien en om te begeleiden. Hoe pak je dat aan?
Klopt, en elke patiënt is anders geraakt. De ene patiënt is volledig verlamd, de andere patiënt is halfzijdig verlamd of heeft veel last van afasie. Bij de ene patiënt is het dus heftiger dan bij de andere en reageert er ook anders op.
Voor mijzelf is het afhankelijk van de situatie; de ene casus raakt je meer dan de ander. Al moet ik toegeven dat het me op de neurologie veel raakt. Het is wel eens voorgekomen dat ik (of collega’s) met tranen in mijn ogen iemand heb geholpen of heel af en toe emotioneel wordt buiten de kamer. In mijn eigen familie zijn ook gevallen van CVA’s waardoor je je misschien nog beter kan inleven in hoe de patiënt maar ook zijn of haar naasten zich moeten voelen. Gelukkig hebben wij een heel hecht team waarin we ook onze gevoelens kunnen uiten en dat scheelt veel. Daarnaast probeer ik altijd om te denken aan en te beseffen hoeveel geluk ik heb om gezond te zijn, maar ook mijn naaste familieleden die nog alles kunnen. Maar juist dat maakt dat ik de neurologie een mooie afdeling vind om te werken.