Aandoeningen,  Gastblogs

Marisja: “Ik besloot zelf uit te zoeken hoe ik zonder medicatie mij weer fit en energiek kon voelen zonder belemmerd te worden door pijn, spierkrampen, stijfheid en vermoeidheid”


In 2016, toen Marisja net achttien was, werd de diagnose reumatoïde artritis (reuma) gesteld. Ze ging op zoek naar een manier waarop ze zo goed mogelijk kon functioneren, ondanks de beperkingen die de reuma met zich meebracht. Uiteindelijk heeft ze zo voor zichzelf een leefstijl gevonden waardoor ze nu klachtenvrij leeft met reuma! Nu help ze ook anderen om, ondanks reuma, zo optimaal mogelijk te leven.


Februari 2016 kreeg ik de diagnose reumatoïde artritis. Ik was toen net achttien jaar oud. De oorzaak? Puur pech. Mijn lichaam dat ik voorheen zo goed kende, bestond niet meer.

Ik was heel moe, had extreem veel pijn en veel spierkrampen en hierdoor sliep ik ook nog eens heel slecht. Ik kreeg een hoop medicatie, waar ik me belabberd door voelde, en verder weinig begeleiding vanuit andere specialisten. Sporten kon ik ook niet meer, terwijl ik dat juist heel graag deed.

Ik nam mij al snel voor dat deze diagnose niet de rest van mijn leven zou bepalen. Als 18-jarige, net aan een studie begonnen, wilde ik een normaal leven leiden. Én gewoon weer kunnen sporten. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, want wat doe je wanneer je niet kunt bewegen zonder pijn? Je jouw favoriete sport niet meer kunt doen. Je nachten wakker ligt omdat je zo veel pijn hebt. Je geen energie meer hebt om vrienden te zien, laat staan om iets met ze te ondernemen.

Ik besloot zelf uit te zoeken hoe ik zonder medicatie mij weer fit en energiek kon voelen zonder belemmerd te worden door pijn, spierkrampen, stijfheid en vermoeidheid

Hier kreeg ik destijds (en heel veel anderen op de dag van vandaag nog steeds) helemaal geen begeleiding in. Dat was de reden dat ik besloot zelf uit te zoeken hoe ik zonder medicatie mij weer fit en energiek kon voelen zonder belemmerd te worden door pijn, spierkrampen, stijfheid en vermoeidheid.

Dit alles zorgde voor minder ontstekingen en minder pijn en inmiddels word ik zelfs al jaren helemaal niet meer belemmerd door mijn reuma

De kracht van de juiste leefstijl
Zo kwam ik er achter dat de juiste leefstijl het antwoord hierop was. Ik leerde wat mijn lichaam nodig had en nog steeds heeft om mij dagelijks goed te voelen. Door mijn lichaam te voeden met de juiste voedingsmiddelen kreeg ik meer energie, door te beginnen met krachttraining werd ik sterker, door te focussen op ontspanning sliep ik beter en door beter te slapen was ik minder moe. Dit alles zorgde voor minder ontstekingen en minder pijn en inmiddels word ik zelfs al jaren helemaal niet meer belemmerd door mijn reuma en ik doe weer alles wat ik wil, zonder er überhaupt bij stil te staan of dit wel mogelijk is met mijn reuma.

Waarom werkt een gezonde leefstijl dan zo goed?
Er zijn steeds meerdere onderzoeken gedaan (en nog bezig) naar de impact van een gezonde leefstijl bij reuma en allemaal hebben ze een positieve uitkomst: een gezonde leefstijl vermindert de klachten. Maar wat verstaan we onder een gezonde leefstijl? Daarbij zijn vier pijlers belangrijk: voeding, beweging, ontspanning en slaap.

Zo kunnen bijvoorbeeld suikers, verzadigde vetten en rood vlees ontstekingsreacties veroorzaken, maakt te weinig bewegen iemand juist extra moe en stijf en kan stress de reuma extra actief maken. Wanneer je de vier pijlers dus optimaliseert kun je meer grip op je reuma krijgen. 

Ik wil mijn kennis en ervaring delen met anderen, omdat het zo zonde is dat artsen vaak niet focussen op het leefstijl aspect wanneer mensen de diagnose reuma krijgen

FITTALK leefstijlcoaching
Ik merk om mij heen dat er veel vraag is naar hoe je het beste om kan gaan met pijn, extreme vermoeidheid en stijfheid door reuma. Iets waarin je totaal niet begeleid wordt wanneer je de diagnose reuma krijgt. Dit is waarom ik besloot om gecertificeerd leefstijlcoach te worden en mijn eigen bedrijf FITTALK op te richten. Ik wil mijn kennis en ervaring delen met anderen, omdat het zo zonde is dat artsen vaak niet focussen op het leefstijl aspect wanneer mensen de diagnose reuma krijgen, terwijl het juist zo krachtig is en er al veel onderzoeken naar gedaan zijn die dat bewijzen.

Op basis van mijn eigen kennis en ervaring, wetenschappelijk onderzoek naar de voordelen van een gezonde leefstijl bij reuma, en de vragen van mensen met reuma in mijn netwerk heb ik het unieke programma ‘Grip op je reuma’ gemaakt. Daarbij focus ik op de vier pijlers van leefstijl (voeding, beweging, ontspanning en slaap) en kijk ik per persoon hoe iemand deze kan optimaliseren. 

Gezond eten gaat veel verder dan alleen gezonde voeding. Bepaalde voeding kan namelijk ontstekingen veroorzaken en andere voeding juist weer ontstekingen verminderen. Dat laatste wil je juist zo veel mogelijk eten om jouw ontstekingswaarden te verlagen. Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg eet. Te weinig eten zorgt voor stress in het lichaam, wat je klachten juist in stand houdt of zelfs verergert.

Qua beweging is het ook belangrijk dat je goed kijkt naar wat voor jou werkt en welke mate en dat je dit rustig opbouwt. Voor iemand met reuma is dit extra belangrijk. Daarnaast heeft krachttraining grote voordelen.

De kracht zit hem juist in de combinatie van deze vier pijlers. Je kunt namelijk wel gezond eten, maar als je weinig beweegt op een dag ga jij je niet optimaal voelen. Ook kun je wel gezond eten en genoeg bewegen, maar als je veel last van stress hebt zullen jouw klachten ook niet volledig verdwijnen. 

Inmiddels heb ik met succes al veel mensen mogen begeleiden, zowel met mijn programma ‘Grip op je reuma’ als met losse 1:1 coaching sessies en mijn ebooks en dat geeft mij enorm veel energie!


Je kan Marisja volgen op haar Instagram!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *