Gastblogs

Huidtherapeut Luus van Eck – Fabels en feiten rondom huidverzorging


Luus is in 2019 afgestudeerd als huidtherapeut en begin 2020 gestart met SPROET; een platform, waarop ze huid,- en productadviezen geeft om zo mensen te helpen met het vinden van de juiste huidverzorgingsroutine. Zowel voor specifieke huidklachten als voor de niet-aangedane huid.
In dit artikel deelt ze fabels en feiten rondom huidverzorging.


Dermatologisch getest is beter
De term ‘dermatologisch getest’ staat nog steeds op onwijs veel cosmetica producten vermeld. Het zou suggereren dat een product mild voor de huid is. Toch zegt deze term maar weinig. Het zegt bijvoorbeeld niets over de inhoud van de test. Op hoeveel proefpersonen is de test uitgevoerd? Welk huidtype hadden deze proefpersonen? Op welke manier is het onderzoek uitgevoerd? Bovendien zegt de term ‘dermatologisch getest’ ook niets over de uitslag van de test. Misschien kreeg iedereen wel spontaan last van jeuk..
‘Dermatologisch getest is beter’ is dus een FABEL!

Zonnebrand moet je eigenlijk iedere dag smeren
Veel mensen denken dat je zonnebrand alleen moet smeren als het warmer en zonniger wordt, maar als je het echt goed wilt doen is dagelijks insmeren met zonnebrand veel beter. Zolang het licht is op aarde schijnt namelijk de zon. Dit betekent dat je iedere dag zonschade kunt oplopen. Ook in de herfst en wintermaanden en ook als het bewolkt is. Door je huid iedere dag te beschermen tegen de schadelijke effecten van zonlicht, verklein je de kans op vroegtijdige veroudering. 
‘Zonnebrand moet je eigenlijk iedere dag smeren’ is dus een FEIT!

Hoe meer water je drinkt, hoe minder droog je huid wordt
Ook deze aanname is niet helemaal waar. Het is inderdaad belangrijk om genoeg water te drinken, want als je uitgedroogd zal je dit ook zeker gaan merken aan je huid. Maar extra veel water drinken, voor een mooiere huid, werkt helaas niet. Hetzelfde geldt voor extra water drinken tegen een droge huid. Ook dit helpt niet. Het smeren van een goede hydraterende crème wél.
‘Hoe meer water je drinkt, hoe minder droog je huid wordt’ is dus een FABEL!

Je gezicht reinigen is belangrijk, ook als je geen make-up draagt
Ik hoor nog wel eens dat mensen hun gezicht niet reinigen als ze die dag geen make-up gedragen hebben, maar ook dan zou ik je gezicht goed reinigen. Met reinigen haal je namelijk niet alleen make-up resten van je huid, maar ook vuil, overtollig talg en dode huidcellen. Als je dit langere tijd niet doet, gaat het opstapelen en kunnen er huidklachten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan: acne klachten, een doffere huid of vervelende huidontstekingen. Dagelijks reinigen is daarom belangrijk! 
‘Je gezicht reinigen is belangrijk, ook als je geen make-up draagt’ is dus een FEIT!

Hypoallergene producten zijn mild voor je huid
Net als de term dermatologisch getest zegt ook de term ‘hypoallergeen’ weinig over de kwaliteit van een product. De term hypoallergeen zou betekenen dat het product een geringe kans geeft op overgevoeligheidsreacties. Maar de term is onbeschermd. Dit betekent dat ieder merk zelf mag bepalen of een product hypoallergeen is of niet. Niet echt geloofwaardig dus..
‘Hypoallergene producten zijn mild voor je huid’ is dus een FABEL!

Less is more
Ik ben het vaak met deze uitspraak eens. Ook als het gaat om je huidverzorgingsroutine. Ik zie soms adviezen voorbij komen, waarbij enorm veel verschillende cosmetica producten achter elkaar worden opgesmeerd. Een make-up remover, gezichtsreiniger, toner, zonnebrand, exfoliant, serum, oogcrème, dagcrème, noem maar op. In mijn ogen is dit veel te veel en ook helemaal niet nodig. Ik zou ’s avonds kiezen voor een goede gezichtsreiniger, exfoliant en crème. En het exfoliant overdag vervangen door een antioxidantrijk serum plus een goede zonnebrand.
‘Less is more’ is dus een FEIT!

Een vette huid moet je ontvetten
Aan veel cosmetica producten voor de vette worden ontvettende stoffen toegevoegd, als: hoge concentratie alcohol denat .of sodiul lauryl sulfate. Maar een vette huid moet je niet ontvetten. Wanneer je de huid namelijk ontvet, gaat je huid dit compenseren door nog meer talg aan te maken. Het gevolg? Een vettere huid. Gebruik liever matterende stoffen en producten, als je iets aan de glimmende plekjes wilt doen. Bijvoorbeeld een goede toner met antioxidanten. 
‘Een vette huid moet je ontvetten’ is dus een FABEL!

Natuurlijke cosmetica is beter voor je huid
Natuurlijke cosmetica wordt steeds populairder. Toch is natuurlijke cosmetica lang niet altijd beter voor je huid dan niet-natuurlijke cosmetica. Van veel natuurlijke ingrediënten is namelijk bekend dat ze de huid kunnen irriteren. Hier zijn etherische oliën een goed voorbeeld van. Daarnaast zijn sommige natuurlijke stoffen zelfs lichtgevoelig. Dit betekent dat ze in contact met zonlicht voor vervelende reacties kunnen zorgen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij citrusachtige stoffen. Bovendien is er, in tegenstelling tot synthetische stoffen, maar weinig betrouwbaar wetenschappelijk bewijs gedaan naar de effectiviteit van natuurlijke stoffen in cosmetica.
‘Natuurlijke cosmetica is beter voor je huid’ is dus een FABEL!

TIP: Luus schreef op haar eigen site een blog over natuurlijke cometica. Je kan hem hier lezen!


Je kan Luus/ SPROET volgen op haar Instagram!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *