Na het afronden van haar studie hbo verpleegkunde, werkt Angila nu in de cosmetische zorg als cosmetisch behandelaar. Veel verpleegkundigen kiezen om te gaan werken in een ziekenhuis. Hoe is zij op het idee gekomen om aan de slag te gaan als cosmetisch behandelaar? Daarnaast runt ze ook een webshop genaamd ‘ANGGGILA VPK’. Waarom is ze hiermee begonnen? En wat heeft ze uitgebracht?
Na het afronden van je opleiding tot hbo verpleegkundige, werk je nu sinds paar maanden als cosmetisch behandelaar. Waarom heb je voor de cosmetische zorg gekozen?
Wat voor mij het allerbelangrijkste is, is een vitaal team. Zoals we allemaal weten: er is extreem personeelstekort in de zorg en dat vraagt van een verpleegkundige heel veel. Denk maar eens aan telkens nieuwe ZZP-ers inwerken, omdat er geen vast team is, elke dag gevraagd worden om te komen werken, over uren maken enzovoort. Met heel veel liefde deed ik dat, maar ik merkte aan mijn lichaam en geest dat het niet oké was. Het team waar ik nu mee werk, is gelukkig vitaal. De cosmetische zorg trok mij ook aan, omdat het cliëntcontact kort is. Ik vind het super uitdagend om elke dag 20 gezichten te zien en binnen 20 minuten met iemand een vertrouwensband op te bouwen. Daarnaast is injecteren mijn favoriete en meest sterke verpleegtechnische handeling, dus dat kwam goed uit! Mensen denken bij fillers en botox vaak aan dingen die ze op het internet zien, bijvoorbeeld overdreven/ mislukte behandelingen. Dat is cosmetica echt niet. Wist je dat wij heel vaak medisch werken? Bijvoorbeeld botox tegen migraine/ spierspanningshoofdpijn of overmatig zweten. Het allermooiste is wanneer je een onzekerheid van iemand wegneemt. Je ziet diegene echt helemaal stralen van geluk en wetenschappelijk onderzoek bewijst dat botox/ fillers de kwaliteit van leven enorm verbetert.
Om aan de slag te gaan als cosmetisch behandelaar, kreeg je nog extra scholing omtrent de cosmetische zorg. Hoe zag dat eruit?
De interne opleiding verschilt per kliniek. Ik heb er 2/3 maanden over gedaan en dat was dan heel intensief. Sommigen doen er langer over. Elke dag non-stop studeren. Je bent in de cosmetica eigenlijk nooit uitgeleerd. Als verpleegkundige word je iedere maand getoetst, zowel in de praktijk als in de theorie. Tijdens de interne opleiding leer je botox spuiten, de hoeveelheden per gebied, de technieken, de complicaties en protocollen, de hele anatomie, fysiologie en pathologie. En nee, niet zoals op de opleiding, echt veel dieper en in het Latijn. Hetzelfde geldt voor fillers. De enorme boeken zijn ook in het Engels, dat maakt het wat lastiger. De opleiding is niet gratis en wordt niet vergoedt, hiervoor betaal je zelf.
Tijdens je opleiding tot verpleegkundige heb je veel werkvelden gezien. Welke waren dat en hoe bevielen die?
Ik heb stage gelopen op een PG-afdeling, super leerzaam voor de basiszorg. Het is enorm warme zorg en vaak ook heel grappig. Sommige mensen met dementie kunnen enorm sarcastisch zijn, dat vond ik dan zo leuk aan ze. Aan de andere kant zie je dat het telkens wat slechter met hen gaat. Dat is wel verdrietig. En dat doet dan ook iets met je.
Daarna heb stage gelopen in de thuiszorg. Hele persoonlijke zorg, omdat je bij mensen thuis komt. Ze zijn vaak ook heel dankbaar. Er stond altijd een koffie en taartje voor me klaar als ik er was. De thuiszorg vond ik echt fantastisch. Veel verpleegtechnische handelingen en veel zelfstandig werken. Heerlijk!
Vervolgens heb stage gelopen in een revalidatie centrum. Dit was een horrorstage dankzij de slechte begeleiding. Desondanks vond ik de revalidatie uitdagend. Je hebt veel contact met andere disciplines, het is echt heel veel samenwerken. Je ziet mensen van niet kunnen lopen, naar wel kunnen lopen gaan. Dat geeft heel veel voldoening, omdat jij als verpleegkundige in de zorgketen daarmee hebt geholpen! Super toch?!
Ook heb stage gelopen in het Máxima MC (ziekenhuis) op de dagbehandeling. Dit was een mega leuke stage. Infuuslijnen, perifeer veneus infuus prikken.. toen leerde ik dus prikken en merkte ik dat ik hier echt heel goed in was. Super gave operatie’s gezien en de sfeer in het ziekenhuis vond ik geweldig. Ik heb daar zeker een mooie periode gehad. Ik zou zo terug willen!
Mijn laatste stage was in de verstandelijke gehandicaptenzorg (VGZ). Dit was de allerbeste stage ooit. Ik kwam met vooroordelen en ging weg met een verliefd gevoel. Ik dacht eerst: ‘’iew bah..’’, maar de cliënten in de (VGZ) zijn zo dankbaar, zo lief en zo behulpzaam. Mensen met echt een puur hart en mensen waarmee je sterke banden opbouwt. Ik heb 6 jongens (tieners) gedurende 1 jaar mogen begeleiden en het zijn echt 6 jongens die voor altijd in mijn hart blijven. Ik heb zoveel van hen mogen leren. Niet alleen over in de zorg, maar ook hoe mooi het leven eigenlijk is. Zij kunnen genieten van de kleinste dingen en dat heb ik van hen geleerd. Soms waren ze echt boefjes, maar boefjes met zulke grote harten. Ik ga er regelmatig nog langs op mijn vrije dagen. Dan neem ik wat lekkers mee en geniet ik van hun aanwezigheid. Ik neem ze vaak mee voor een wandeling of een uitje bij de McDonalds haha!
Wat voor behandelingen mag je allemaal doen?
Ik mag alles doen qua filler, botox, bocouture en profhilo behandelingen.
Om verpleegkundigen (in opleiding) een steuntje in de rug te zijn, deel je je ervaringen en motivatie op Instagram en TikTok. Wanneer en waarom ben je dit gaan doen?
Ergens vorig jaar deelde ik mijn ervaring op TikTok en kreeg ik duizenden reacties met mensen die zich konden herkennen in mijn verhaal. Er ontstond saamhorigheid en dat ben ik blijven doen. Waarom? Om hen te laten zien dat ze er niet alleen voor staan en dat het vaak niet hun fout is. Ook om te laten zien dat alles te behalen is, ondanks dat het zo lastig is, je wil opgeven en mensen je willen neerhalen. Het leven met diploma maakt het het waard!
Je hebt ook zelf artikelen uitgebracht, die het werken in de zorg net even wat makkelijker maken. Kan je daar iets meer over vertellen? (handig boekje enz)
Ik ben begonnen met het ‘Handig Boekje’, wat mijn bestseller is. Ik miste zelf als student vaak iets waar ik even op kon terug blikken. Even spieken als ik het niet wist, want wie onthoudt nou alles? Ik niet hoor. Dus ik heb een hele boel zakkaarten bij elkaar gegooid, de vitale functies uitgebreid uitgelegd, mijn eigen creatieve draai eraan gegeven en vele tips er doorheen gegeven, zoals mentale gezondheid tips. Het past precies in je jaszakje. Soms wenste ik dat ik dit boekje had toen ik huilend op het toilet zat op stage, omdat mijn stagebegeleider zo naar deed tegen me. Dan zou ik even in het boekje hebben gekeken naar de mentale gezondheid tips en zou dat me goed hebben gedaan. Nu wens ik dat anderen toe; dat zij zichzelf toch oppakken als ze het even niet meer zien zitten, omdat ze mijn tips hebben gelezen en dat zij een super stage ervaring hebben door het ‘Handig Boekje’, want het maakt het écht net wat makkelijker. Ondertussen heb ik ook het ‘Medicatie Boekje’, het ‘Logboek’, het ‘Notitie Boekje’ en de ‘Dagplanner’ ontworpen.
Voor meer informatie verwijs ik je naar de website: www.angggilapvk.com