Na ervaring op te hebben gedaan als arts niet in opleiding tot specialist (ANIOS) bij de interne geneeskunde. Al tijdens een wetenschappelijke stage tijdens de master geneeskunde ontstond bij Siham de passie voor onderzoek. Ze werkt momenteel als arts-onderzoeker op de afdeling interne geneeskunde. Hier houdt ze zich bezig met onderzoek naar gezondheidsklachten gerelateerd aan siliconen borstimplantaten.
Je bent werkzaam als arts-onderzoeker op de afdeling interne geneeskunde. Je hebt er dus voor gekozen om na geneeskunde onderzoek te gaan doen. Waarom heb je hiervoor gekozen?
Na de studie geneeskunde heb ik ervaring opgedaan als arts niet in opleiding tot specialist (ANIOS) bij de interne geneeskunde om een solide klinische basis te leggen. Mijn onderzoeksfocus -gezondheidsklachten bij siliconen borstimplantaten- ontstond tijdens een wetenschappelijke stage tijdens de master. Ik ben eigenlijk blijven hangen. Deze keuze stelde mij in staat om naast klinische vaardigheden ook andere belangrijke competenties voor mijn carrière en leven te ontwikkelen, zoals de kritische beoordeling van wetenschappelijke literatuur of navigeren in de academische wereld.
Wat houdt het werk van een arts-onderzoeker precies is?
Het werk van een arts-onderzoeker varieert, maar de kern ligt altijd in het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek naar een specifiek medisch vraagstuk. Hierdoor wordt de arts-onderzoeker een soort expert op dat gebied. De resultaten van het onderzoek worden vaak gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften. Naast het onderzoek kunnen arts-onderzoekers betrokken zijn bij academische taken, zoals het onderwijs aan geneeskundestudenten. In sommige gevallen zien ze ook patiënten, wat hen waardevolle inzichten geeft in de problemen die ze onderzoeken.
Waar doe jij onderzoek naar?
Samen met collega arts Karlinde Spit en onder leiding van Professor Prabath Nanayakkara doen wij onderzoek naar gezondheidsklachten gerelateerd aan siliconen borstimplantaten. De focus ligt op het begrijpen van ‘Breast Implant Illness (BII)’, van symptomen tot behandeling. We hebben een gespecialiseerde siliconenpolikliniek waar wij vrouwen met klachten onderzoeken en adviseren over mogelijke verwijdering van de implantaten.
Waarom heb je gekozen juist hier onderzoek naar te doen?
Ik ben eigenlijk blijven hangen, nadat ik hier een onderzoeksstage heb gedaan. Het is een topic dat momenteel veel aandacht krijgt en waar veel te ontdekken valt. Ik wil vrouwen graag helpen.
Er wordt tegenwoordig steeds vaker in de media aandacht gegeven aan de (mogelijke) gevolgen van borstimplantaten. Wat vind jij van deze ontwikkeling?
Het is een goede zaak dat de media aandacht besteden aan de mogelijke gevolgen van borstimplantaten, vooral voor jonge vrouwen die een dergelijke ingreep overwegen. Echter, naast nuttige informatie circuleren er ook misvattingen die tot onnodige zorgen kunnen leiden. Daarom is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn. Onze kanalen bieden betrouwbare informatie en bij twijfel is het verstandig om medisch advies in te winnen. Een weloverwogen beslissing vereist immers een gedegen kennis van de potentiële risico’s.
Wat zou jij vrouwen met borstimplantaten adviseren?
Bij veranderingen zoals pijn, zwelling, of verkleuring aan je borsten is het altijd raadzaam om een arts te raadplegen. Neem ook deel aan reguliere screenings voor borstkanker. Bedenk dat borstimplantaten niet zijn gemaakt om een leven lang mee te gaan; het risico op complicaties zoals scheuren neemt toe naarmate ze langer in het lichaam zijn. In Amerika wordt bijvoorbeeld geadviseerd om implantaten na 10-15 jaar te vervangen. Maar elke situatie is uniek; overleg daarom altijd met je huisarts of plastische chirurg voor advies op maat.
Hoe ziet een gemiddelde dag er bij jou uit?
Geen enkele dag is hetzelfde. Mijn dagelijkse taken omvatten een mix van klinische werkzaamheden, onderzoeksverplichtingen en onderwijsgerelateerde activiteiten. Geïnspireerd door het ‘Eat that Frog First’-principe, begin ik mijn dag meestal met de meest uitdagende taken én zwarte koffie.
Je droom is om uiteindelijk internist te worden. Waarom ben je zo gepassioneerd over interne geneeskunde?
Vanaf jonge leeftijd was ik al gefascineerd door hoe het menselijk lichaam werkt. Televisieseries zoals Dr. House prikkelden mijn nieuwsgierigheid. Wat me aantrekt tot de interne geneeskunde is de mogelijkheid om vanuit een brede basis te navigeren door de complexe interacties tussen verschillende lichamelijke systemen. Hierdoor kun je, in mijn beleving, holistische zorg bieden. Dit geeft mij voldoening. De combinatie van acute en chronische zorg en de mogelijkheid om duurzame relaties met patiënten op te bouwen, maakt het tot een zeer aantrekkelijk vakgebied voor mij. Daarnaast vind ik internisten boeiende en leuke mensen!
Naast arts-onderzoeker ben je ook het gezicht achter ‘The Fit Doctor’ op Instagram. Wat motiveerde je om hiermee te beginnen?
Ik lanceerde The Fit Doctor om het bewustzijn rond preventieve gezondheid te vergroten, specifiek voor de jongere generatie. Ik gebruik sociale media platformen om laagdrempelige, maar wetenschappelijk onderbouwde informatie te delen voor een gezondere levensstijl. Preventie is immers altijd beter dan genezing. Via The Fit Doctor wil ik benadrukken dat een gezonde levensstijl en zelfacceptatie van binnenuit komen, wat een gezond alternatief biedt voor ingrijpende esthetische ingrepen.