Interviews,  Studies

Ynske volgt de BBL-opleiding tot doktersassistent: “Voor mij werkt ‘doen’ het beste om te leren wat ik op school heb gehad”

Ynske zit in het 2e jaar van de 3-jarige BBL-opleiding tot doktersassistent. Hiervoor werkte ze als verzorgende IG, maar dit kon helaas niet meer vanwege lichamelijke klachten. Ze heeft nu een nieuwe plek gevonden waar ze haar passie ook kan uitoefenen: zorgen voor mensen.


Hoe ben je op het idee gekomen om doktersassistent te worden?
Hiervoor heb ik als verzorgende IG gewerkt. Door lichamelijke klachten heb ik door middel van beroepskeuze testen en mijn passie voor zorgen voor mensen gekozen voor doktersassistente. Ik volg nu de 3-jarige BBL-opleiding via het Deltion in Zwolle. Inmiddels zit ik alweer in het tweede leerjaar.

Wat zijn de verschillen tussen je vorige werk als verzorgende en het werk van een doktersassistent?
Als verzorgende bouw je op een andere manier een band op met patiënten dan bij de huisartsenpraktijk, bij de huisartsenpraktijk is het toch wat zakelijker. Nu als doktersassistente heb ik alleen maar regelmatigheid (tenzij je op de huisartsenpost werkt). Ik ben nu echt vrij in weekenden en/ of op feestdagen. Daarnaast heb je als doktersassistente niet de ADL-zorg meer.

Voor mij werkt ‘doen’ het beste om te leren wat ik op school heb gehad

Waarom heb je gekozen om de BBL-opleiding te volgen?
Drie jaar geleden heb ik samen met mijn vriend een huis gekocht. Aangezien wij vaste lasten hebben, had ik weinig keuze. Je bent dan echt in loondienst bij een werkgever, echter wel met een BBL loon, maar dat is toch beter dan een stagevergoeding. Daarnaast heb ik de verzorgende opleiding ook als BBL gedaan. Ik vond dat een erg prettige manier van leren. Voor mij werkt ‘doen’ het beste om te leren wat ik op school heb gehad.

Het eerste half jaar vond ik wel even pittig

Hoe ziet de BBL-opleiding tot doktersassistent eruit? En hoe ervaar je het tot nu toe?
Onze lesdag is opgesplitst, de eerste helft hebben we theorie (AFP, triage, rekenen, Nederlands, Engels) laatste gedeelte hebben we praktijklessen. Hier krijgen we eerst instructies over medische handelingen, bijvoorbeeld oren uitspuiten, injecteren of bloeddruk meten. Daarna kunnen we zelf aan de slag om te oefenen.

Het eerste half jaar vond ik wel even pittig. We kregen gelijk veel lesstof over het hart. Daarnaast was het ook weer even wennen om na 2-3 jaar de schoolbanken weer in te gaan. Doordat ik op den duur veel kon koppelen aan de praktijk en meer ervaring op deed in de praktijk ging het steeds beter.

Als er iets is, kun je altijd met vragen bij de docenten terecht, wel is het echt jouw opleiding. Je moet zelf met het initiatief komen om bezig te gaan met huiswerk.

Je kan als doktersassistent zowel in een huisartsenpraktijk als in een ziekenhuis werken. Waarom heb jij gekozen voor een huisartsenpraktijk?
Voor de opleiding heb ik een leer-werkplek nodig. Binnen het ziekenhuis was het stukken moeilijker om een leer-werkplek te vinden. Vandaar dat ik heb gekozen voor een huisartsenpraktijk, dit ging wat makkelijker.

Ik vind in de praktijk de wisselende klachten wel erg uitdagend!

Zou je na het afronden van je opleiding wel willen werken in het ziekenhuis? Of blijf je liever werken in een huisartsenpraktijk?
Omdat ik niet anders weet, kies ik voor een huisartsenpraktijk. Ik ga nog een keer een dag meelopen in het ziekenhuis, misschien denk ik er daarna wel anders over. Ik vind in de praktijk de wisselende klachten wel erg uitdagend!

Is er verschil tussen het werk en de taken van een doktersassistent in een huisartsenpraktijk en het ziekenhuis?
Dit is een moeilijke vraag, omdat ik zelf nooit in een ziekenhuis heb gewerkt als doktersassistente.

Binnen het ziekenhuis zit je op een specifiekere poliklinieken, bijvoorbeeld: oogheelkunde, KNO of radiologie. Hier ben je toch wat meer gespecialiseerd in die poli. Binnen een huisartsenpraktijk krijg je allerlei verschillende soorten vragen/ klachten. Dit kan van een flinke griep tot pijn op de borst zijn of verdenking van een fractuur.

We vervelen ons nooit! We hebben altijd wat te doen!

Ik denk dat veel mensen niet echt weten wat een doktersassistent doet. Iedereen weet natuurlijk dat ze afspraken inplannen, maar ze doen nog veel meer. Wat doe jij als doktersassistent in een huisartsenpraktijk?
Klopt.. We doen onder andere telefoongesprekken; hierbij plannen we inderdaad afspraken in, geven we adviezen/ voorlichting en proberen we zoveel mogelijk vragen te beantwoorden van patiënten, specialisten of andere personen. Terwijl de patiënten kunnen bellen moeten we urines nakijken om blaasontstekingen uit te sluiten.

Daarnaast hebben we ons assistenten spreekuur met daarin verschillende taken:
– Medicatie injecteren
– Oren uitspuiten
– Hechtingen verwijderen
– Bloeddruk meten
– Urine controleren
– Assisteren bij ingreepjes (moedervlekken/ huidafwijkingen verwijderen)
– Uitstrijkjes maken (bevolkingsonderzoek)
– Ontstekingswaarden controleren 

Tussendoor is het onze taak om zowel digitale post als papieren post te scannen en daarna te verwerken in het dossier van de patiënt, herhaal recepten door te geven aan de apotheek, te overleggen met de huisarts over bepaalde vragen van patiënten die niet zo zeer op het spreekuur hoeven te komen of mensen te woord staan die bij je aan de balie komen.

Kortom.. We vervelen ons nooit! We hebben altijd wat te doen!

Je spreekt natuurlijk allerlei verschillende klachten en patiënten als doktersassistent. Zowel kleine dingen als ernstige (spoed) gevallen. Wat is je (tot nu toe) het meest bijgebleven in je werk als doktersassistent in opleiding?
Ik merk zodra ik echt spoed aan de telefoon krijg, ikzelf ook nog in de stress schiet. Ik merk wel dat dit steeds beter gaat vergeleken met toen ik net was begonnen. Daarnaast vind ik de boze en vloekende patiënten erg vervelend, dat blijft je altijd bij. Ook daarin merk ik dat ik dat steeds minder tot mezelf trek. In het begin van de opleiding kon ik het echt persoonlijk naar mij toe trekken, dit heb ik nu amper meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *