Gastblogs

Maud: “Ik ben een chemo-bourgondiër”


In 2013 werd Maud (31) op 21-jarige leeftijd gediagnostiseerd met borstkanker. In 2017 werden uitzaaiingen in de lever, longen en botten ontdekt. Ze is inmiddels al ruim 5 jaar onder behandeling voor uitgezaaide borstkanker. Door de behandelingen is haar geur- en smaakbeleving soms anders is. Maar haar voorliefde voor lekker eten heeft ze nog steeds. Ze noemt zichzelf ook wel een ‘chemo-bourgondiër’!


Bourgondiër – zelfstandig naamwoord. Uitspraak: bour-gon-di-er. 

Betekenis: Iemand die geniet van de goede dingen van het leven, die zwierig leeft. ‘Ik drink iedere avond een goed glas wijn, ik ben een echte bourgondiër.’

Oké, ik moet eerlijk bekennen dat ik bijna geen wijn drink. Maar in de rest van bovenstaande omschrijving herken ik mezelf wel. Wellicht komt dat doordat ik geboren en getogen ben in Zuid-Limburg. Of door mijn opvoeding. Thuis kunnen wij ook écht genieten van lekker koken, smullen van eten en een goed glas wijn of speciaalbier. Maar laat ik me eerst even kort voorstellen voordat ik daar verder over vertel. 

Chemotherapie, immunotherapie en hormoontherapie met als doel mijn leven zo lang mogelijk, met een zo goed mogelijke kwaliteit van leven, te rekken

Ik woon in Valkenburg met mijn vriend Kevin en Labradoodle Google. En in dat fijne huis ben ik heel veel te vinden. Soms iets meer dan me lief is. Dat komt doordat ik al ruim 5 jaar onder behandeling ben voor uitgezaaide borstkanker. Chemotherapie, immunotherapie en hormoontherapie met als doel mijn leven zo lang mogelijk, met een zo goed mogelijke kwaliteit van leven, te rekken. 

Ziekte en medicatie kunnen smaak- en geurverandering tot gevolg hebben

Ziekte en medicatie kunnen smaak- en geurverandering tot gevolg hebben. En yup, dat ervaar ik zelf ook regelmatig. Mijn oncoloog zegt wel eens: “Eet maar waar je zin in hebt, Maud!” Maar daar gaan we al: want ik heb soms geen idee waar ik zin in heb?! En als ik dan weet waar ik zin in heb, dan denk ik daar binnen no-time helemaal anders over. Oh, en dan nog zoiets: sommige dingen smaken in de verste verte niet meer zo lekker als voorheen. Aaaargh! 

Ook na ontelbaar veel chemokuren blijf ik gewoon een bourgondiër die écht kan genieten van eten

Dagelijks probeer ik weer om te ontdekken waar ik op dat moment zin in heb. En dat is en blijft een zoektocht, geloof me. Na al die jaren durf ik mezelf wel ervaringsdeskundige te noemen op het gebied van eten gedurende kankerbehandeling. Ik heb een paar gerechten die echt mijn favoriet zijn geworden in de loop der chemo-jaren. De recepten hiervan heb ik recent uitgebracht in een boek. ‘Haar Verhaal’ heet het boek. Gemakkelijke recepten, aangevuld met algemene tips op het gebied van voeding tijdens chemotherapie, handige lijstjes en mijn levensverhaal. Ook na ontelbaar veel chemokuren blijf ik gewoon een bourgondiër die écht kan genieten van eten. 

Eén van mijn tips uit het boek is bijvoorbeeld om af te wisselen tussen smaken, structuren en geuren. En voor mij werkt het om kleine porties te eten om misselijkheid te voorkomen of verminderen. Of niet zelf koken, maar iemand vragen om voor me te koken. Zo ben ik niet misselijk van de geuren die vrijkomen tijdens de bereiding. Maar in het boek schrijf ik ook praktische tips en lekkere recepten van gerechten. Ik geef je nog één van de tips uit mijn boek cadeau: Smaakt water niet? Doe er eens een paar druppeltjes vloeibare stevia in. Oordeel zelf maar..! 

Als je geraakt wordt door kanker heeft dat heel veel gevolgen

Als je geraakt wordt door kanker heeft dat heel veel gevolgen. Zware en vervelende gevolgen die soms moeilijk te zien of begrijpen zijn voor je omgeving. Daar is die haat-liefde verhouding die ik met eten heb wel een voorbeeld van. Ik hoop dat ik met mijn ervaringen en tips kan helpen als je ook geraakt bent door kanker. Of je nu zelf ziek bent of langs de zijlijn met iemand mee bikkelt. Of je nu iemand kent die geraakt is of werkt met mensen die geraakt zijn door kanker. 

Ik ben een chemo-bourgondiër

Ik schenk een glaasje melk in (zin in!), zet wat kaas, worst, augurk en zoute drop op tafel en ga genieten van onze avond. Ik ben een chemo-bourgondiër! 


Je kan Maud volgen op haar Instagram!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *