Studies

Naomi is 4e-jaars hbo verpleegkunde student: “Aankomend halfjaar zal ik beginnen aan mijn afstudeerstage en mijn scriptie en dan ben ik hopelijk klaar met de opleiding”

Naomi zit in haar laatste jaar van de studie hbo verpleegkunde. Hoe kijkt ze tot nu toe terug op de studie? Hoe ziet haar laatste jaar eruit? En wat zijn haar plannen voor na haar afstuderen?


Je zit alweer in je laatste jaar van de opleiding hbo verpleegkunde. Hoe kijk je tot nu toe terug?
Eigenlijk is de opleiding voorbij gevlogen. Ik weet nog dat ik in het eerste jaar dacht: ‘Hoe ga ik dit allemaal voor elkaar krijgen?’ Je leert dan de eerste handelingen en maakt kennis met hoe verschillende modellen in elkaar zitten. Ik heb zelf nog wel een tijdje getwijfeld of ik de hbo-, of mbo-opleiding wilde doen. Uiteindelijk heb ik toch voor de hbo-opleiding gekozen en dat is me tot nu toe goed bevallen.

Aankomend halfjaar zal ik beginnen aan mijn afstudeerstage en mijn scriptie en dan ben ik hopelijk klaar met de opleiding

Hoe ziet je laatste jaar eruit?
Het 4e-jaar van de opleiding is ingedeeld in 2 delen. Voor het eerste halfjaar kies je een minor uit en tijdens het tweede half jaar loop je je afstudeerstage en schrijf je je scriptie. Mijn minor heb ik al gevolgd, dus aankomend halfjaar zal ik beginnen aan mijn afstudeerstage en mijn scriptie en dan ben ik hopelijk klaar met de opleiding.

Voor welke minor heb je gekozen?
Ik heb voor de stagevariant van de minor acute zorg gekozen. Hier heb ik voor gekozen omdat de acute zorg mijn aandacht trok en ik op deze manier een goed beeld zou kunnen krijgen van wat de acute zorg inhoudt. Tijdens de minor ben ik samen met twee klasgenoten bezig geweest met een praktijkonderzoek over familiebegeleiding tijdens reanimatie settingen. Daarnaast heb ik de BIAZ gevolgd (Basis intensieve acute zorg) en heb ik 10 weken mogen stage lopen op de medium care ambulance in Den Haag.

En waar ga je je afstudeerstage lopen?
Mijn afstudeerstage zal zijn in de revalidatiezorg bij Laurens. Weer totaal iets anders dan wat ik in vorige stages heb gehad.

Naast je studie werk je ook al in het ziekenhuis. Hoe combineer je werken en studeren?
Ik probeer naast mijn stage- en schooldagen tijdens de weekenden te werken. Dat is soms pittig, maar ook heel leuk. Daarnaast hangt het ook af van wat voor stage ik op dat moment heb, want tijdens sommige stages is het de bedoeling dat je ook in de weekenden aanwezig bent, maar tijdens andere stages heb je vaste dagen en diensten doordeweeks.

De handelingen kunnen echt van alles zijn: van wondzorg, tot medicatie delen en van het inbrengen van een infuus tot iemand wassen

Je werkt op de afdeling nierziekten en vaatchirurgie in het Erasmus. Waarom heb je voor deze afdeling gekozen? En welke ziektebeelden en verpleegtechnische handelingen kom je daar tegen?
Tijdens het 2e leerjaar heb ik mijn eerste stage gehad op de nierziekten en vaatchirurgie. Dit vond ik een leuke afdeling en ik had de kans om er als bijbaan te blijven werken. Tot op heden werk ik daar nog. De ziektebeelden welke je tegenkomt zijn onder andere niertransplantaties en patiënten die voor een dotterbehandeling of stentplaatsing komen. De handelingen kunnen echt van alles zijn: van wondzorg, tot medicatie delen en van het inbrengen van een infuus tot iemand wassen.

Daarna zou ik nog wel willen doorstuderen, om hopelijk aan het einde van de rit op de ambulance te mogen werken

Zou je na je studie op die afdeling willen blijven werken of heb je een ander idee?
Ik hoop na mijn studie op deze afdeling te kunnen blijven werken om ervaring op te doen als verpleegkundige. Daarna zou ik nog wel willen doorstuderen, om hopelijk aan het einde van de rit op de ambulance te mogen werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *