Sanne werkt als verpleegkundige in de gevangenis en is nu in opleiding tot verpleegkundig specialist. Wat trekt haar aan het werken in de gevangenis? Wat mag je als verpleegkundig specialist doen? En is ze wel eens bang (geweest)?
Je hebt hbo verpleegkunde gedaan. Hoe beviel dat?
Op zich een leuke opleiding, maar wel heel erg veel en sommige onderdelen van de studie zijn best pittig, zoals het medisch rekenen. Wel vond ik het enorm leuk dat je veel stage mag lopen en in heel veel verschillende zorginstellingen even in de keuken kunt kijken.
Heeft het verpleegkundige beroep je altijd al getrokken?
Mijn hele familie zit in de zorg en daarom was het een soort van vanzelfsprekend dat ik ook de zorg in zou gaan. Tegelijkertijd heb ik het gevangeniswezen altijd al enorm intrigerend gevonden en leek dat me een ontzettend interessante doelgroep. Toen heb ik dus besloten om deze twee dingen te combineren en als verpleegkundige in de gevangenis te werken.
In 2015 ben je afgestudeerd. Wat ben je toen gaan doen?
Ik werkte destijds al 10 jaar bij de Albert Heijn en maakte heel wat uren als teamleider bij de supermarkt. Mijn studie deed ik ernaast. Ik wilde enorm graag aan de slag als verpleegkundige in de gevangenis, maar er waren geen vacatures in de buurt. Ik kreeg de kans om een traject in te gaan als assistent bedrijfsleider bij de Albert Heijn, maar toen ik daarover moest beslissen, kwam er toch een vacature. Toen twijfelde ik niet langer en heb direct gesolliciteerd en ben aangenomen!
Om in een gevangenis te mogen werken, moet je na de 4 jarige verpleegkunde opleiding een vervolgstudie doen. Welke is dat en hoe lang duurde dat?
Dit is de opleiding tot justitieel verpleegkundige. Dit is een post-HBO opleiding die je alleen kunt volgen als je werkzaam bent als verpleegkundige op de medische dienst. Op deze opleiding leer je nog meer over veel voorkomende klachten bij onze doelgroep, maar ook over bijvoorbeeld wetgeving.
Je bent nu in opleiding tot verpleegkundige specialist. Wat is precies het verschil tussen de opleiding justitiële verpleegkunde en de opleiding tot verpleegkundig specialist? Of is dat hetzelfde?
De opleiding tot verpleegkundig specialist is een master. Ik volg deze opleiding in Groningen en is niet werkplekspecifiek. Als je deze opleiding hebt afgerond, ben je in staat om deels medisch en deels verpleegkundig naar een probleem of ziektebeeld te kijken. Je staat dan tussen de huisarts en de verpleegkundige in en kunt laagcomplexe zorg van de huisarts overnemen. Je mag dan ook voorschrijven.
Wat trok jou zo aan het werken als verpleegkundige in een gevangenis?
Ik vind de doelgroep erg interessant en uitdagend. Geen dag is hetzelfde hier.
Je ziet verschillende ziektebeelden, mensen met verschillende achtergronden. Enorm interessant!
In wat voor gevangenis werk je?
Ik werk in de gevangenis in Zwolle. Wij hebben een aantal afdelingen; PPC (penitentiair psychiatrisch centrum), GHB (waar gedetineerden die ghb gebruiken een detox doorlopen), mannen regulier, vrouwen regulier, ISD (inrichting stelselmatige daders), terroristenafdeling voor vrouwen en EZV (extra zorg voorziening).
Heb je nog een bepaalde doelgroep van gedetineerden?
Ik werk in principe op de mannenafdelingen. Ik zie verschillende gedetineerden van de verschillende afdelingen nu ik verpleegkundig specialist in opleiding ben.
Wat voor klachten kom je zoal tegen?
Het is heel divers. Je kunt ons werk een beetje vergelijken met werken in een huisartsenpraktijk. De gedetineerden presenteren zich hier met soortgelijke klachten. Qua verpleegtechnische handelingen doen wij dingen zoals: wondzorg, hechtingen verwijderen, oren uitspuiten en injecties.
Vind je het soms eng om bepaalde patiënten/ gedetineerden te behandelen? Ben je wel eens bang?
Ik ben gelukkig nog nooit bang geweest. We hebben een pieper en als je daarop drukt is er binnen no time personeel bij je in de buurt. Ik weet eigenlijk ook niet wat een gedetineerde gedaan heeft. Daardoor is er ook geen lading als ik een patiënt zie.
Ik kan me voorstellen dat er soms enge of gevaarlijke situatie’s plaats vinden als je dit beroep uitoefent. Heb jij wel eens zo’n situatie meegemaakt?
We werken onder andere met ernstig ontregelde psychiatrisch patiënten. Dit kan wel eens voor onverwachte situaties zorgen. Het is van belang om altijd op je hoede te zijn en je bewust te zijn van je werkplek.
Als er zo’n situatie zich voordoet, zijn er dan beveiligers of een speciaal team dat je kan oproepen?
Als we op onze pieper drukken, zijn er binnen een aantal seconden heel veel beveiligers bij je. Soms is iemand zo onvoorspelbaar of agressief dat het wenselijk is om vooraf het IBT in te schakelen. Het IBT staat voor intern bijstandsteam.
Is er na zo’n gebeurtenis ook hulp beschikbaar?
Een incident wordt altijd goed met alle betrokkenen nabesproken. Er is ook een opvangteam waar je terecht kunt als je behoefte hebt om er nog nader over te spreken.