Gastblogs,  Studies

Karin: “Er stond mij minimaal 2,5 jaar te wachten vol studie, werk en leertrajecten en zeker ook een persoonlijke ontwikkeling”


In 2016 studeerde Karin af als podotherapeut. De stageplek van haar laatste leerjaar werd haar eerste werkplek; een praktijk waar diverse klachten werden behandeld, maar haar interesse lag vooral bij de diabetespatiënten. Ze wilde zichzelf altijd al verder ontwikkelen, tot de revalidatiearts waar ze mee werkt en haar leidinggevende kwamen met de opleiding tot physician assistant! Inmiddels heeft ze vorige maand het goede nieuws ontvangen dat ze is geslaagd en zichzelf physician assistant mag noemen!


Van diabetespodotherapeut naar physician assistant

In 2010 ben ik begonnen aan de hbo-opleiding podotherapie aan de Fontys Paramedische Hogeschool te Eindhoven. Aldaar had ik meteen door; dit is mijn vakgebied. Hier haal ik plezier uit en ik kan mensen helpen door mijn beroep uit te oefenen. Helaas was de stap naar het hbo best pittig en heb ik het eerste leerjaar opnieuw gedaan en zodoende ben ik in maart 2016, met ietwat vertraging, afgestudeerd als podotherapeut. 

Toen in 2018 de inschrijving werd geopend voor de post-bachelor diabetespodotherapie heb ik geen moment getwijfeld en me direct ingeschreven

Post-bachelor diabetespodotherapie
Mijn stageplek in het laatste leerjaar was vervolgens mijn eerste baan als podotherapeut. Dit was een praktijk waar diverse klachten werden behandeld, maar mijn interesse lag vooral bij de diabetespatiënten. Toen in 2018 de inschrijving werd geopend voor de post-bachelor diabetespodotherapie heb ik geen moment getwijfeld en me direct ingeschreven. Deze opleiding heb ik, zoals het gezegde luidt ‘met twee vingers in de neus’, na twee jaar behaald.

Tijdens deze post-bachelor opleiding heb ik een stagedag mogen lopen bij het voetenteam op de afdeling revalidatiegeneeskunde van het Amsterdam UMC locatie VUmc. Voor mij als Brabantse een hele grote stap om naar het grote Amsterdam te gaan. Wat was dat een gave dag, dit zou mijn nieuwe werkplek wel eens kunnen worden!

Diabetespodotherapeut
Vervolgens bleek daar een vacature vrij te komen voor een diabetespodotherapeut. Uiteraard heb ik daar op gesolliciteerd en in eerste instantie was het plan om dit te combineren met mijn werk als diabetespodotherapeut in de praktijk. Uiteindelijk heeft gebleken dat deze combinatie toch ingewikkelder lag, dan ik eerst voor ogen had. Ik heb er toen voor gekozen om mijn werk in de praktijk te stoppen en mezelf volledig op Amsterdam te richten. 

Er stond mij minimaal 2,5 jaar te wachten vol studie, werk en leertrajecten en zeker ook een persoonlijke ontwikkeling

Opleiding tot physician assistant
Zelf heb ik altijd aangegeven nog graag een vervolgopleiding te willen volgen. Hierbij had ik mezelf gefocust op de master klinische gezondheidswetenschappen. Echter had ik hiervoor wiskunde op vwo niveau nodig. Helaas bleek wiskunde niet mijn favoriete vak en heb ik na twee examens de moed opgegeven. Wat wel bleef, was de drang om een vervolgopleiding te doen. Deze gedachte heb ik altijd openlijk besproken met de revalidatiearts van het voetenteam en mijn leidinggevende. Zij kwamen daarna met de optie om mijzelf te ontwikkelen tot physician assistant.

Op 3 augustus 2020 heb ik het eerste contact gehad met Hogeschool Utrecht om te inventariseren wat de benodigdheden waren voor een toelating. Hiervoor had ik een opleidingsplek en werkplek nodig, daarnaast een (para-)medische vooropleiding met daarbij twee jaar werkervaring. Tevens zou ik op de werkplek een vaste opleider krijgen. In mijn geval werd dat de revalidatiearts waarmee ik al werkte in het voetenteam. Aan al deze toelatingseisen voldeed ik en binnen twee weken was de inschrijving en acceptatie geregeld. Dat was enorm vlug en totaal niet verwacht. Er stond mij minimaal 2,5 jaar te wachten vol studie, werk en leertrajecten en zeker ook een persoonlijke ontwikkeling.

De opleiding tot physician assistant is mij zeker niet gemakkelijk afgegaan en ik heb zelfs overwogen om halverwege te stoppen, omdat ik het vertrouwen in mijzelf kwijt was. Na een aantal gesprekken met school, begeleiding en mijn werkplek-opleider heb ik weer het vertrouwen teruggekregen. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik mijn tentamens uiteindelijk toch behaalde en mijn stages allemaal voldoende heb afgerond. In februari heb ik mijn afstudeeronderzoek met een voldoende behaald en uiteindelijk in oktober ook de farmacotherapie en kan ik mezelf eindelijk physician assistant noemen.

Er wordt weleens gevraagd of ik deze opleiding aan anderen zou adviseren met dezelfde vooropleiding en dan zeg ik volmondig: “JA”. Wat heb ik een hoop geleerd en mezelf mogen ontwikkelen, dat zou ik iedereen adviseren. 


Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *