Check-up met

Check-up met Laura

Een aantal maanden geleden kwam het verhaal van Laura online. Na een aantal jaar gewerkt te hebben in de zorg, besloot ze te starten met de specialisatie tot dialyseverpleegkundige. Recent heeft ze de keuze gemaakt om te stoppen met de opleiding en een ander pad op te gaan: de psychiatrie.


Laura deelde al eerder haar verhaal. Ze vertelde toen over haar werk op de dialyse afdeling, en haar opleiding tot dialyseverpleegkundige. Je kan het vorige verhaal van Laura hier lezen!

Je maakte kortgeleden de overstap van de van de dialyse naar de psychiatrie. Van waar deze overstap?
Ik werkte met heel veel plezier op de dialyse, maar omdat ik nog niet zoveel ziekenhuiservaring had, liep ik soms staak in de opleiding. Mijn praktijkopleidster en mentoren boden mij aan om de opleiding te verlengen met drie maanden, ook omdat ze zeker wel groei zagen.

Echter merkte ik op dat moment dat ik niet veel energie meer had, ondanks dat ik zo graag de opleiding wilde afronden. Toen heb ik besloten om, hoe moeilijk ook, toch te stoppen met de opleiding. 

Ik probeerde altijd naast het lichamelijk welbevinden van mijn patiënt ook te kijken naar het mentale welbevinden, naar mijn mening wordt hier soms in te kort geschoten, mede ook door de drukte.
Ook op de dialyse probeerde ik tijd te maken om echt met de patiënt in gesprek te gaan, hier ontstonden er soms mooie gesprekken uit.

Toen ik besloot om te stoppen met de opleiding kon ik niet meer blijven werken op de dialyse en ging ik verder kijken binnen het ziekenhuis. Daar kwam ik de vacature tegen voor verpleegkundige psychiatrie en maakte mij gelijk enthousiast!

Waar je eerst voornamelijk veel bezig was met verpleegtechnische handelingen, ben je nu veel meer bezig met onder andere communicatieve vaardigheden. Wat zijn de grootste verschillen tussen de afdelingen?
Zoals je al in je vraag benoemt, ben je communicatief veel bezig. Daarnaast heb je ook een sterke rol in het observeren, niet alleen het gedrag van de patiënt, maar ook observatie van het lichamelijk welbevinden. Medicatie geeft namelijk ook bijwerkingen waar je op letten. Daarnaast vindt er bij sommige mensen ook automutilatie plaatst waar wonden uit ontstaan, deze hebben ook verzorging nodig. En buiten dat komen er ook genoeg andere verpleegtechnische handelingen voor. 

Wat maakt voor jou het werk op de psychiatrie leuk en uitdagend?
Geen één dag is hetzelfde, dat kan het al erg uitdagend maken. Daarbij kan het soms een uitdaging zijn om de juiste behandeling met de juiste medicatie te vinden voor de patiënt en is er continue observatie en evaluatie van belang. 

Wat ik zo leuk vind aan het werken in de psychiatrie is het contact met de patiënt. Ik haal persoonlijk erg veel voldoening uit mijn werk, omdat ik het gevoel heb echt iets voor mijn patiënten te kunnen betekenen, al is het maar een luisterend oor bieden wanneer de spanning te hoog oploopt. En mijn dag is al gemaakt wanneer ik een lichte glimlach zie.

Ook is het zo mooi om te zien als de behandeling aanslaat, echter kan het ook voorkomen dat dit niet het geval is en dat maakt het soms ook moeilijk. 

Zoals je al zegt, kan een behandeling soms niet aanslaan en zie je soms heftige dingen en situaties. Denk bijvoorbeeld aan automutilatie. Hoe ga je hiermee om?
Wanneer er heftige dingen gebeuren op de afdeling maken wij daar altijd tijd voor om het te bespreken en te evalueren. 

Daarnaast hebben we de ene week intervisie en de andere week casuïstiek bespreking met het gehele team (verpleegkundigen, artsen, co-assistenten, psychiaters en therapeuten). Ik vind dit persoonlijk erg fijn en goed dat we dit hebben in het team!

Hierbij zorg je ervoor dat de ruimte er is om dingen te bespreken, waardoor je hopelijk ook dit minder erg mee naar huis neemt. 

Veel verpleegkundigen (in spe) hebben wel een beeld hoe een dag op een verpleegafdeling eruit ziet. Maar over het werk op de psychiatrie is veel minder bekend. Kan je hier wat meer over vertellen?
Geen één dag is hetzelfde. Daarbij komen er ook vele verschillende ziektebeelden voorbij waaronder:

  • Schizofrenie
  • Bordeline stoornis
  • PTSS 
  • Autisme
  • Verslavings problematiek
  • Depressie
  • Angststoornissen (paniekaanvallen, fobieën)
  • Persoonlijkheidsstoornis 
  • Dwangstoornis (obessieve-compulsieve stoornis)
  • Medicatie afhankelijkheid
  • Psychose

Daarnaast worden er ook patienten opgenomen met suïcidale gedachten of die pogingen hebben ondernomen, patienten die van psychotica medicatie wisselen of die daarop moeten worden ingesteld. Ook worden er patienten opgenomen ter stabilisatie. 

De leeftijdscategorie is van 18 jaar t/m eind 90 jaar oud. 

De meest voorkomende handelingen zijn:

  • intramusculair injecteren (vitamine B, antipsychotica enz)
  • Subcutaan injecteren
  • Medicatie verstrekken 
  • Medicinale GHB verstrekken
  • Wondverzorging
  • Verschillende soorten score lijsten bijhouden
  • Vitale functies meten en observeren
  • ECG maken

Hoe ziet de zorg van een psychiatrische patiënt eruit?
Het verschilt of ik op de gesloten unit werk of op de open unit. Op de gesloten unit hebben sommige patiënt meer intensievere zorg nodig dan patiënten op de open unit.

Daarbij verschilt het erg per patiënt wat voor zorg je biedt en daarbij ook hoe je werkdag eruit ziet.

Bij de ene patiënt ben je erg gericht op de depressie die hij/ zij meemaakt en moet je gedurende dag de patiënt veel motiveren en sturen. 
Bij een psychotische patiënt speelt er vooral veel onrust en verwarring, hierbij is het onder andere belangrijk om rust te creëren en structuur te bieden. 
Bij een patiënt met suïcidale gedachten is het belangrijk om goed op zijn/ haar gedrag te focussen en vaak uit te vragen naar de gedachten. 

Daarnaast kan een patiënt ook een gevaar voor zichzelf, mede patiënten en/ of zorgpersoneel vormen en moet de patiënt noodgedwongen verblijven in de separeer cel, daar vind weer hele andere zorg en interventies plaats. 

Voor iedere verpleegkundige is het natuurlijk zoeken naar welk specialisme of afdeling bij diegene past. Is dit jouw plek denk je? Of zou je (later) nog op andere afdelingen willen werken?
Ik heb een sterk gevoel dat ik hier zeker op mijn plek zit. Het werken in de psychiatrie is erg divers en dat spreekt mij heel erg aan, geen één dag is hetzelfde.

Daarnaast werk je de ene dag op de gesloten unit en de andere dag misschien op de open unit. Ik haal erg veel uitdaging en voldoening uit mijn werk! Bovendien werk ik heel multidisciplinair wat het erg leuk maakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *