Gastblogs

Ayla: “De verhalen van de patiënten en de bevolking in ontwikkelingslanden en de zorg die er ontzettend achterloopt, raakten me enorm”


Ayla heeft net haar bachelor Geneeskunde afgerond en begint in oktober met haar master. Ze wilde in de tussentijd wat doen met haar opgedane kennis en besloot haar passies, geneeskunde en reizen, te combineren: ze vertrekt eind augustus naar Tanzania voor vrijwilligerswerk!


Mijn droom werkelijkheid maken in de zomer: mijn reis en vrijwilligerswerk in Tanzania
Sinds ik een klein meisje ben, voel ik me al thuis in de medische wereld. Op mijn 3e werd diabetes bij mij gediagnosticeerd en kwam ik regelmatig in het ziekenhuis. Mijn passie voor de zorg werd daar aangewakkerd en liet me niet meer los. Als klein meisje van een aantal jaar oud liep ik rond met mijn witte badjas als doktersjas, mijn zonnebril op als bril, en een tamboerijn op mijn hoofd als hoofdlamp voor tijdens de operatie. Ik moest en zou dokter worden.

Het kwam voor niemand dus als een verrassing dat ik na de middelbare school besloot Geneeskunde te gaan studeren in Maastricht. Ik was ontzettend blij toen ik hoorde dat de toelating gelukt was; ik mocht eindelijk mijn passie gaan najagen!

Nu, 3 jaar verder, is de tijd omgevlogen en heb ik inmiddels mijn bachelor in de pocket en mag ik na de zomer beginnen aan de coschappen. Tijdens de studie heb ik mezelf kunnen ontwikkelen en ik kijk heel erg uit naar de master, maar toch voelde ik de drang om iets voor anderen te kunnen betekenen in de tussentijd.  

Naast mijn studie ben ik zo lang als ik me herinneren ook al een avonturier. Samen met mijn ouders gingen we naar allerlei plekken op vakantie. Eenmaal op de locatie aangekomen kon ik nooit stilzitten. Ik moest en zou de omgeving ontdekken en zoveel mogelijk zien. Ook de passie voor het reizen en ontdekken is nooit verdwenen.

De verhalen van de patiënten en de bevolking in ontwikkelingslanden en de zorg die er ontzettend achterloopt, raakten me enorm

Verder kijken dan het bekende
Het was tijdens mijn studie dat ik me besefte dat Geneeskunde niet alleen gaat over het leren van medische dingen of het stampen van anatomie, maar dat het allemaal een stapje verder gaat. Het gaat namelijk om de patiënt, en het bieden van zorg en steun aan diegene die kwetsbaar zijn en op jouw kennis en handelen vertrouwen. Je moet vertrouwen opbouwen en de patiënt een begeleidende hand bieden.

Zoals iedereen weet is de gezondheidszorg in Nederland ver ontwikkelt, helaas is dit in andere landen niet altijd het geval. Voor mijn gevoel kwam dit stuk nooit echt ter sprake tijdens de opleiding en dit vind ik jammer! De verhalen van de patiënten en de bevolking in ontwikkelingslanden en de zorg die er ontzettend achterloopt, raakten me enorm. Ik voelde een stuk onbegrip, maar ik voelde ook een ‘lack’ aan kennis op dit gebied. Ik hoorde allerlei verhalen, maar ik had geen flauw idee hoe het er echt aan toe ging. Daarom dacht ik: ‘waarom beide passies niet combineren deze zomer? Ik heb nu de tijd en de mogelijkheid om te gaan, dus wat houdt me tegen?’ Het idee om mijn vrije zomer te wijden aan vrijwilligerswerk in een van deze landen werd al snel een plan dat ik maar niet uit mijn hoofd kreeg.  Ik ben dan ook ontzettend dankbaar dat ik deze zomer mijn beide passies mag gaan combineren.

Het opstarten van het plan
Al snel ben ik me online gaan inlezen en zo kwam ik bij ‘WorkTheWorld’ uit. Dit is een organisatie die deze reizen en stages tot in de details regelt. Ik vulde het contactformulier in en kwam zo in contact. Het balletje begon te rollen en uiteindelijk ging ik alles regelen. Maar wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken? Alles is namelijk nieuw, onbekend en toch ook wel spannend!

Afgelopen week werd ik door de organisatie gebeld met mijn definitieve plaatsing

Het regelen zelf
Ik had het geluk dat deze organisatie deze reizen al langer organiseert en dus ontzettend veel kan vertellen. Zodra de betaling was geregeld, kreeg ik de inlog van een online platform speciaal aangemaakt voor mij waarop ik alles bij kon houden. Ik kon me inlezen, de eerste taallesjes Swahili kon ik volgen en er was een checklist voor me gemaakt met dingen die ik nog moest regelen. Zo moest ik bijvoorbeeld documenten aanleveren, contactpersonen invullen, mijn voorkeuren doorgeven en mijn vluchtgegevens invullen zodat ze de transfer konden regelen.

Pfoe… Oké, stap 1: een vlucht boeken. Samen met mijn ouders ben ik op KLM vluchten gaan bekijken, heb ik van alles afgewogen en heb ik uiteindelijk een vlucht geboekt en de stoelen gereserveerd. Met 10 uur alleen vliegen wilde ik namelijk wel helemaal zeker zijn dat ik op een fijne plek zat.
Stap 2: spullen bestellen die ik nodig heb voor deze reis. Ik doopte een mandje op mijn kamer om naar mijn ‘Tanzania verzamelmandje’ om alles te verzamelen. Ik bestelde scrubs, regelde mijn reservepomp en reisdocumenten voor mijn diabetes, haalde zonnebrand en alle andere spullen. Ik maakte een lijstje in mijn telefoon met een paklijst, een ’to do’ lijst en een ‘niet vergeten’ lijstje. Zo kon ik bijhouden of ik alles had en weet ik zeker dat ik niks vergeet. Ook maakte ik een afspraak bij de GGD om mijn vaccinaties te regelen en een recept te krijgen voor anti-malaria pillen en kon deze een paar weken later ophalen bij de apotheek.
Als laatste stap boekte ik een safari om ook echt wat mee te maken van de omgeving daar. Stap voor stap komt het dan toch echt dichterbij en heb ik bijna alles geregeld.

Afgelopen week werd ik door de organisatie gebeld met mijn definitieve plaatsing. Samen spraken we de opties door en kon ik mijn voorkeuren doorgeven. Zo ben ik nu geplaatst bij Obstetrics & Gynaecology, PICU/Burns Unit en General Paediatrics – Infectious Diseases and Malnutrition. Mijn passie ligt met name in de kindergeneeskunde, vandaar deze keuzes. Daarnaast spraken we alles nog eens door en kon ik al mijn vragen stellen. Alles was geregeld, in orde en ook voor mijn diabetes werd er extra rekening gehouden met koeling. Op het einde kreeg ik nog te horen dat ik 8 september op safari ga. 

Dat 10 uur alleen vliegen en alleen op vakantie gaan voor de eerste keer in mijn leven, vind ik stiekem toch best een beetje spannend! Maar ondanks alles heb ik er nu al ontzettend veel zin in en kan ik niet wachten om te gaan. 

Diep van binnen voelde ik de drang om meer te doen voor de bevolking daar

Inzamelingsactie
Diep van binnen voelde ik de drang om meer te doen voor de bevolking daar. Daarom heb ik besloten een stapje verder te gaan en een inzamelingsactie op te zetten. En wauw, ik ben ZO verrast. Ik heb ontzettend veel leuke en lieve reacties ontvangen, en een heleboel donaties. Het geld zullen we gebruiken voor de inheemse bevolking die medische zorg en andere spullen nodig hebben. 

Doneren kan nog steeds! Elke bijdrage, hoe klein ook, wordt ontzettend gewaardeerd en kan iets teruggeven aan degenen die het het hardst nodig hebben!

Doneren kan hier! https://www.doneeractie.nl/het-aga-khan-hospital-in-tanzania/-76934


Je kan Ayla en haar avonturen en ervaringen in Tanzania volgen op haar Instagram!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *