Beroepen,  Interviews

Ipek is radiodiagnostisch laborant in een level 1 traumacentrum: “Wij zien dingen zoals verkeersongelukken, val van hoogte, tentamen suïcide, post reanimatie en veel andere soorten trauma’s”


Ipek is werkzaam als radiodiagnostisch laborant in een level 1 traumacentrum. Hier is ze, samen met haar collega’s, verantwoordelijk voor het uitvoeren van beeldvormend onderzoek. Daarnaast is ze ook te vinden in de interventie- en operatiekamers om te assisteren!


Wat houdt het werk van een radiodiagnostisch laborant in?
Radiodiagnostische laboranten zijn verantwoordelijk voor het correct uitvoeren van beeldvormend onderzoek. Dit kan echografie, computer tomografie (CT), magnetic resonance imaging (MRI), conventioneel onderzoek (dus de röntgenfoto’s) en tot slot de interventie zijn. 

Nadat een patiënt bij een arts is geweest en er klinisch onderzoek is verricht, komt de patiënt bij ons. De aanvragende arts schrijft een aantal aandoeningen op waaraan hij of zij denkt. Dit kan gaan om bijvoorbeeld een fractuur, tumor, abces of bloeding. Ook geeft de aanvragende arts aan wat voor onderzoek hij wenst.
Voor iedere vraagstelling hebben wij aparte onderzoeken die wij uitvoeren. De radioloog geeft aan welke beelden hij wil van ons. Wij voeren deze onderzoeken uit en leveren het af aan de radioloog.
In dit vak is het belangrijk voor ons om medische en anatomische kennis te hebben. De radioloog krijgt alleen de beelden die wij doorsturen. Het is dus van belang dat wij het onderzoek goed uitvoeren, zodat de radioloog antwoord kan geven aan de aanvragend arts.
Tegelijkertijd zijn wij opgeleid om zo stralenhygiënisch mogelijk te werken. Dit betekent dat wij actief moeten nadenken welke dosis de patiënt ontvangt en of dit gewaarborgd is. Ook proberen wij de patiënt te behoeden van onnodige straling. 

Hoe ben je bij deze functie terechtgekomen?
Ik ben eigenlijk per toeval terechtgekomen in deze functie. Ik wilde eigenlijk altijd al in de zorg werken, maar ik wist niet in welke functie. Ik wilde geen verpleegkundige worden (zeer mooi en dankbaar werk, maar niks voor mij). En ik zag op de site van Inholland deze opleiding staan. Het leek mij wel leuk om een mix tussen zorg en techniek uit te oefenen. Naarmate de opleiding vorderde, vond ik het steeds leuker en heb ik de opleiding afgemaakt. Tijdens mijn stage op de radiotherapie ben ik in aanraking gekomen met de vacature radiodiagnostisch laborant in de acute en complexe zorg. Ik heb hiervoor gesolliciteerd en ben hier eigenlijk gebleven. I love the drama.

Het verschil in werkzaamheden tussen een regulier ziekenhuis en een level 1 trauma centrum is dat alle vormen van zware trauma’s bij ons kunnen komen, dag en nacht

Je werkt in een level 1 traumacentrum. Wat houdt dit precies in en wat voor patiënten zie je daar?
Het verschil in werkzaamheden tussen een regulier ziekenhuis en een level 1 trauma centrum is dat alle vormen van zware trauma’s bij ons kunnen komen, dag en nacht. De ambulance bepaalt ter plekke om wat voor trauma het gaat en schat in hoe ernstig iemand gewond is. Indien nodig wordt de patiënt met de ambulance en eventueel een MMT’er bij ons gebracht. Wij vangen deze patiënt op met een trauma team. Dit zijn specialisten van verschillende disciplines, hier behoren wij ook bij. De patiënt wordt opgevangen in onze kamer met een speciale CT-scan. Er wordt overgedragen via de ambulance en de patiënt wordt opnieuw onderzocht. Daarna wordt er aangegeven of er diagnostisch onderzoek verricht moet worden. Wij maken de patiënt gereed voor het onderzoek en voeren het onderzoek uit. 

Wij zijn ook een gespecialiseerd neurocentrum. Veel CVA’ s uit de regio worden naar ons gebracht, zodat direct een IAT behandeling kan worden gestart wanneer de patiënt een herseninfarct blijkt te hebben dat hiervoor in aanmerking komt.

Bij een herseninfarct sluit een bloedprop een centraal bloedvat in je hoofd af, waardoor een gedeelte van je hersenen geen bloed meer krijgt en dus afsterft. Wanneer er bekend is dat iemand een acuut herseninfarct heeft (na diagnostisch onderzoek), wordt de patiënt naar de interventiekamer gebracht. Hier wordt de patiënt behandeld. Dit doen wij samen met de neuro interventie radiologen. Als laborant kunnen wij aan tafel staan met de radioloog of de omloop uitvoeren. Het is belangrijk dat de behandeling zo snel mogelijk plaatsvindt, omdat iedere minuut een gedeelte van het hersenparenchym afsterft. 

Wij assisteren bij het uitvoeren van interventies in het hoofd en in de buik/ benen

Naast het uitvoeren van beeldvormend onderzoek zijn jullie dus ook te vinden op interventie- en operatiekamers. Kan je daar iets over vertellen?
Wij assisteren bij het uitvoeren van interventies in het hoofd en in buik, bekken en benen. Wij assisteren de radioloog bij het plaatsen van stents, dotteren en het afbeelden van de bloedvaten. 

Wij zien dingen zoals verkeersongelukken, val van hoogte, tentamen suïcide, post reanimatie en veel andere soorten trauma’s

Aan wat voor patiënten en trauma’s moet ik dan, naast neurologische patiënten en trauma’s, denken?
Alle vormen van trauma’s kunnen naar ons ziekenhuis komen. Wij zien dingen zoals verkeersongelukken, val van hoogte, tentamen suïcide, post reanimatie en veel andere soorten trauma’s. Verkeerstrauma’s zien wij het vaakst. Dit kan een klein trauma zijn, maar ook een groot trauma bij een kettingbotsing. 

Je weet nooit wat je aantreft

Je ziet dagelijks heftige trauma’s. Ik kan me voorstellen dat sommige trauma’s heftig zijn om te zien. Hoe ga je hiermee om?
Het kan inderdaad best heftig zijn om een Lucas te zien die nog aan het reanimeren is, of een groot trauma waarbij een jong persoon betrokken is. Het is belangrijk dat je hier met je collega’s over kan praten. Dit werk is ook niet iets wat iedereen zou kunnen. Echter, is dit ook wat het werk spannend maakt: je weet nooit wat je aantreft. 

Soms heb je meerdere trauma’s tegelijk, op dat moment moet jij meedenken welke meer prioriteit heeft en daarnaar handelen

Ook kan ik me voorstellen dat je werk soms best chaotisch is en met veel spoed moet gebeuren. Hoe bewaar je de rust?
Bij een traumaopvang kan het inderdaad chaotisch worden. Soms heb je meerdere trauma’s tegelijk, op dat moment moet jij meedenken welke meer prioriteit heeft en daarnaar handelen. Het is belangrijk dat je zelf de rust bewaart en kijkt wanneer jij nodig bent. Er zijn soms 30 mensen in de kamer en moet er gescand worden. Het is aan jou de taak om iedereens veiligheid te waarborgen en het overzicht te bewaren. Je moet scannen, op de patiënt letten en zorgen dat niemand de kamer betreedt tijdens de scan. Dit is soms best een hele klus. Ook kijken al die 30 mensen met je mee om de scan te kunnen zien en vraagt de specialist of er al beelden zijn. Daarom is het belangrijk om zelf de rust te kunnen bewaren en je niet opgejaagd te voelen.

Je ziet gelukkig ook minder complexe/ ernstige gevallen, zoals ‘gewone’ botbreuken. Hoe wordt beslist of iemand naar jullie of bijvoorbeeld de HAP of de SEH gaat?
De patiënten komen bij ons via een aanvragende arts. Dit kan een huisarts, HAP of specialist zijn. Via ons kan de patiënt door naar de SEH voor het behandelen van bijvoorbeeld een botbreuk die bij ons gediagnosticeerd is. Wij zijn nooit het aanvragende specialisme. De patiënt komt via een arts bij ons, en eventueel kunnen wij de patiënt doorverwijzen naar de SEH. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *