Beroepen,  Interviews

Elise is huisarts in opleiding: “Bij huisartsgeneeskunde komen al mijn passies samen”


Na het afronden van geneeskunde, heeft Elise 2 jaar als basisarts (ANIOS) in het ziekenhuis gewerkt, waaronder als laatste op de SEH. Door wisselende diensten heeft ze er toch voor gekozen om een ander pad in te slaan: de huisartsengeneeskunde. De specialisatie opleiding tot huisarts duurt in totaal 3 jaar en ze zit momenteel in haar 2e jaar. Daarnaast spreekt Elise zich actief uit over het belang van een gezonde leefstijl op haar Instagram (@dokterelise_).


Je bent bezig met de specialisatie opleiding tot huisarts. Waarom heb je voor deze specialisatie gekozen?
Als kind keek ik naar ‘The Magic School Bus’, waar ze met een enorme schoolbus het menselijk lichaam in reden. Ik was er destijds al van onder de indruk hoe complex en bijzonder het menselijk lichaam is. Het is een grote fabriek waarin alle processen ontzettend nauw op elkaar zijn afgestemd. En als er iets in dat proces misgaat, kan het grandioos fout gaan en een ziekte veroorzaken. Daarnaast hield ik van rennen en chaos. Zo kwam ik op de SEH terecht. Het gaf me echt een enorme adrenalinekick wanneer iemand instabiel binnen kwam en we daar – als team – als een gestroomlijnde machine te werk gingen om er alles aan te doen om deze patiënt te helpen. Maar tegelijkertijd genoot ik er ook enorm van om een band op te bouwen met mensen – juist in die crisissituatie kan je hierdoor echt het verschil maken voor een patiënt. 

In die tijd ontwikkelde ik ook een gigantische passie voor leefstijl en preventie. Ik zag dagelijks de gevolgen van een ongezonde leefstijl: hartinfarcten, reanimaties, acuut benauwde patiënten bij COPD, beroertes, kanker. Ik dacht bij mezelf: Dit is alles wat ik zelf niet wil én aan niemand toewens. Dat is voor mij echt het startpunt geweest om me zo actief over leefstijl uit te spreken. Ik geloof echt in de kracht van preventie. 

Terug naar de SEH; de wisselende diensten en mijn onvermogen om fatsoenlijk te slapen na nachtdiensten, heeft ertoe geleid dat ik toch een andere weg ben ingeslagen. Ik stopte op de SEH en heb toen een tijd met een loopbaancoach gesproken. Dat was heel inzichtelijk. Bij huisartsgeneeskunde komen al mijn passies samen: het is breed, het is niet altijd acuut en chaos (maar soms wel), alle leeftijden komen voorbij, je bouwt een enorme vertrouwensband op met patiënten en daardoor kan je je enorm focussen op leefstijl verandering. 

Hoe ziet jouw weg naar huisarts eruit?
2011: uitgeloot voor geneeskunde. Ik heb toen 1 jaar Gezondheid & Leven gedaan aan de VU.
2012 – 2015: bachelor geneeskunde. In jaar 1 ging ik naar Aruba voor een verpleegstage. Dat was een geweldige tijd.
2016 – 2018: master geneeskunde. In jaar 5 ging ik naar een ontzettend afgelegen ziekenhuis in Zuid-Afrika, waar ik enorm veel geleerd heb. 
2019-2021: basisarts (ANIOS) in het ziekenhuis: 1 jaar in Zaandam (interne geneeskunde, cardiologie, longgeneeskunde), waarin de coronapandemie begon. Dit was een hele bijzondere en heftige tijd, waarin ik enorm veel geleerd heb. Daarna heb ik 1 jaar op de SEH in Hoorn gewerkt.
2022-heden: specialisatie tot huisarts & actief als leefstijlpromotor op social media (@DokterElise_)

Om te solliciteren voor de huisartsopleiding moet je je studie geneeskunde natuurlijk hebben afgerond en daarnaast is het heel voordelig als je daarna werkervaring hebt opgedaan. De sollicitatieprocedure omvat een aantal rondes. Heel eerlijk gezegd weet ik niet eens meer precies hoe het ging, maar het meest spannend was een sollicitatiegesprek van een uur met een huisarts, psycholoog en een huisarts in opleiding. 

De huisartsopleiding zelf duurt 3 jaar en ziet er als volgt uit:
1 jaar in de huisartsenpraktijk, waarin je zelfstandig spreekuur draait onder supervisie van een huisarts. Daarna 1 jaar externe stages (SEH, chronische zorg en psychiatrie). De SEH stage hoefde ik niet te doen door mijn werkervaring, waardoor mijn opleidingsduur 6 maanden korter is.
Het derde jaar doe je wederom een heel jaar in de huisartsenpraktijk. Eigenlijk draai je dan volledig mee als huisarts, maar heb je wel altijd een huisarts in de buurt voor eventuele vragen. 

Als dokter ben ik enorm veranderd sinds ik de huisartsopleiding doe – in positieve zin

Hoe bevalt de opleiding tot huisarts je (tot nu toe)?
Goed, maar ik heb ook wel heel veel zin om klaar te zijn. De VU (waar ik mijn huisartsopleiding doe) is een enorm betrokken instantie die heel veel aandacht heeft voor het begeleiden van huisartsen in opleiding. Je wordt echt gestimuleerd om na te denken over je eigen gedachtes en gedrag en leert hoe deze denkpatronen invloed hebben op jouw beeld van de patiënt die voor je zit. Als dokter ben ik enorm veranderd sinds ik de huisartsopleiding doe – in positieve zin. Toch heb ik zin om nu zelf aan de slag te gaan. Sinds mijn 18e ben ik eigenlijk continu in opleiding; je wordt continu beoordeeld, iedereen heeft iets over je te zeggen, je moet continu opdrachten inleveren, presentaties geven. Ik heb nu gewoon zin om te gaan werken en mijn vak uit te gaan oefenen; ik ben er klaar voor! 

Ik heb het gevoel dat ik er helemaal klaar voor ben om mijn eigen weg te gaan bewandelen als huisarts en als leefstijlarts

Als huisarts krijg je te maken met met verschillende klachten. Sommigen hebben lichamelijke klachten, sommigen psychische klachten, sommigen zijn ernstig ziek. Je krijgt te maken met enorm veel diversiteit, maar juist ook dingen die misschien vaker langskomen. Waar kijk je het meest naar uit als je straks afgestudeerd bent?
Ik kijk het meeste uit naar helemaal mijn eigen agenda kunnen bepalen. Inmiddels ben ik al 10 jaar in opleiding (6 jaar geneeskunde, 2 jaar werken in het ziekenhuis en nu bezig aan mijn tweede jaar specialisatie) en daar horen veel verplichtingen bij: (heel veel) feedback gesprekken, video’s inleveren, verslagen schrijven, portfolio’s bijhouden, gesprekken met gedragswetenschappers om je eigen gedrag te bestuderen, verplichte universiteitsdagen. Daar ben ik – heel eerlijk – best klaar mee. Ik heb het gevoel dat ik er helemaal klaar voor ben om mijn eigen weg te gaan bewandelen als huisarts en als leefstijlarts. Ik kijk er ook heel erg naar uit om meer tijd te kunnen besteden aan mijn leefstijlbusiness. Nu doe ik dat allemaal naast mijn huisartsopleiding. Ik heb grootse plannen en daar heb ik tijd voor nodig. 

Hoe zie je je carrière voor je?
Ik heb heel veel carrièreplannen, te veel eigenlijk. Er stromen continu goede ideeën mijn hoofd in en door mijn ondernemende geest heb ik zin om deze ideeën tot leven te brengen. In ieder geval start ik als waarnemend huisarts, zodat ik in meerdere praktijken kan werken en kan aanvoelen waar een klik ligt. Daarnaast wil ik mij veel meer gaan focussen op het promoten van een gezonde leefstijl om chronische ziektes te voorkomen. Het lijkt me enorm leuk om te spreken voor grote groepen, les te geven op scholen of aan geneeskundestudenten of om bijvoorbeeld een cursus te ontwikkelen. Het moet dus echt een combinatie gaan worden van een-op-een begeleiding in de huisartsenpraktijk tot spreken voor het grote publiek.

Als huisarts werk je zelfstandig. Er zijn natuurlijk wel andere huisartsen in de praktijk, maar je doet de afspraken alleen. Vind je dit spannend?
Nee hoor. Eigenlijk doe je alle consulten al alleen vanaf het moment dat je dokter bent, na 6 jaar geneeskunde. Wanneer er in het ziekenhuis sprake is van een extreem zieke patiënt bel je je achterwacht (de specialist) op en vraag je of hij/ zij met je meegaat, maar in principe zie je alles zelf en overleg je het – indien nodig – daarna nog met je achterwacht. 

Als huisarts werk je inderdaad vaak alleen. Ik vind dat eigenlijk ook wel lekker. Je bent toch bezig met je omgeving als je een hele groep mensen om je heen hebt staan. Als je zelfverzekerd genoeg bent over je eigen kunnen, is alleen werken helemaal niet eng. Je merkt door de jaren heen dat je hier steeds zelfstandiger in wordt. Mijn vorige opleider zei op een gegeven moment: “Bel je me nog eens? Je overlegt niks meer.”

De druk op de zorg is de laatste jaren enorm toegenomen. Ook onder huisartsen is de druk heel hoog. Zo druk dat er huisartsen zijn die stoppen en er mensen zijn die geen huisarts meer in de buurt hebben. Hoe kijk je hier tegen aan?
Ja, dat is echt een probleem, vooral in bepaalde gebieden in Nederland (bijvoorbeeld Zeeland, de kop van Noord-Holland, Limburg, Twente). De kracht van de huisarts is dat hij/ zij patiënten door en door kent. Door iemand zo persoonlijk te kunnen begeleiden kan je echt hele goede zorg leveren. Je snapt iemands gedrag en kan daarop inspelen. Het is echt een ontzettend bijzondere band. Het zou dus zonde zijn als dat weggaat, omdat we alle ‘gaten’ moeten opvullen met invalskrachten. Aan de andere kant is het hebben van een eigen praktijk (en al helemaal in afgelegen gebieden) op dit moment niet zo aantrekkelijk; de druk op de huisartsenzorg neemt steeds meer toe, er komen dus steeds meer taken bij, er is weinig personeel beschikbaar (POH’s en doktersassistenten) en toch ben je verplicht naar de zorgverzekeraar toe om iedere dag van 8 tot 5 open te zijn. Dat is lastig. 

Heeft dit je nog aan het twijfelen gemaakt om deze specialisatie te doen?
Nee, absoluut niet. Ik geloof in mijn eigen kracht om dingen goed voor mezelf te regelen. Tijdens mijn eerste baan bij de interne geneeskunde in Zaandam draaide iedereen ontzettend veel overuren. Er was ontzettend veel administratie te doen en de baan zelf was immens druk en hectisch. Ik was dat jaar altijd voor 18:00 uur het ziekenhuis uit. Mensen vroegen me continu hoe ik dat toch deed. Je moet dingen goed voor jezelf regelen en af en toe ‘nee’ durven te zeggen. Het is bizar hoeveel administratie we in de zorg moeten bijhouden en hoeveel taken je verplicht moet doen, ook al is het helemaal niet nuttig. Daarin valt nog veel winst te behalen. 

Mijn visie is dat een gezonde leefstijl de basis vormt voor welzijn en dat preventie de sleutel is tot het voorkomen van ziekten

Naast je werk als huisarts (in opleiding), heb je een goedlopend Instagram account. Hoe ben je hierbij gekomen?
Klopt; te vinden als @DokterElise_. Met deze pagina hoop ik mensen te inspireren om kritisch naar hun eigen leefstijlgewoontes te kijken. Leefstijl is ontzettend krachtig en heeft de potentie om veel ziektes te voorkomen. Daarin moet je zelf je verantwoordelijkheid dragen, iemand anders gaat dat niet voor je doen. Ik laat mensen zien hoe ik leef en schroom daarin niet om ook mijn ongezonde kanten te laten zien.

Daarnaast vind ik het bizar hoeveel onzin er wordt verkocht op Instagram. Dat is mijn ogen ontzettend gevaarlijk. Het is dweilen met de kraan open hoeveel berichten ik krijg van volgers die in de war zijn omdat het ene account A beweert en ik met mijn account B beweer. Fitfluencers die slechts een paar cursussen hebben gevolgd en vooral veel denken te weten door hun eigen ervaring zorgen door hun uitspraken voor een enorm wantrouwen jegens de gezondheidszorg en artsen. En door de digitale vertrouwensband geloven duizenden volgers exact wat zij zeggen, om vervolgens bakken met geld te verdienen aan cursussen, supplementen en uitspraken waar absoluut geen wetenschappelijke basis onder ligt. Het helpt natuurlijk ook echt niet mee dat grote talkshows mensen als Fajah Lourens uitnodigen als ‘gezondheidsexpert’. En wanneer het dan echt fout gaat – denk aan de yogalerares in Mexico die in coma raakte na een cleaning cure – wie zijn het dan die 24/7 voor iedereen klaar staan? 

Als bruggenbouwer tussen de medische wereld en een gezonde leefstijl, is het mijn doel om leefstijl en preventie een integraal onderdeel te maken van onze gezondheidszorg. Met mijn enthousiasme, positieve instelling en kennis wil ik anderen inspireren en motiveren om bewuste keuzes te maken voor hun gezondheid. Mijn visie is dat een gezonde leefstijl de basis vormt voor welzijn en dat preventie de sleutel is tot het voorkomen van ziekten. Door middel van mijn Instagram-pagina deel ik dagelijks waardevolle tips, inzichten en motiverende inhoud, zodat mensen een gebalanceerd en gezond leven kunnen leiden. Ik wens iedereen namelijk een gezond en gelukkig leven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *